DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2017. augusztus 18. péntek, Ilona napja van. - Holnap Huba napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

A PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL HÍREI

oldal:1/55 bejegyzés:10/550

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a Hungaroringen »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.08.04. 12:01
Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a Hungaroringen
A Pest Megyei Kormányhivatal idén is hatósági ellenőrzéseket tartott Mogyoródon, a Hungaroring területén a 32. Forma 1 Magyar Nagydíj ideje alatt. A Forma 1-es futam nagy népszerűsége miatt tömegeket vonz, ezért különösen fontos a fogyasztók érdekeinek szem előtt tartása, valamint a fiatalkorú fogyasztók egészségének védelme.

A hatósági ellenőrzést a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya, Járműforgalmi Osztálya valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Foglalkoztatási Főosztály Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya végezte. Az ellenőrzésben részt vettek ezen kívül a Pest megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának ellenőrei is.

A hatóság az esemény 3 napján 97 helyszíni hatósági ellenőrzést végzett el.

A kitelepült kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek ellenőrzése elsősorban próbavásárlással történt. A fogyasztóvédők arról szeretnének ilyenkor meggyőződni, hogy az italok, ételek mérése hiteles mérőeszközzel történik-e, a kiszolgált mennyiség megfelel-e a kért, illetve kifizetett mennyiségnek, kaptak-e a vásárlók nyugtát, a nyugtán feltüntetett árak megfelelnek-e az árlapon feltüntetett áraknak, a visszajáró összeg megfelelő mértékű volt-e, megtagadták-e a vállalkozók a fiatalok alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálását.

A személytaxi-szolgáltatások ellenőrzése próbautazással történt.

A 97 ellenőrzésből 9 esetben találtak az ellenőrök szabálytalanságokat.

Több esetben előfordult, hogy az üzemeltető adatait nem helyezték ki a kitelepülésnél.

Egy esetben a próbavásárlás során a nyugtaadást az üzemeltető elmulasztotta.

Két esetben fiatalkorú közreműködő személy segítségével ellenőriztek a felügyelők.

Az egyik esetben megtörtént a fiatalkorú személy alkoholos itallal való kiszolgálása.

A személytaxi-szolgáltatások próbautazással történő ellenőrzésekor a hatóság egy fuvarnál tapasztalta, hogy a sofőr nem adott át nyugtát a felügyelőknek.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a jogsértések évről – évre csökkennek, azonban még mindig előfordulnak kisebb nagyobb szabálytalanságok az ellenőrzések során, ezért az elkövetkezendő években is fontos a folyamatos hatósági jelenlét és ellenőrzés a nagy tömegeket vonzó események kapcsán.

Búzagyűjtő nap Ócsán »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.08.02. 16:02
Búzagyűjtő nap Ócsán
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyarok Kenyere program keretében 2017-ben is a Kárpát-medence magyarlakta részein élő segítőkész adományozóktól, nemzeti összefogással búzát gyűjt. A Pest megyei búzagyűjtő napot július 29-én, Ócsán rendezték meg. Az eseményen részt vett Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, és a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

Az ócsai búzagyűjtő napon részt vett Dr. Korinek László professzor, a Magyarok Kenyere mozgalom megálmodója és elindítója, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, dr. Péter Mihály, a NAK Pest megyei és fővárosi szervezetének elnöke, Bukodi Károly, Ócsa város polgármestere, valamint Kerepeczki Ferenc, az Ócsai Gazdakör elnöke.

A köszöntőbeszédekben kiemelték a program példaértékűségét és köszönetet mondtak a helyi gazdák aktív összefogásáért.

Tarnai Richárd kormánymegbízott  beszédében hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet játszik a kenyér, mint szó, a magyar nyelvben. Micsoda szimbóluma az összetartozásnak: kenyeres-pajtás, vagy éppen az elválásnak: kenyértörésre viszi a dolgot. A kezdeményezésről megjegyezte, hogy a Kárpát-medence magyarjainak egyedülálló összefogásának meghatározó jelképe az adakozó gazdák búzája, és az abból őrölt lisztből készült magyarok kenyere.

Ezután a búza megáldása következett Ország Tibor ócsai plébános, Varsányi Ferenc evangélikus lelkész, valamint Horváth Zsolt református segédlelkész közreműködésével. A rendezvényt helyi tánc- és zenés produkciók színesítették.

