DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2022. július 5. kedd, Sarolta, Emese napja van. - Holnap Csaba napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
cegkivonatmost.hu
 
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

Hír, program, komment

A Papp Elek Optika a legjobbak közt

2015.12.22. 10:33 | Nagykőrös | Magazin
A Papp Elek Optika a legjobbak közt

2015. december 4-én a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók Napját, a Művészetek Palotájában.

Az ünnepségen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott beszédet, majd kitüntetéseket adott át.

A VOSZ elnökségének döntése alapján idén hatvanhárman részesültek Az Év Vállalkozója elismerésben. Köztük volt a családi vállalkozásként működő Papp Elek Optika alapítója, id. Papp Elek is, aki második alkalommal kapta ezt a díjat.

A családi vállalkozás 1961 óta tevékenykedik Nagykőrösön. 1991 óta ifj. Papp Elek vezeti a ceglédi optikai üzletet, ahol a falakon mindenhol diplomák, oklevelek, kitüntetések láthatók, a sarokban egy kis üvegasztalon plakettek, serlegek sorakoznak. Elkezdtem számolni, de húsznál föladtam. Néhányat azért érdemes felsorolni:

2003-ban a Papp Elek Optika elnyerte a Komárom, Esztergom és Pest megyei regionális minőségi díjat.

2007-ben id. Papp Elek először kapta meg Az Év Vállalkozója díjat.

2013-ban id. Papp Eleknek Életműdíjat adományozott a Magyar Látszerész Szövetség, a Magyar Optikus Ipartestület pedig gyémántgyűrűvel jutalmazta a több évtizedes minőségi szakmai munkáját.

2015 márciusában a minőségi szemüveglencsék készítésével elért kimagasló szakmai teljesítményéért, a Zeiss optikai vállalat Életműdíjjal tüntette ki id. Papp Eleket. Ugyanakkor magas elismerésben részesítették ifjabb Papp Eleket, aki Kelet-Európa 27 országának látszerészei közt a legjobb eredményt érte el a Progressive Individual lencsék értékesítésével. A Carl Zeiss Vision Hungary Kft. évekkel ezelőtt díjat alapított azon látszerészek számára, akik legtöbbet forgalmaznak a cég csúcsminőségű, személyre szabott szemüveglencséiből. A Zeiss Individuális Lencsék Legeredményesebb Értékesítője címet azóta is sorozatban a Papp Elek Optika kapta meg.

A családi vállalkozásban dolgozik id. Papp Elek, a felesége, a fia és a menye, valamennyien diplomás optometristák, akik a négy alkalmazottjukkal együtt a minőség megszállottjai.

Ifj. Papp Elekkel a szakmáról beszélgettünk. Szerinte akár a minőség elleni támadásként is értékelhető, hogy manapság a szupermarketekben is lehet készen kapni olvasószemüvegeket, sőt terjedőben van az internetes szemüvegrendelés, amelynek során megadjuk a lencse dioptria számát, kiválasztjuk a keretet, és olcsón hozzájutunk egy szemüveghez.

Papp Elek azonban úgy véli, itt is érvényes a népi bölcsesség: olcsó húsnak híg a leve. Elmondta, hogy a szemüveglencse fajtája függ a látásigénytől, a szem állapotától, a munkavégzés jellegétől. Az sem mindegy, hogy az adott keret miként passzol valakinek az arcához. A legtöbb embernek kissé aszimmetrikus az arca, nem egyenlő a két szem orrközéptől való távolsága, az egyik szem vagy egyik fül is lehet följebb vagy lejjebb. Az internetes szemüvegrendelés fonákságát egy korabeli viccel érzékelteti: A Szovjetunióban, a moszkvai GUM áruházban felállítottak egy automata borotválkozógépet. Eleinte akadtak gondok, hiszen nem volt mindenkinek egyforma az arca. Később már ez nem jelentett problémát…

Ez persze igényesség kérdése is. Van, akinek az interneten rendelt vagy a szupermarketben vásárolt kész szemüveg is megfelel.

Egy alapos szemészeti vizsgálathoz azonban olyan fejlett, milliós értékű műszerek, algoritmusok kellenek, amelyekkel egyénre szabottan lehet a legjobb szemüveget adni. Nem csak arról van szó, hogy hány dioptriás szemüveg kell valakinek.

Aki pedig egész nap fáradtság nélkül szeretné a szemüvegét használni, annak minőségi szemüvegre van szüksége. Külön-külön tudnak speciális szemüveget készíteni a számítógépes környezetre, általános felhasználásra, autóvezetésre, tévénézésre, sőt az okostelefonok használatára is. Ráadásul egy képzett optometrista által elvégzett alapos szemvizsgálat során kiderülnek bizonyos betegségek is, mint a szürke hályog, zöld hályog, felfedezhetők a cukorbetegség, a magas vérnyomás tünetei, rendellenes agyi folyamatok, ödémák, a makula degenerációk.

Ha az internetes szemüvegrendelésnél mindent figyelembe tudnának venni, akkor egy világcég nem fejlesztett volna olyan hullámfront-analízises szemvizsgáló berendezést, amellyel a harmad-, negyed-, ötödszintű aberrációkat is lehet vizsgálni. A két módszer között akkora a különbség, mint a csiga meg a szuperszonikus repülőgép között, de nemcsak sebességben, hanem a szerkezeti felépítésben, bonyolultságban is. A hullámfront analízises vizsgálat lehetőséget ad arra, hogy egy jó szemüveggel ki tudják javítani azt, amit a természet nem tökéletesen alkotott meg a szervezetünkben. Így képesek leszünk este, szürkületben, ködben, nehezített látási körülmények között is biztonságosan közlekedni.

Papp Elek elmesélte, hogy nemrégiben Berlinben volt, egy háromnapos szakmai konferencián. Ott egy autós szimulátorban bemutatták nekik azt a sárga, lehajtható napellenzőt, ami nálunk is gyakran szerepel a tévéreklámokban. Balról egy szembejövő autó erős, vakító fénye, jobbról pedig az esti szürkületben egy gyalogos látszódott. A napellenzőt lehajtva a vakító fény megszelídült, a gyalogos viszont eltűnt. Ezután megismételték a kísérletet, de ezúttal egy speciális bevonatú szemüveget kaptak. A vakító fény ekkor is elviselhetővé csökkent, és tisztán látták a gyalogost is. Egy valós közlekedési szituációban ez bizony élet-halál kérdése lehet!

*

Az Év Vállalkozója díj kitüntetettjeinek névsorát egy újsághirdetésben olvastam.  Papp Elekkel gyakran összefutunk a városban, ilyenkor sokat beszélgetünk, de a legutóbbi találkozásunkkor nem is említette a díjat, bizonyára nem akart ezzel dicsekedni. A Papp család tagjainak van mire szerénynek lenniük…

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
☂ Időjárás

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »
A lap 0.168 másodperc alatt készült el. | Copyright 2022 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 3707248 | Ebben a hónapban: 5244 | Ma: 720 | jelenleg: 1 | Statisztika |