DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2022. augusztus 13. szombat, Ipoly napja van. - Holnap Marcell napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
cegkivonatmost.hu
 
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

Hír, program, komment

Ünnepi testületi ülés Csemőben

2015.11.05. 09:09 | Csemő | Magazin
Ünnepi testületi ülés Csemőben

Október 20-án ünnepi testületi ülést tartott Csemő, abból az alkalomból, hogy pontosan 25 évvel alakult meg, a rendszerváltás utáni, 1. szabadon választott, önkormányzati képviselő- testület.

Dr. Lakos Roland polgármester nyitotta meg az ülést. Beszédében elmondta, hogy a rendszerváltás egyik legfontosabb alappillére az önkormányzatiság létrejötte volt. Utalt arra is, hogy a múlt megőrzése, mindannyiunk feladata, ezért is fontos, most a negyedszázados évforduló alkalmából tartott ünnepség. Az eltelt 25 évre szívesen emlékeztek vissza a meghívott vendégek: Molnár János polgármester (1990- 1994), Dr. Boross Péter Magyarország miniszterelnöke (1993- 1994), Bartha Alajosné polgármester (1994- 2014), és Dr. Csáky András országgyűlési képviselő (1998- 2010).

 

Molnár János, Csemő Község Díszpolgára, a rendszerváltás utáni, első polgármestere volt Csemőnek. Elmesélte, hogy amikor elfogadta a meghívást erre a jeles ünnepségre, elkezdett az emlékei között kutatni. Körbejárta a falut és a külterületeket. Döbbenten szembesült azokkal a változásokkal, amelyek az elmúlt két és fél évtizedben történtek. Meglátása szerint, a falu megfiatalodott, sok új ember érkezett, minden gyönyörű és virágos. Visszaemlékezésében elmondta, hogy 1990-ben az egyik legnagyobb problémát az jelentette, hogy sok információra lett volna szükségük, de nem álltak rendelkezésükre az ehhez szükséges eszközök. Ezért állandóan figyelték a Tv-ben a Parlament munkáját, hogy minden fontos dologról időben értesülhessenek. Elég zűrös időszak volt, sokszor azt sem tudták, hogy mi lesz a következő lépés. Megindult a kampány, sok jelölttel, megjelentek a hirdetések, megtudták az eredményt, és vártak, hogy mi lesz a folytatás. A következő jelentős momentum az volt, hogy a tanácselnöknél kaptak rengeteg iratot a folyóügyekről és a pénzügyi helyzetről, hogy innen kellene folytatni. Átvették és aláírták, majd másnap, már hivatali emberként kezdtek munkához. A testület megalakult.

 

Rengeteg tervük volt, szerettek volna mindent megvalósítani. Azonban szembesülniük kellett azzal, hogy a pénz, amivel gazdálkodniuk kell, nagyon kevés. Ráadásul a termelőszövetkezet felszámolása után, a tagság semmit sem kapott, sorra szűntek meg a munkahelyek, a községnek közel egyharmada munkanélküli lett. Ezért módosítani kellett a terveken. A fő céljuk az lett, hogy a lakosságnak élelmet és gyógyszert tudjanak biztosítani. Kihívásokkal teli időszak volt ez. Mindemellett a fejlesztési terveikből is sokat meg tudtak valósítani. Ezek közül szerényen csak kettőt említett meg, a két templom felépülését, és az Aranykönyv létrehozását. Ez utóbbi azt a célt szolgálta, hogy a lakosságot, a falu, elismeréssel motiválja a felsőfokú végzettség megszerzésére. Ez a kezdeményezés nagyon sikeresnek bizonyult.

 

 

Dr. Boross Péter először arról beszélt, hogy manapság már ritkán vállal szereplést, de ide nagyon szívesen jött. “Olyan magyar illata van itt mindennek, és ez jól eső érzés”- mondta. Ő maga is falun nőtt fel, felmenői, apai ágon generációkon keresztül erdészek voltak. 1990-re, a kompromisszumos rendszerváltás idejére, úgy emlékezett vissza, mint egy várakozásokkal teli időszakra. Itt volt egy ország, hatalmas adóssággal és a fő piacát elveszítve, de reményekkel telve. Minden kerekasztal tárgyalást beárnyékolt a gondolat: ” De mi lesz, ha visszajönnek a szovjetek?” Született egy kompromisszumos, ideiglenes alkotmány, elindult az önkormányzati rendszer.