A programban augusztus 13-án lesz az összeöntés ünnepe, ahol a Magyarországról és határon túli területekről felajánlott búza egy jelképes mennyiségét egyesítik. Ezt követően az augusztus 20-i kenyérünnepen megáldják a megőrölt búzából elkészült Magyarok Kenyerét. Az adományozási napot pedig szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján tartják.

(Nemzeti Agrárgazdasági Kamara/Pest Megyei Kormányhivatal)

Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadási időpontok és elérhetőségek Pest megyében »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.08.01. 08:00
Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadási időpontok és elérhetőségek Pest megyében
Értesítés az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2017. augusztus havi elérhetőségeiről.

A kinagyított mellékletet a Kapcsolódó Anyagok alól töltheti le a jobb oldalon.

Túraautó-bajnokságon ellenőriztek a fogyasztóvédők »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.07.18. 11:05
Júniusban rendezték meg a német túraautó-bajnokságot (ismertebb nevén DTM) a Hungaroringen. A nagyszabású, látványos rendezvényen a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei is ellenőrzéseket tartottak. Az utóbbi évek folyamatos ellenőrzésének is köszönhető, hogy a rendezvényen nem talált jogsértést a hatóság.

A német túraautó-bajnokság az autói, a versenyzői és a hangulata miatt tud olyan izgalmas lenni, hogy néhány éve elhagyta az anyaországot, és a nagy európai pályákon is megmutatja magát. Köztük hazánkba is, ahová tavaly örömmel tértek a DTM-pilóták, akik látványos show keretében mutatták meg magukat a belvárosban, majd pedig késhegyre menő csatát vívtak a Hungaroringen.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala közösen végzett ellenőrzéssorozatot a kitelepült kereskedelmi és vendéglátóipari egységekben.

A hatóság a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény rendelkezésének betartására mellett külön figyelmet fordított az ártájékoztatás, áralkalmazás ellenőrzése is.

Próbavásárlásokkal ellenőrizte a hatóság az eseményre kitelepült kereskedelmi egységekben a nyugtaadási kötelezettség betartását, a kihelyezett ártájékoztatás, valamint a nyugtán felszámított árak helyességét. Azt is megnézték, hogy a kereskedelmi egység üzemeltetője nevéről és címéről tájékoztat-e a helyszínen. Ellenőrizték, hogy megfelelő módon mérték-e le a próbavásárolt termékek súlyát, valamint azt is, hogy hitelesek-e a joghatással járó méréshez használt mérlegek.

Örvendetes hír, hogy a helyszíni ellenőrzések során jogsértést nem tártak fel a hatóság szakemberei.

Kibővített „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” segítő központi munkaerőpiaci program »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.07.11. 15:22
Kibővített „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” segítő központi munkaerőpiaci program
A program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését. A program megvalósítása során lehetőség van egy szakember kijelölésére és foglalkoztatásának támogatására (a munkaadó alkalmazottja), aki szakmai segítő szerepkört tölt be az újonnan alkalmazott, korábban közfoglalkoztatott személy mellett.

A program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését. A program megvalósítása során lehetőség van egy szakember kijelölésére és foglalkoztatásának támogatására (a munkaadó alkalmazottja), aki szakmai segítő szerepkört tölt be az újonnan alkalmazott, korábban közfoglalkoztatott személy mellett.

Munkaerőpiaci helyzetkép, a programindítás indoka

A Kormány döntése értelmében az elkövetkezendő időszakban a cél a teljes foglalkoztatottság elérése. E cél eléréséhez az elsődleges munkaerőpiacon történő foglalkoztatást indokolt ösztönözni. A teljes foglalkoztatás akkor valósítható meg hosszútávon fenntartható módon, ha abban minél nagyobb arányt képvisel a versenyszféra, ha minél több új, adófizető munkahely jön létre, és ha azok, akik képesek és készek nyílt munkaerőpiaci feltételek mellett dolgozni, megfelelő segítséget kapnak az elhelyezkedésükhöz.

Segítenünk kell a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek elhelyezkedését, és meg kell teremtenünk az érdekeltséget az egyén oldaláról a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépésre.

