DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2022. augusztus 13. szombat, Ipoly napja van. - Holnap Marcell napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
cegkivonatmost.hu
 
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

Hír, program, komment

Ekkora támogatást még nem kapott Cegléd

2016.01.05. 10:39 | Cegléd | Közlemények
Ekkora támogatást még nem kapott Cegléd

500 millió forintos kormányzati támogatást kap Cegléd városa.

 

Újabb 500 millió forint kormányzati támogatást ítéltek oda Ceglédnek – számolt be FöldLászló országgyűlési képviselő és Takáts László polgármester, a ma délután megtartott sajtótájékoztatón.

 

Mint ismeretes, a kormány a tavalyi év legutolsó ülésén tárgyalta és fogadta el annak lehetőségét, hogy mintegy 130 település önkormányzati feladatait támogatják – köztük Ceglédet is. Térségünk országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a város komoly ajándékot kapott az óesztendő végén, ám más örömhírről is beszámolt. „Örömhír az a kormányhatározat, ami keretében Cegléd Város Önkormányzata 500 millió forint kormánytámogatásban részesül. A másik fontos tétel, hogy a ceglédi Toldy Ferenc Kórház a szolnoki Hetényi Géza Kórházzal egyetemben egy 600 milliós projektben vesz részt, ami komoly műszaki fejlesztést tesz lehetővé a ceglédi kórházban. A harmadik téma, hogy a kormány elfogadta a központi régió szétválásának tervét.” – mondta el Földi László, majd kiemelte: annak idején, amikor a város adósságállományát átvállalta az állam, azóta ugyan érkezett már több forint is kormánytámogatásként Ceglédhez, azonban ilyen nagyságrendű támogatásban a város még nem részesült. „Ez közös munkánk eredménye az önkormányzattal. Én személyesen is több héten, hónapon keresztül mentem utána és ezt közösen tudtuk elérni, hiszen a polgármester is beszélt az államtitkársággal és én is igyekeztem minél szélesebb körben lobbizni a város támogatásának érdekében.” – fogalmazott a képviselő. Földi László szólt arról is, hogy a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház az elmúlt hetekben nagyon komoly műszerfejlesztési lehetőséget kapott, konzorciumban a szolnoki megyei kórházzal. Mint mondta: ez a lehetőség mind az ott dolgozóknak és mind a betegek ellátásában nagy előrelépést jelent.

 

A központi régió kérdésével kapcsolatban elhangzott: nem új keletű igény merült fel.A kormány legutóbbi ülésén foglalkozott ezzel a témával és eldöntötte a régió szétválását, azaz Pest Megye és a főváros is önálló régióként fog tovább üzemelni. A részletek kidolgozására megkapták a feladatot a minisztériumok, amit legkésőbb február 1-ig kell majd benyújtani Brüsszelnek.Ez jó hír Pest Megyének és Ceglédnek, valamint a térségnek is. Bízom benne, hogy ugyan ez a mostani uniós költségvetési ciklust nem érinti, de 2021-től az új ciklust érintheti és reményeink szerint akkor több forrás jut majd ide is az uniós pénzekből.” – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő, majd hozzátette: a nemzetgazdasági miniszter kapta feladatul, hogy nézze meg annak lehetőséget, milyen módon tudja a kormány támogatni Pest megyét hazai forrásból, hiszen uniós pénzekhez kevéshez jut hozzá.

 

A támogatást üdvözölte Takáts László polgármester is. „Mit is jelent ez a szép ajándék? Egy olyan lehetőséget, fejlesztési irányt kap a város, ami már nem előzmények nélküli, hiszen ahogy azt többször elmondtuk, az elmúlt esztendőben azon dolgoztunk és dolgozunk, hogy minden olyan lehetőséget megpróbáljunk felvázolni a város előtt, ami kitörési pontokat ad. Ami által jobb, szebb és élhetőbb lesz a városunk, nem csak a ceglédieknek, hanem az ide látogatóknak is.” – fogalmazott Takáts László, aki a támogatás felhasználásának két lépcsőjét vázolta fel. - Annak az 500 millió forintnak, amit kaptunk, két nagy halmaza van: közel 200 millió forintot a hulladék-közszolgáltatáshoz kapcsolódó nehézségeinknek a kezelésére kaptunk. Ugyan erre már eddig is kaptunk, ám azt gondolom látszik is, hogy lassan körvonalazódik a probléma megoldása, ami azért egy évvel ezelőtt nem volt elmondható. Másik oldalról pedig - és ez sokkal fontosabb - az út- és fürdőfejlesztést helyezzük előtérbe, ez közel 300 millió forint. Ebből elképzeléseink szerint a Budai úti fürdő kapna egy fejlesztési irányt, hiszen az látszik, hogy a 2003-ban átadott fürdő és csúszdapark állapotát fejleszteni kell és ebben az iparágban a szolgáltatásoknál tudni kell lépést tartani az igényekkel.” – mondta el a polgármester, aki hozzátette: a Budai úti fürdő egyébként jól teljesít, hiszen az idei évben több internetes fórumon és a fürdők közötti megmérettetésben is dobogós helyen zárt. „Ezeket a lehetőségeket bővíteni kell. Így az egyik célként a fürdő megközelítését tűztük ki, mivel a Pesti út felőli megközelítés jelenleg nem működik, a pénz egy részét erre szeretnénk fordítani. Kész tervekkel rendelkezünk arra, hogy azt a bekötő utat megépítsük, a másik pedig a fürdő új felszerelése, ami az idegenforgalom növelését szolgálná. Ez a városnak is fontos, másik részről pedig befektetőket akarunk hozni, hiszen az önkormányzatnak régen is az volt a célkitűzése, hogy a területek hasznosításával lehetőségeket teremtsen.”

 

A sajtótájékoztatón elhangzott: azok a fejlesztések, melyeket a városban véghezvittek is ezt a célt szolgálják. A közterek megújítása, vagy más középületek és egyéb fejlesztések is ehhez kapcsolódnak, szeretnék bővíteni a lehetőségeket. „A városvezetés mindig azt fogalmazta meg, hogy ebbe az irányba kell menni és ezzel egy olyan lehetőséget kaptunk, ami ennek kiinduló pontja lehet. A következő hetek feladata lesz, hogy meghatározzuk azokat a fejlesztési irányokat, amik mentén ezt a pénzt a leghatékonyabban, leggazdaságosabban fel tudjuk használni. 2016 év végéig kell majd egyébként ezekkel a pénzekkel elszámolnunk.” – fogalmazott Takáts László.

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
☂ Időjárás

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »
A lap 0.198 másodperc alatt készült el. | Copyright 2022 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 3752485 | Ebben a hónapban: 16158 | Ma: 1366 | jelenleg: 1 | Statisztika |