DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2017. május 24. szerda, Eszter napja van. - Holnap Orbán napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

A PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL HÍREI

oldal:1/53 bejegyzés:10/526

Bemutatkoznak járásaink tehetséges művészei »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.05.22. 15:24
Bemutatkoznak járásaink tehetséges művészei
Kortárs képzőművészeti kiállítás sorozat kezdődött a Pest Megyei Kormányhivatal szervezésében május 19-én. A pesti Megyeháza Városház utcai épületének egyik tárgyalójának falain először a Dunakeszi járás képzőművészei mutatták be alkotásaikat. A megnyitón köszöntő beszédet mondott Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A tervek szerint egy éven keresztül tartó művészeti tárlat keretében havonta más-más Pest megyei járás tehetséges képzőművészeinek műveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Első alkalommal a festmények, szobrok, fotók mellett plakát és goblein is került a falra, amikor a dunakeszi DunArt Művészeti Egyesület képviselőivel találkozhattak a kormányhivatal munkatársai.

Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, hogy „a mai embernek, ha itthon van, nem nagyon jut ideje a művészetre, bezzeg ha külföldre megyünk, sokkal szívesebben keressük fel a múzeumokat. Ezzel a kezdeményezéssel a hazai kortárs művészekre szeretnénk felhívni a figyelmet úgy, hogy a kiállított műveik elutazás nélkül a munkahelyen néhány perc alatt megtekinthetőek, és egyben esztétikai kikapcsolódást is jelentenek. A kormánymegbízott megemlítette, hogy a tárlatnak otthont adó Megyeháza a bürokrácia számára épült egykor, de ma már – hála a tervezők és az építők művészi kvalitásainak – művészeti alkotásként csodáljuk mi dolgozók és látogatók egyaránt”.

A megnyitó keretében Balogh Dávid fiatal művészettörténész beszélt a Fóti katolikus templomról írt könyvéről, majd a DunArt képviseletében Peti Sándor elnök mutatta be az egyesület történetét és működését. Végül Bíró Attila járási hivatalvezető köszöntötte a megjelent művészeket és az érdeklődőket.

A dunakeszi művészek munkái egy hónapon keresztül láthatóak a pesti Megyeháza épületében, majd a járások tehetséges művészeinek alkotásait bemutató kiállítás sorozat júniusban az érdi és nagykőrösi alkotók bemutatkozásával folytatódik.

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a Hungaroringen »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.05.19. 12:09
Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a Hungaroringen
A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala a WTCC túraautó világbajnokságnak a Hungaroringen megrendezett futamán ellenőrizte a kitelepült tizenkét vendéglátó-ipari és két kereskedelmi egységet.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala a WTCC túraautó világbajnokságnak a Hungaroringen megrendezett futamán ellenőrizte a kitelepült tizenkét vendéglátó-ipari és két kereskedelmi egységet.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az ellenőrzéssel kapcsolatban elmondta, hogy „a túraautó-világbajnokság Michelisz Norbert miatt hazánkban a Forma-1 után a második legnépszerűbb gyorsasági autóverseny a Hungaroringen. A nézőszám az utóbbi években a két nap alatt mindig meghaladta a 35 ezret, ezért is tartjuk fontosnak, hogy évről-évre fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel érjük el, hogy a verseny helyszínére látogatóknak magas színvonalú és a szabályoknak megfelelő vendéglátásban legyen részük”.

A szakemberek a rendezvény első napján összesen 13 kitelepülés ellenőrzését végezték el és ezek során összesen 3 esetben tártak fel jogsértést, amely 23 %-os kifogásolási arányt jelent. Az ellenőrök tapasztalták, hogy egyik vállalkozó 6 féle termék esetében nem tüntette fel az eladási árat, a másik esetben a kitelepült egység az árfeltüntetési hiányossága mellett nem tájékoztatta a vásárlókat az üzemeltető adatairól, míg ismét más vállalkozó pedig a nyugtaadási kötelezettségét mulasztotta el.

A fenti adatokból jól látható, hogy az ellenőrzéssorozatok ellenére még mindig előfordulnak jogsértések. Emiatt a Pest Megyei Kormányhivatal idén is kiemelt figyelmet fordít a Hungaroringen megrendezett nemzetközi versenyek ideje alatt kitelepült kereskedelmi- és vendéglátóipari egységek helyszíni ellenőrzésére.