A Kormány egyetért azzal, hogy a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedését ösztönözni szükséges. A magyar gazdaság helyzetének erősödésével a Kormány lehetőséget teremt a közfoglalkoztatottak piaci alapú munkavállalására. A célok elérése érdekében egy új jogintézmény került bevezetésre. 2015. november 10-én megjelent a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatásáról szóló 328/2015. (XI. 10.) Korm. rendelet. A támogatás a közfoglalkoztatottat ösztönzi a versenyszférában történő elhelyezkedésre oly módon, hogy közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejártát megelőzően történő elhelyezkedése esetén, elhelyezkedési juttatásban részesül.

Az elhelyezkedési juttatást azon közfoglalkoztatott személyek kapják, akik a piaci szférában munkaviszonyt létesítenek. Gyakorlati tapasztalatok alapján szükségessé vált a támogatás rendszerének bővítése. A közfoglalkoztatott versenyszféra által támasztott feltételeknek történő megfelelése érdekében szükséges egy szakmai segítő, patronáló igénybevétele, hogy minél több, a közfoglalkoztatásból kilépett egyén alkalmassá váljon a tartós piaci munkavégzésre.

Annak érdekében, hogy minél több ember elhelyezkedését elő lehessen segíteni a program által, különféle munkaerőpiaci szolgáltatások kerülnek biztosítása.

A „Közfoglalkoztatásból versenyszférába” program három pillérre építkezik:

a közfoglalkoztatásból kilépők elhelyezkedési juttatást vehetnek igénybe sikeres nyílt piaci elhelyezkedésük esetén, lehetőség van a foglalkoztatást biztosító munkahelyen bérköltség támogatással szakmai segítő igénybevételére,mindezek mellett munkaerőpiaci szolgáltatások kerülnek biztosításra.

A program célja, célcsoportja, megvalósítója

A program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését.

A program célcsoportja

A Korm. rendelet alapján elhelyezkedési juttatás illeti meg kérelmére azt:

akinek a legalább egy hónapja fennálló közfoglalkoztatási jogviszonya a kérelem benyújtását megelőző 30 napon belül azért szűnt meg, mert a Polgári Törvénykönyv szerinti gazdasági társasággal, szövetkezettel (kivéve az iskolaszövetkezetet), egyesülettel, alapítvánnyal vagy az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény hatálya alá tartozó munkaadóval, vízi társulattal, valamint erdőgazdálkodóval a fővárosi és megyei kormányhivatal állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalának (a továbbiakban: járási hivatal) közvetítésével vagy anélkül, határozatlan idejű vagy legalább egy évre szóló határozott idejű munkaviszonyt létesített, ésaki a kérelem benyújtását megelőző két éven belül - ideértve az a) pontban meghatározott közfoglalkoztatási jogviszony időtartamát is - legalább 180 napig közfoglalkoztatási jogviszonyban állt.

A program célcsoportjába tartoznak továbbá azon munkáltatók, akik közfoglalkoztatásból kilépő személyeket alkalmaznak és a munkahelyi beilleszkedésük elősegítése érdekében az alkalmazottaik köréből szakmai segítőket jelölnek ki, ehhez bérköltség támogatásban részesülnek.

A program megvalósítói

A központi munkaerőpiaci programot 2 komponensű konstrukcióban szükséges megvalósítani.

A komponens: A program elhelyezkedési juttatással, a szakmai segítő bérköltség támogatásával kapcsolatos feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi/megyei kormányhivatalok és az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási/fővárosi kerületi hivatalok valósítják meg.

B komponens: az A komponensben foglalt feladatok személyügyi támogatása, valamint a szolgáltatásokat biztosító munkatársak foglalkoztatása az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. továbbiakban (OFA) által megvalósítandó program keretében történik.

A program keretében nyújtható támogatási és szolgáltatási elemek

Elhelyezkedési juttatás

Az elhelyezkedési juttatás összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) havi összegével, amely támogatást addig kapja az egyén, ameddig a közfoglalkoztatási jogviszonya munkaviszony létesítése hiányában fennállt volna. A támogatás folyósítása havi bontásban utólag történik.

Bérköltség támogatás - szakmai segítő

A program megvalósítása során lehetőség van egy szakember kijelölésére és foglalkoztatásának támogatására (a munkaadó alkalmazottja), aki szakmai segítő szerepkört tölt be az újonnan alkalmazott, korábban közfoglalkoztatott személy mellett. Feladata a korábban közfoglalkoztatott munkahelyi beilleszkedésének, szakmai munkájának, fejlődésének segítése.