Akkor ugyan még rengeteg hibával, de a helyi akarások, a találékonyság, a forráshiány szülte kreativitás segítségével mégis működött. Annak, hogy ez a rendszer hamar működésbe állt, van még egy oka, az önkormányzatiságnak már múltja van a történelmünkben. Felhívta a figyelmünket arra, hogy mennyire nehéz ma polgármesternek lenni, amikor ebben a modern világban nagyon sok zavart okoz, hogy minden felől jön az információ, és az emberek rengeteg indulatot vesznek át mindenhonnan. Ezért arra kért mindenkit, hogy legyenek megértőek azokkal, akik egy falu vezetésére vállalkoznak, vagy a közügyekben dolgoznak, mert nem könnyű manapság az ő feladatuk. Véleménye szerint, az önkormányzati munkának és az országnak is békére, nyugalomra és állandóságra lenne szüksége.

 

 

Bartha Alajosné 20 éven keresztül vezette a települést, 2014-ben Csemő Község Díszpolgára lett. Háromszor választották polgármesternek. Visszaemlékezett arra, amikor még a helyi TSZ szervezésében, Ausztriába utaztak, ahol hihetetlen tisztaság, és virágos települések fogadták a látogatókat. Nagyon elcsodálkozott azon, hogy így is lehet élni. A rendszerváltáskor azt gondolta, hogy ez hamarosan nálunk is így lesz. Csemő halmozottan hátrányos helyzetű falu volt, rengeteg pályázatot nyújtottak be, hogy ezen változtatni tudjanak. Jóízűen és agilisan dolgoztak nap, mint nap a falu fejlődéséért. Megoldották a gáz, a víz, a csatornázás ügyét. 1995-ben kezdődött el a virágosítás hagyománya, amikor a Pest megyei Önkormányzat által meghirdetett “Kulturált települési környezet” versenybe beneveztek. Ezután minden évben jelentkeztek, ez hagyománnyá vált. 1997-ben a község elnyerte a “Magyarország legvirágosabb faluja” címet, így a “Virágos Magyarországért” mozgalom, Csemőt nevezte be az európai megmérettetésre. Nagy sikerrel szerepeltek, mert megkapták az “Európa harmadik legvirágosabb faluja” kitüntetést.

 

Dr. Csáky András országgyűlési képviselőként segítette a község fejlődését. Csemőt a kedvenc településének tartja, ahova mindig jó eljönni, és akikkel mindig jó volt együtt dolgozni. Vidéki orvosként a rendszerváltozást csodaként élte meg. Úgy véli, felemelő érzés így utólag visszagondolni az akkori évekre, pedig 40 év diktatúra után, nem voltak egyszerű helyzetben. Naivan, hatalmas reményekkel és illúziókkal láttak munkához. Terveik közül voltak, amelyeket nem sikerült megvalósítani, de jelentős részüket igen. Erre kiváló példa ez a falu, ahol a község régi és új helyzete, állapota közötti különbséget zongorázni lehetne.

A visszaemlékezések után, Dr. Lakos Roland polgármester, Elismerő Oklevél és Emlékplakett átadásával köszönte meg az egykori és mostani kollégák áldozatos munkáját, és gyertyagyújtás mellett, megemlékezett azokról a munkatársakról is, akik sajnos már nem lehettek jelen. Állófogadással zárult a 25 éves évforduló alkalmából megrendezett ülés. A történelmi jelentőséghez méltó ünnepség szép volt, megható és szívet melengető.

 

Német Enikő

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
☂ Időjárás

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »
A lap 0.193 másodperc alatt készült el. | Copyright 2022 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 3752441 | Ebben a hónapban: 16114 | Ma: 1322 | jelenleg: 1 | Statisztika |