(Pest Megyei Kormanyhivatal)

Jelelve is jellé válni a világban »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.05.15. 15:08
Jelelve is jellé válni a világban
Szinte kicsinek bizonyult a Pest Megyei Kormányhivatal díszudvara, olyan sokan gyűltek össze e történelmi falak között május 12-én, a negyedik alkalommal megrendezett Esélyegyenlőségi Napon. A Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai ezúttal a hallássérülteket látták vendégül. Az eseményen részt vett Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott is.

Az egybegyűlt munkatársakat és a résztvevőket először Szentendrei Tibor esélyegyenlőségi referens köszöntötte, majd Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott mondott beszédet, amelyben - miután jelnyelven is üdvözölt mindenkit - kiemelte, hogy minden embernek vannak leküzdendő nehézségei és akadályai az életben, - a hallássérülteknek főleg kommunikációs akadályai - éppen ezért nekünk arra kell törekednünk, hogy megismerjük, milyen módon tudunk enyhíteni a gondjaikon.

A beszédünk jeleket tartalmaz, fontos, hogy megtanuljuk érteni azokat is, akik más jeleket használnak, de talán még fontosabb, hogy mindannyian olyan jelekké váljunk a világban, amik a jó dolgokra emlékeztetik a többi embert.

A rendezvény keretében Bacsa Dávid katolikus diakónus a saját életében megtapasztalt nehézségeket idézte fel, amelyek a nagyothallásából eredtek. Szólt arról, hogy milyen úton vezette őt el a Gondviselés oda, hogy most hallássérültek lelkipásztora lehet. Kiemelte, hogy „ha hallássérült valaki, az nem lehet ürügy arra, hogy elmeneküljön a világból, hanem mások javára kell fordítani a tehetségünket”.

Ezután Rabatin József, a Vasas Kubala Akadémia tulajdonosa, valamint az Integrációs Program megálmodója mondott beszédet, amelyben fontos dologként említette meg azt a kapcsolatot, amelyet a klub a mozgássérült fiatalokkal épített ki.

Mikesy György, a váci speciális fejlesztő intézmény igazgatója előadásában az identitás megtalálásának fontosságát hangsúlyozta és elmondta, hogy sok küzdelem közepette is boldog embernek vallja magát, aki elfogadja a többségtől eltérő állapotát. Aki ugyan nem gondtalan, de megtalálta helyét a társadalomban, az egyházban és a magánéletben.

Ezután a hallássérült emberek esélyegyenlőségéről beszélt Erdődi Ferenc, a hallássérültek plébánosa, aki a hallgatóságot arra buzdította, hogy a fogyatékkal élő emberekhez jó szándékkal forduljanak, segítsék türelmesen és próbálják megérteni őket! Úgy fogalmazott, hogy a megértés és a segítség együtt jelenti az irgalmasságot.

A rendezvényt a Nem adom fel együttes dalai színesítették, később pedig kisebb termekben előadásokkal és filmvetítéssel folytatódott az esélyegyenlőség napja a Pest Megyei Kormányhivatalban.

 

Esélyegyenlőségről a kormányhivatalban »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.05.10. 08:43
Esélyegyenlőségről a kormányhivatalban
Három éve rendezi meg az Esélyegyenlőségi Napot a Pest Megyei Kormányhivatal. A rendezvény célja évek óta, hogy bemutassa a sérült emberek világát a közszférában dolgozó kollégáknak, ezzel segítve az akadálymentesítést, az akadálymentes ügyintézést, integrációt és az esélyegyenlőség kialakítását, biztosítását. Tarnai Richárd kormánymegbízott mindig is fontosnak tartotta, hogy felhívja a figyelmet arra: „az esélyegyenlőség azt jelenti, megadjuk a támogatást ahhoz, hogy az is meg tudja csinálni a mindennapi tevékenységet, munkát, aki jelentős hátránnyal, fokozottabb nehézségekkel indul az életben.”

Az első évben a mozgásukban korlátozottak, majd a látássérültek, tavaly pedig az autizmussal élők mutatkoztak be színes programokkal, előadásokkal. Ha összeolvassuk a rendezvény korábbi mottóit, akkor a következő mondatot kapjuk: „Lépj közelebb, és ismerd meg a világot egy kicsit másképp!” - mondta az idei rendezvény kapcsán Tarnai Richárd kormánymegbízott, majd hozzátette: „A rendezvények sikere és népszerűsége megmutatta, hogy van igény egymás életének megismerésére, és az érzékenyítés elmélyítésére.” Azt is elárulta, büszke rá, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal nyomán több kormányhivatal is megtartotta már a saját esélyegyenlőségi napját. Az esemény fő szervezője Szentendrei Tibor esélyegyenlőségi referens, aki a kezdetek óta segíti a színes programok előkészítését.