A szakmai segítés célja a beilleszkedési folyamat és a fejlődés segítése a saját szükségletek, célok, és a fejlődési potenciálok, érdeklődések optimális szintű összehangolása.

A munkaadó részére bérköltség támogatásként – a szakmai segítő támogatása érdekében – havi 50 000 Ft és annak ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adója együttes összegének 100 %-a kerül megtérítésre, maximum 3 hónap időtartamig. Ez az időszak 3 hónapnál akkor lehet rövidebb, ha a korábban közfoglalkoztatott személy 3 hónapnál rövidebb időtartamot tölt el az adott munkaadónál. A támogatás folyósítása havi bontásban utólag történik.

Amennyiben a munkaadó 1-3 fő korábban közfoglalkoztatott személyt alkalmaz, úgy egy szakmai segítő figyelembevételével adható a bérköltség támogatás, 4-6 fő korábbi közfoglalkoztatott alkalmazása esetében legfeljebb két szakmai segítő, 7 főnél több korábbi közfoglalkoztatott foglalkoztatása esetében legfeljebb három szakmai segítő figyelembevételével nyújtható a támogatás.

A szakmai segítő feladata, hogy a 3 havi támogatási időszakban értékelést adjon a korábbi közfoglalkoztatott munkájáról. Az egyén beilleszkedéséről szóló előrehaladási naplót szükséges havonta, utólag benyújtani a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályára.

Munkaerőpiaci szolgáltatás nyújtása

A program keretében az OFA állományába került, azonban munkavégzés szempontjából a kormányhivatalokhoz, járási hivatalokhoz rendelten dolgozó szakemberek generális és speciális munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtanak, hogy elősegítsék a közfoglalkoztatásból történő kilépést.

A program ideje

A munkaerőpiaci program 2017. március 1-jétől 2018. december 31-ig tart. Az új programelemek (szakmai segítők bérköltség támogatása, munkaerőpiaci szolgáltatások nyújtása) tekintetében 2017. július 1-jétől 2018. december 31-ig.

A program forrása, költsége

A kibővített „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” program keretében nyújtott támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprész központi kerete biztosítja. A program összköltsége 5,786 milliárd Ft.

A munkaerőpiaci programtól várt eredmény

A programba 12 ezer fő közfoglalkoztatott bevonását és a versenyszférában történő elhelyezkedésének elősegítését tervezzük.

Bemutatkoznak az érdi és nagykőrösi járás művészei »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.07.11. 14:51
Bemutatkoznak az érdi és nagykőrösi járás művészei
Folytatódott a kortárs képzőművészeti kiállítás sorozat a Pest Megyei Kormányhivatal szervezésében. Az érdi és nagykőrösi járás művészeinek kiállítása július 7-től látható a pesti Vármegyeházán. A tárlatot ünnepi beszédével Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitotta meg.

Az eseményen beszédet mondott Balogh Dávid művészettörténész, Pap Mikós fotóművész, önkormányzati képviselő, Szabó Károlyné, a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület elnöke, valamint Szabó Zsolt, az Érdi Járási Hivatal vezetője, és Nyikos Tamás, a Nagykőrösi Járási Hivatal vezetője.

A megnyitó után a jelen lévő művészek csoportja, és a nagyszámú érdeklődő jó hangulatú beszélgetés közben megtekintette a kiállítást.

Változás a rendszámokkal kapcsolatos ügyintézésben »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.07.07. 13:12
Változás a rendszámokkal kapcsolatos ügyintézésben
2017. július 1-től országosan bármely okmányirodában vagy kormányablakban lehetőség van "P", "Z" jelű és az ún. taxis (sárga színű) rendszámokkal kapcsolatos ügyintézésre.

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2017. július 1-től a "P" jelű, a "Z" jelű, valamint az ún. "taxis" (sárga színű) rendszámok ügyintézése országos illetékességgel, bármely okmányirodában vagy kormányablakban kérelmezhető.

A Pest Megyei Kormányhivatal okmányirodáiban és kormányablakaiban előzetes időpont-foglalás alapján kerülhet sor a fenti, különleges rendszámokkal kapcsolatos ügyintézésre.

Kormányablakainkba időpontot foglalni a 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon vagy saját ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu) van lehetőségük, míg az okmányirodákba az ügyfélkapun keresztül, vagy a honlapunkon közzétett elérhetőségeken tudnak előzetesen időpontot egyeztetni.

Kérjük, hogy a gördülékeny ügyintézés érdekében szíveskedjenek élni az előzetes időpont-foglalás lehetőségével, így elkerülhető a hosszas várakozás.

Ingyenes közműcsatlakozás, olcsóbb és fogyasztóbarát ügyintézés »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.07.05. 12:03
Ingyenes közműcsatlakozás, olcsóbb és fogyasztóbarát ügyintézés
A Kormány a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások terheinek további mérséklése érdekében ingyenessé teszi a közműcsatlakozásokat, továbbá mérsékli vagy teljesen ingyenessé teszi az ide kapcsolódó eljárási díjakat és a korábbinál lényegesen gyorsabb munkára kényszeríti a közműveket.

A lakosság terheinek csökkentésével a korábbi támogatások mellé egy újabb jelentős segítséget adunk a családoknak az otthonteremtéséhez, legyen szó új ingatlan építéséről vagy a meglévő átalakításáról, valamint megszabadítjuk a kis és közepes vállalkozásokat egy hatalmas pénzügyi és bürokratikus tehertől, javítva ezzel is a hazai kkv szektor versenyképességét.

A 2017. évi LVII. törvény, valamint az ennek végrehajtását szolgáló 157/2017. Kormány rendelet rendelkezéseinek túlnyomó része 2017. július 1-jén lépett hatályba.

A főbb változások a következők:

1. Díjmentessé váltak a közmű-csatlakozások meghatározott fogyasztási mértékig

Díjmentessé vált

a legfeljebb 4 köbméter/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése, a legfeljebb 32 Amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése, a 32 mm átmérőjű ivóvíz vezeték és a 160 mm átmérőjű szennyvíz vezeték bekötése.

Ezek a közműbekötések egy nagyobb lakás vagy átlagos méretű családi ház ellátásához, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség (pl. fodrászat, pékség) energiaigényének kielégítéséhez elégségesek.

A díjmentesség három szektorra: a villany, gáz, víz (ivóvíz- és szennyvíz) bekötésekre vonatkozik, a költségmentességet nem csupán a lakosság, hanem kis- és középvállalkozások is igénybe vehetik. A kedvezmény nem csak új építésű ingatlanoknál, hanem a közműhálózatra való későbbi rácsatlakozásnál is érvényesül, azaz lakóingatlan vagy üzlethelyiség építésekor és átalakításakor is igénybe vehető. Nem szükséges felújítás sem a díjmentes bekötés igényléséhez. A fenti teljesítményig és vezetékméretig bármikor kérhető a bekötés.

A gáz és árambekötéseknél elengedésre kerül a csatlakozási alapdíj, a csatlakozóvezeték díja és a fogyasztásmérő díja. Ezen felül gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki, ami teljesen új szabály. A villanyszektorban pedig az eddigi mérték kétszeresére emelkedett az a vezetékhossz, amelyet az elosztó társaság ingyenesen biztosít a következők szerint.

Ha kisfeszültségű közcélú elosztó hálózat kiépítése szükséges, akkor felhasználási helyenként legfeljebb egy csatlakozási pontra rendszerhasználóként

szabadvezeték esetén legfeljebb 100 méter,földkábel esetén legfeljebb 50 méter

hosszúságú közcélú vezeték díjmentes.

Ha középfeszültségű hálózat kiépítése szükséges, akkor

szabadvezeték esetén legfeljebb 500 méter,földkábel esetén legfeljebb 250 méter hosszúságú közcélú vezeték, valamint a transzformátorállomás létesítése

díjmentes.

A víziközmű szektorban a víziközmű-fejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed. Ezen felül ivóvíz és szennyvíz bekötéseknél mentessé vált az igénybejelentés elbírálása, tervegyeztetés, adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás, továbbá rácsatlakozáskor a bekötési vízmérőóra, annak felszerelése és a nyomáspróba.

2. Csökkennek a gázszektorban a különdíjas szolgáltatások költségei

Ezentúl a különdíj mértékének megállapítása kizárólag a munkavégzésre ténylegesen ráfordított idő alapulvételével történhet, nincs átalánydíj, sem a munkához nem kapcsolódó egyéb költség.