Már az első rendezvényre sikerült olyan ismert előadót meghívni, mint Szekeres Pál  többszörös paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, aki az akkori beszédében elmondta: „ha egy sérült embernek az a célja, hogy elfogadtassa magát másokkal, először neki kell elfogadnia saját magát. Egy ország akkor lehet sikeres, ha minden benne élőnek, így a sérült embereknek is megvan a maguk feladata. Ehhez az államnak pedig meg kell teremtenie a feltételeket.”

Az esélyegyenlőségi nap programjai között szerepelt többek között kerekesszékes, mozgássérült, és vak táncbemutató, vak tagokból álló zenekar előadása, vakvezető kutyakiképző iskola bemutatója, de a hivatal dolgozóinak arra is lehetőségük nyílt, hogy kerekesszékes akadálypályán próbálják ki ügyességüket. De volt előadás az autizmussal élőkről, és különböző filmeket is láthattak az érdeklődők a fogyatékkal élők életéről.

Tarnai Richárd kormánymegbízott végezetül az idei esélyegyenlőségi nap előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes megadni másoknak a lehetőséget, mert ha ezt nem tesszük, soha nem fog kiderülni, hogy ki mire képes. „A Pest Megyei Kormányhivatalban teljesen természetes, hogy dolgoznak fogyatékkal és különböző nehézséggel élők, van például, aki látássérült és vakvezető kutyával érkezik ide a munkahelyére, ők ugyanolyan értékes tagjai közösségünknek, mint bárki más. Az esélyegyenlőség ahhoz segít hozzá mindnyájunkat, hogy együtt állhassunk a képzeletbeli startvonalhoz”.

Az idei esélyegyenlőségi nap programjai május 12-én pénteken reggel 9 órakor kezdődnek, és a halláskárosultak élete, problémái és esélyei kerülnek a középpontba.

OBO - Forum épületavató ünnepség »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.05.08. 11:50
OBO - Forum épületavató ünnepség
Orbán Viktor miniszterelnök május 5-én adta át a Bettermann csoport magyarországi képviseletének új épületét a Pest megyei Bugyin. Az OBO Bettermann vállalatcsoport villamos szerelési anyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, központja a németországi Mendenben található. Az eseményen részt vett Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

Orbán Viktor miniszterelnök május 5-én adta át a Bettermann csoport magyarországi képviseletének új épületét a Pest megyei Bugyin. Az OBO Bettermann vállalatcsoport villamos szerelési anyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, központja a németországi Mendenben található. Az eseményen részt vett Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

"Az OBO Bettermann cég sikere a magyarok és németek közös eredménye. A magyarországi üzem a cég legeredményesebb leányvállalata" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Pest megyei Bugyin, a Bettermann csoport magyarországi képviseletének épületavató ünnepségén.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a cég azért maradt Magyarországon és azért nyit most újabb csarnokokat, mert a magyar dolgozók bebizonyították, a legmagasabb német színvonalon is tudnak teljesíteni. Orbán Viktor megköszönte Ulrich L. Bettermann elnökön keresztül minden német vállalkozónak, hogy a kommunizmus utáni nehéz időkben megjelent Magyarországon. Hittek abban, hogy Magyarországnak van jövője, fontos volt nekik a németek és magyarok barátsága, üzleti lehetőséget láttak hazánkban, gyárakat építettek és munkahelyeket teremtettek - mondta a kormányfő.

Segítettek abban, hogy a magyar vállalkozók, magyar családok meginduljanak azon az úton, amelyen ők már jóval korábban elindultak, beszállítói lehetőséget adva a magyaroknak - közölte Orbán Viktor.

A színpadon felavatták Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter szobrát. Az eseményen részt vett Barbara Genscher, a volt politikus özvegye.

A miniszterelnök Hans-Dietrich Genscher mellett megemlítette Franz Josef Strauss volt bajor miniszterelnököt és Helmuth Kohl volt kancellárt mint azokat, akik soha sem adták fel az egységes Németország eszméjét.

Nekik köszönhető, hogy a kelet- és közép-európai szabadság előfeltétele, a német egység megvalósult. Mindhárom politikus pártállása más volt, de a nemzeti érdekek érdekében kiálltak a nemzeti egység mellett - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, Magyarországnak ugyan sok barátja van Németországban, de kevés olyan, aki ki is áll mellette az európai főáramlattal szemben.