3. Az elosztó társaságok mérlegelési jogköre és hatósági feladatai csökkennek

A hatósági szemlélet helyett a szolgáltatói szemléletet és hozzáállást erősíti a Kormány a közműcégek körében. 2017. július 1-jétől a fogyasztó jogorvoslattal fordulhat a műszaki-biztonsági hatósághoz, ha az elosztó elutasítja a közmű kiviteli tervét. Jogorvoslattal lehet élni továbbá akkor is, ha az elosztó elutasítja a terv szerint kivitelezett közmű átvételét.

4. A fenti jogorvoslati eljárások díjmentessé válnak

5. Radikálisan csökkennek a közmű-csatlakozásokkal kapcsolatos ügyintézési határidők

Csökkentek vagy a korábbi határozatlan időhöz képest meghatározott időhöz kötöttük a közművek szolgáltatásait.

Így például:

A földgázelosztó a csatlakozási igény kielégítésére vonatkozó írásbeli ajánlatát 30 nap helyett 8 napon belül köteles megtenni. Az igénykielégítés feltételeiről és lehetőségeiről szóló előzetes tájékoztatást 30 nap helyett 10 napon belül kell a fogyasztó részére átadni. A kivitelezés határideje maximálásra kerül 60 napban, erre eddig nem volt határidő. Hiánypótlási felhívást 15 nap helyett 3 munkanapon belül lehet kiadni.

Víziközmű esetén eddig nem volt határidő arra az esetre, ha a benyújtott terv nem felel meg a követelményeknek vagy a bekötés megvalósítására nem alkalmas, ezért a víziközmű-szolgáltató a terv kiegészítését vagy új terv benyújtását kérheti. Erre ezután 5 napja lesz a szolgáltatónak. A bekötővezeték kiépítését, fertőtlenítését, a helyszíni szemlét, a nyomáspróbát, a működőképességi és vízzárósági próbát, a geodéziai bemérést és a vízmérési helyen a bekötési vízmérő beszerelését a szolgáltató ezután a munkaárok rendelkezésre állásának bejelentését követő 30. napig köteles elvégezni, ezt korábban nem rendezte jogszabályi határidő.

(Miniszterelnökség)

Súlyos szabálytalanságok egy pomázi húsfeldolgozó üzemben »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.07.04. 16:03
Súlyos szabálytalanságok egy pomázi húsfeldolgozó üzemben
A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya a napokban helyszíni szemlét tartott egy pomázi húsfeldolgozó üzemben, ahol elsősorban gyros alapanyagot állítanak elő. Az ellenőrzések alkalmával az üzemben tapasztalt szabálytalanságokról Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott adott tájékoztatást.

„A munkatársaink odaérkezésekor a Pest megyei üzemben éppen egy három napja lejárt fogyaszthatósági idejű terméket dolgoztak fel” – kezdte tájékoztatását a kormánymegbízott, majd hozzátette, a helyszínen összesen 1865 kg lejárt fogyaszthatósági idejű, és/vagy nyomon követhetetlen csirkecombot, combfilét, továbbá 154 kg marhafaggyút találtak a szakértők, akik azonnal elrendelték az áru forgalomból való kivonását és megsemmisítését.

Tarnai Richárd elmondta, a pomázi húsüzemben ezen felül 1548 kg fagyasztott termék eredetét nem tudták számlával igazolni, illetve a hús származását igazoló azonosítók megegyeztek, ezzel szemben két különböző cégtől származtak. Ezért rendelték el a húsáru forgalomból való kivonását és egyben hatósági zár alá is helyezték.

„A feldolgozót köteleztük a partnerei értesítésére, és az elmúlt 3 napban kiszállított termékek kereskedelmi forgalomból való visszahívására.” – folytatta a kormánymegbízott. A helyszíni szemlével párhuzamosan a hatóság kollégái a nagyobb mennyiségeket átvevő egységeket még aznap délután felkeresték, és megtiltották a húsok további forgalmazását. „Élelmiszerbiztonsági ellenőreink három helyszínen több száz kiló filézett és csontos húst vontak ki a forgalomból, mert azok a vizsgált húsüzemből származtak, és nem rendelkeztek nyomon követési dokumentációval.”- mondta el Tarnai Richárd, majd hozzátette: „A húsüzemet a partnereihez kiszállított tételek visszahívására köteleztük. Később kiderült, az üzem a partnereit nem megfelelően értesítette, ezért a következő napon további vendéglátóipari egységeket ellenőriztek a kollégáink, ahová továbbra is érkeztek az üzemből termékek. Ezen ellenőrzések alkalmával közel két tonna alapanyagot és készterméket vontak ki a vendéglátóipari egységekből.”