Hans-Dietrich Genscher ilyen ember volt - fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: neki fontosabb volt a barátság, mint bármilyen kedvező vezércikk a lapok címoldalán.

Ilyen ember Ulrich L. Bettermann is, aki mindig, mindenhol a barátunk, "nem csak a szoba négy fala között" - jelentette ki a kormányfő.

Meg kell köszönnünk tehát neki, azt a törhetetlen kiállást, amelyet eddig kaptunk - mondta Orbán Viktor.

Az OBO Bettermann vállalatcsoport villamos szerelési anyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, központja a németországi Mendenben található. Az új épület átadásán Leslie Mandoki és zenekara zenélt.

Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadási időpontok és elérhetőségek Pest megyében »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.04.28. 14:11
Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadási időpontok és elérhetőségek Pest megyében
Értesítés az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2017. május havi elérhetőségeiről.

 

A kinagyított mellékletet a Kapcsolódó Anyagok alól töltheti le a jobb oldalon.

Tájékoztatás cipő - és textilvizsgálatról »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.04.27. 11:22
Tisztelt Érdeklődők, kedves Fogyasztók!

A fogyasztóvédelmi hatóság kijelöléséről szóló 387/2016. (XII. 2.) Kormányrendelet alapján a Pest Megyei Kormányhivatal kizárólag a fogyasztó kérésére lábbeli- és textilruházati termékekkel kapcsolatos minőségi kifogással összefüggő igény érvényesítéséhez díjazás ellenében szakvéleményt ad ki.

Tájékoztatjuk a fogyasztókat, hogy a szakértői vélemény nem kötelező érvényű, sem a fogyasztóra, sem pedig a forgalmazóra nézve, az csak a polgári peres eljárást megelőző megegyezést szolgálhatja. A szakvélemény megrendelésének csak akkor lehet vitarendező hatása, ha a forgalmazó annak megállapításait elfogadja, és a minőségi kifogás rendezésekor azt figyelembe veszi, ezért a szakértői vizsgálatot megelőzően célszerű egy megállapodást kötni a kereskedővel, melyben rögzítik, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal által kiadott szakértői véleményt a felek magukra nézve kötelezőnek fogadják el, figyelemmel arra, hogy a további jogviták elkerülhetőek legyenek.A lábbeli- és textilruházati termékeket a fogyasztók a Pest Megyei Kormányhivatalhoz eljuttathatják postán, illetve személyesen is hétfőn 9-12 óráig, szerdán 12-16 óra között.Cím: Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztály,1088 Budapest, József krt. 6.Szakértői díj termékenként: (7.781 Ft + 27% ÁFA) 9.882 Ft. A szakértői díj befizetése kizárólag postai csekken vagy átutalással történhet. A helyszínen sem készpénzes, sem kártyás fizetésre nincs lehetőség.A szakértői vizsgálathoz az alábbiak szükségesek:

kifogásolt termék,a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet alapján kiállított jegyzőkönyv,a termék vásárláskor kapott használati-kezelési útmutató.

A szakértői vizsgálat megkezdése kizárólag a vizsgálati díj beérkezését követően történik.Postán beérkezett csomagot utánvéttel küldünk vissza.A Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya kizárólag a fogyasztó kérésére végez reklamációs vizsgálatot. A vállalkozásoktól postán beérkezett csomagokat vizsgálat nélkül utánvéttel visszaküldjük!

Támogatás álláskeresőknek, hogy vállalkozóvá váljanak »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.04.26. 11:06
Támogatás álláskeresőknek, hogy vállalkozóvá váljanak
Vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a munkakeresőknek, akik olyan vállalkozást indítanak, amelyben saját magukat foglalkoztatják – hangsúlyozta Tarnai Richárd egy munkaerőpiaci fórumon. Pest megye kormánymegbízottja kiemelte, a pályázatokat két „turnusban” április 1-je és május 30-a, valamint augusztus 1-je és augusztus 31-e között lehet benyújtani a források erejéig.

Vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a munkakeresőknek, akik olyan vállalkozást indítanak, amelyekben saját magukat foglalkoztatják – hangsúlyozta Tarnai Rihárd egy munkaerőpiaci fórumon. Pest megye kormánymegbízottja kiemelte, a pályázatokat két „turnusban” április 1-je és május 30-a, valamint augusztus 1-je és augusztus 31-e között lehet benyújtani a források erejéig.