Két nappal később utóellenőrzést tartottak Pomázon, mely ellenőrzés során az üzemből további 2 tonna alapanyag és félkész termék megsemmisítését rendelték el, az üzem működését pedig felfüggesztették.

Pest megyében is megtörtént a támogatások kifizetése »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.07.03. 16:49
Pest megyében is megtörtént a támogatások kifizetése
A gazdák Pest megyében is határidőre jutottak hozzá elnyert támogatásaikhoz az elmúlt napokban - hangsúlyozta Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a 2016-os egységes kérelem kifizetéséről, és az idei benyújtásáról szóló, a pesti Vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón, július 3-án. Az eseményen részt vett Velkei József, a Pest Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője is.

A gazdák Pest megyében is határidőre jutottak hozzá elnyert támogatásaikhoz az elmúlt napokban - hangsúlyozta Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a 2016-os egységes kérelem kifizetéséről, és az idei benyújtásáról szóló, a pesti Vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón, július 3-án. Az eseményen részt vett Velkei József, a Pest Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője is.

Tarnai Richárd a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2016. december 31-i megszűnése után az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetésének feladatát a Magyar Államkincstár vette át, azonban a megyei kormányhivatalok működtetik tovább az ügyfélszolgálatokat, és folytatják le a helyszíni ellenőrzéseket. Pest megyében ezt a munkát az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály végzi.

A Magyar Államkincstár a 2016. évi egységes kérelmekben igényelt támogatásokra 2017-ben eddig 151,5 milliárd forintot utalványozott, így a 2016. évi előleg- és részfizetésekkel együtt 2017. június 27. napján országosan 411,4 milliárd forint kifizetésénél tartunk az egységes kérelemhez kapcsolódó támogatások esetén. Ez az összeg az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 38,6 milliárd forint többletet jelent.

A 2017. évben összesen (az EK idei évre eső kifizetései mellett az összes EMGA, EMVA, nemzeti jogcímet idevéve) 197,21 milliárd forint kifizetése történt meg 2017. június 27-ig.

A kormánymegbízott a főváros és Pest megye illetékességi területéhez tartozó ügyfelek kapcsán megemlítette, hogy 12.793 egységes kérelem alapján összesen közel 30 milliárd forintnyi támogatás került kiutalásra.

A május végén június közepére előrehozott határidő tartása érdekében mind a Kincstárnál, mind a Pest Megyei Kormányhivatal érintett főosztályán átszervezésre kerültek az ügyintézésre, a kifizetések indítására vonatkozó tevékenységek. A Magyar Államkincstár és a kormányhivatalok jelentős túlmunkával mindent megtettek a kérelmek ügyintézésének lezárása és a kifizetéseket illetően a módosított határidő betartása érdekében.

Ennek eredményeként a Pest Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály kezelésébe tartozó területalapú támogatás iránti kérelmek ügyintézését a megadott június 15-i határidőig sikeresen elvégeztük. Csak azon kérelmek nem kerültek lezárásra, melyek esetében olyan ügyintézést akadályozó hibák álltak fenn, melyek megoldása nem a Főosztály, hanem a Kincstár, illetve más megyék hatáskörébe tartozik.

Tarnai Richárd beszámolt arról is, hogy az akadályozó körülmények folyamatosan hárulnak el, ennek köszönhetően a lezáratlan területalapú támogatás iránti kérelmek száma 2017. június 30-án 23 db volt, mely folyamatosan csökkeni fog a továbbiakban is.

A főbb jogcímeket illetően (SAPS és zöldítés) a kérelmek ügyintézésének lezárása, illetve a végfizetések meghatározása, generálása országos szinten 2017. június közepére 98% feletti, június 27-re 99%-os volt a benyújtott kérelmek teljes volumenéhez viszonyítva, és ennek megfelelő mértékű a megyei feldolgozottság is.

Az adatokból látható, hogy a kifizetések az egységes kérelem tekintetében a főbb területalapú jogcímeket illetően június közepére gyakorlatilag teljesültek, ez megközelítőleg 99%-os kifizetési arányt jelent.