A támogatás célja, hogy azok az álláskeresők, illetve rehabilitációs ellátásban/járadékban részesülő személyek segítése, akik önmaguk foglalkoztatását kizárólag egyéni vállalkozás keretében, gazdasági társaság tagjaként, vagy mezőgazdasági őstermelőként oldják meg – mondta Tarnai Richárd.

A vállalkozás indítását elősegítő támogatásnak két formája van. Az egyik, hogy pályázatot lehet benyújtani a kormányhivatalhoz, és sikeres pályázat esetén 2 millió forint összeghatárig kamatmentes tőkejuttatást kaphat a pályázó vissza nem térítendő formában. A másik, hogy kérelmet kell benyújtani, és sikeres kérelmezés esetén maximum 6 hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő, vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni. A pályázatok és a kérelmek csak külön-külön nyújthatók be Pest megyében.

A támogatás nyújtásának alanyi feltételei:

aki álláskereső,és amennyiben kamatmentes tőkejuttatásra nyújt be pályázatot, a járási hivatal legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartja, vagy aki rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesül, ésaki önmaga foglalkoztatását – munkaviszonyon kívüli tevékenységgel, egyéni vállalkozás keretében, vagy gazdasági társaságszemélyesen közreműködő tagjaként, vagy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 18. pontjában meghatározott mezőgazdasági őstermelőként oldja meg.

Vissza nem térítendő kamatmentes tőkejuttatás nyújtása esetén a támogatás egyes feltételei:

a beruházás bruttó költségének legalább 20%-át elérő saját forrás megléte,3 éves üzleti terv elkészítése,köztartozásmentesség igazolása.

Tarnai Richárd a támogatási forma tapasztalatairól elmondta, az elmúlt évek során növekedett mind az igénylők, mind a támogatottak létszáma. 2015-ben 27 pályázat érkezett be álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatás igénybevételére, és keretében 29 millió forint került kifizetésre. 2016-ban már 69-en pályáztak a támogatásokra, és 87 millió forinttal segítette az állam álláskeresők vállalkozóvá válását – hangsúlyozta a kormányhivatal vezetője. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a projekt sikeres – tette hozzá –, mivel a támogatás minden pályázónál hosszú távú megélhetéshez nyújtott kezdeti segítséget. Idén az előző évekhez képest a Pest Megyei Kormányhivatal nagyobb összeget, 90 millió forintot különített el a pályázati úton igényelhető vállalkozóvá válást elősegítő támogatására.

„A vissza nem térítendő támogatás egy kezdő vállalkozásnak nagyon nagy segítség, mivel sokuknak nem áll rendelkezésre az induláshoz szükséges önerő” – emelte ki Tarnai Richárd.

A pályázatokat személyesen (1117 Budapest, Karinthy Frigyes út 3.), illetve postai úton lehet benyújtani a borítékon "SK" jelzéssel ellátva a Pest Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Munkaerőpiaci Osztályához (1384 Budapest Pf. 769.).

A pályázatot az erre a célra rendszeresített "Pályázati űrlap"-on annak kötelező mellékleteivel, valamint nyilatkozataival kell benyújtani, 1 eredeti és egy másolati példányban. A pályázati egységcsomag térítésmentesen vehető át a PMKH-nál (1117 Budapest, Karinthy F. út 3.), illetve letölthető a http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest és a http://www.munka.hu honlapról.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás Böröczky Annától a [[[szhqTDXOblrDsxtx9jEzNMMx02Ym9yb2N6a3kuYW5uYUBwZXN0Lmdvdi5odQ==]]] e-mail címen, és a 06-1/279-4722 telefonszámon kérhető.

A Műemléki Világnap rendezvénye Visegrádon »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.04.20. 11:34
A Műemléki Világnap rendezvénye Visegrádon
„Örökség és turizmus-lehetőségek és eszközök” címmel a Műemléki Világnap alkalmából rendezett konferenciát április 18-án kedden az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága és Visegrád Város Polgármesteri Hivatala. Az ünnepi rendezvényen részt vett Hanvay Dávid, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelmi és Fejlesztési Főosztályának vezetője, Félegyházi András Visegrád Város polgármestere, Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint a kormányhivatalok örökségvédelmi szakemberei és a műemlékvédelmi terület képviselői.

Köszöntőjében Tarnai Richárd kormánymegbízott kiemelte, hogy a kormányhivatal lehetőség és eszköz is szeretne lenni az örökségvédelem szakemberei számára.