A 2016. évi egységes kérelemről elmondható, hogy 36 jogcímben lehetett kérelmet benyújtani ennek keretében, minden jogcím vonatkozásában az ügyintézés és a kifizetések a hazai és az uniós előírásoknak megfelelően határidőben megtörténnek, illetve számos esetben, így a két legnagyobb területalapú jogcím (SAPS és zöldítés) esetében két héttel a jogszabályban előírt végső határidő előtt megtörténtek.

Azok a kérelmek, amelyek még nem kerültek lezárásra, jellemzően birtokvitával, hagyatéki eljárással, bírósági eljárással vagy egyéb, az ellenőrzések által még tisztázandó kérdéssel érintettek.

A kormánymegbízott az elbírált kérelmek számát és a főbb jogcímeken a szakterület által jóváhagyott összegeket tekintve a 2017. június 15-i, illetve június 27-i adatokat ismertette:

„Pest megye tekintetében a terület alapú támogatásra (SAPS) beadott kérelmek száma 10121, amelyre több mint 14,5 milliárd forintot fizettek ki. A Zöldítésre benyújtott 10085 darab egységes kérelemre több mint 8 milliárd forint került kifizetésre. A Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodási Intézkedés (VP-AKG) esetében a 511 jóváhagyott kérelemre közel 2 milliárd forintot fizettek ki. A Vidékfejlesztési Program Ökológiai gazdálkodás támogatása (VP-ÖKO) esetében a 146 beadott kérelemre pedig közel 384 millió forint került kifizetésre. A sajtótájékoztató résztvevői megköszönték a gazdák együttműködését is az előzetes ellenőrzésekben való magas arányú részvételében. Mint megfogalmazták: a közös, együttműködő munka eredménye lehet az idei évben beadott kérelmek gyors ügyintézése, ami természetesen a kifizetésekre is pozitív hatással lehet”.

A 2017. évi egységes kérelmek beadásával kapcsolatban Tarnai Richárd a következőket mondta: „2017. április 7-én megnyílt az egységes kérelem benyújtó felülete. A 2017. évi egységes kérelem keretében a korábbi 36 jogcím helyett immár 41 jogcímre, intézkedésre lehet kérelmet benyújtani, vagy adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A szankciómentes benyújtás 2017. május 15-én lezárult.

2017. május 15-ig országosan 172 401 kérelmet nyújtottak be az igénylők a szankciómentes időszakban, 2017. június 9-ével bezárólag összesen 176 323 kérelem került benyújtásra. A szankciós időszakban beérkezett kérelmek száma megközelítette a négyezret.

Pest megyében a benyújtott kérelmek száma 2017. június 19-i adatok alapján 13.386 db volt, mely a 2016-os referencia kérelemszámhoz viszonyítva több mint 2 %-os emelkedést jelent.

Az ügyfelek országosan 2017. júniusi 9-ig – a korábbi évekhez hasonlóan – megközelítőleg 5 millió hektárra nyújtottak be igénylést.

Pest megyét illetően a kérelmekkel érintett terület nagysága szintén a 2017. június 19-i adatok alapján több mint 377 hektár, mely a 2016-os referencia igényelt területhez viszonyítva közel 1 %- os növekedést jelent.

Látható tehát, hogy a benyújtott kérelmek kapcsán mind a darabszám, mind az igényelt terület nagysága növekedett a 2016-os referenciaértékhez képest”- zárta szavait Tarnai Rihárd kormánymegbízott.

☂ Időjárás
Most:
28 °C  közepesen felhős közepesen felhős
Holnap:
21-36°C  zivatar zivatar

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
15:45 Patkós I. terem
A mogyoró-meló 2.
Online jegyfoglalás »

16:00 Huszárik Z. terem
Egy kupac kufli
Online jegyfoglalás »

17:30 Huszárik Z. terem
K.O.
Online jegyfoglalás »

17:45 Patkós I. terem
Az Emoji-film
Online jegyfoglalás »

19:45 Huszárik Z. terem
RAID - A törvény nevében
Online jegyfoglalás »

20:00 Patkós I. terem
Pappa pia
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.033 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1771673 | Ebben a hónapban: 16600 | Ma: 473 | jelenleg: 2 | Statisztika |