A beszédében negatív példaként említette meg azt az esetet, amikor a francia baloldali kormány 2013-ban elrendelte és megvalósította egy 12. századi gótikus katedrális lerombolását arra hivatkozva, hogy nincs keret a felújítására.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy Magyarországon ilyen fordulhat elő, „nemcsak azért, mert a kormány kiemelten fontosnak tartja a történelmi emlékek és az egyházi épületek megőrzését, hanem, mert bennünket, magyarokat az évszázadok alatt lerombolt értékeink romjai figyelmeztetnek az örökségünk megőrzésének kötelességére”.

Az ICOMOS (a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) javaslatára, az UNESCO 1983-ben elfogadott határozta alapján 1984 óta minden évben április 18-a a „Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Napja”, rövid nevén: a Műemléki Világnap.

Magyarországon a kezdetek óta minden évben egy egész napos központi rendezvényen (és szerte az országban számos kapcsolódó eseményen) emlékeznek meg műemlékekről, épített kulturális örökségről. A rendezvényt hagyományosan az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága szervezte, szoros együttműködésben a kulturális örökségért felelős minisztériummal, intézményekkel. Ebből az alkalomból adjuk át az ICOMOS által alapított díjakat is; majd, szintén a hagyományoknak megfelelően, a délutáni program keretében félnapos szakmai programmal – előadások, pódiumbeszélgetés – zárult az esemény.

Idén április 18-án – a a helyi Önkormányzatal együttműködve – Visegrádon rendezték meg a Műemléki Világnap központi rendezvényét, „Örökség és turizmus – a turizmus öröksége” témájú tanácskozással egybekötve. Ez a Pest megyei helyszín éppen az előző világnapi rendezvény alkalmából vehette át az ICOMOS Díjat. A pélaadó műemlékgondozásért megítélhető díjat idén a Gyulai Almásy Kastély tervező csapata vehette át.

Veszélyes gyermekruházati és játék termékek »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2017.04.11. 09:46
A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya kiemelt figyelmet fordít forgalomban lévő gyermekruhák és gyermekjátékok ellenőrzésére.

2017. január 1-je óta elvégzett hatósági ellenőrzések során a következő, veszélyesnek minősített termékek forgalmazását tapasztaltuk:

Fenox márkájú, TZ-1355 modellszámú lányka félcipő;Mountain márkájú, B78 azonosító jelölésű lányka szandál;HL Xiang márkájú, A 261 azonosító jelölésű lányka nadrág;Giolan márkájú, CH252-2 azonosító jelölésű kislány cipő;M&D márkájú, 9992 azonosító jelölésű lányka fürdőruha;Mountain márkájú, a csomagoláson B115-1; a terméken B115-2 azonosító jelölésű kisgyermek szandál;Beauty Princess márkájú, 6002 azonosító számú műanyag játék;Bost Multi Purpose megnevezésű, LD-C78C azonosító számú lámpa;Fashion Girl márkájú, 0102 azonosító jelölésű baba;Weide márkájú, 4633-206 azonosító jelölésű kisgyermek cipő;Keyzi márkájú, Sylwia típusú, 5907441610100 vonalkóddal ellátott lányka fürdőruha;márkajel nélküli, Angel 12” azonosító jelölésű lányka gyermekkerékpár.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a kisebb játékboltok és ruhaboltok kínálatában fordulhat elő nagyobb értékű veszélyes termék forgalmazása. A márkajel nélküli, Angel 12” azonosító jelölésű lányka gyermekkerékpárt egy áruházlánc forgalmazta.

A fent nevezett termékek forgalmazását a Pest Megyei Kormányhivatal megtiltotta, forgalomból kivonta és visszahívta, valamint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a gazdasági szereplőket.

A veszélyes termékekről az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat:https://ec.europa.euhttp://fogyasztovedelem.kormany.hu/veszelyes-termekekhttp://www.piacfelugyelet.hu

☂ Időjárás
Most:
°C 
Holnap:
-°C 

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
15:30 Patkós I. terem
Ricsi a gólya
Online jegyfoglalás »

16:00 Huszárik Z. terem
Gemenc - Az árterek világa
Online jegyfoglalás »

17:15 Huszárik Z. terem
Frantz
Online jegyfoglalás »

17:30 Patkós I. terem
Arthur király - A kard legendája - 3D
Online jegyfoglalás »

19:30 Huszárik Z. terem
Julieta
Online jegyfoglalás »

20:00 Patkós I. terem
Alien: Covenant
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.026 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1650845 | Ebben a hónapban: 34737 | Ma: 1265 | jelenleg: 4 | Statisztika |