DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2017. október 17. kedd, Hedvig napja van. - Holnap Lukács napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

BELFÖLD

oldal:1/2816 bejegyzés:10/28156

Donald Trumphoz egyre közelebb kerül végzete »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 18:22
Donald Trumphoz egyre közelebb kerül végzete
Öt hónapja kezdte meg nyomozását az amerikai elnök orosz kapcsolatait vizsgáló különleges ügyész, aki sokak reménye szerint a vádlottak padjára küldi Trumpot.

Donald Trump május elején pár napig azt hihette, már biztonságban van. Elnöki jogaival élve éppen kirúgta az FBI igazgatóját, James Comeyt, aki a Trump-kampány orosz kapcsolatai miatt indított FBI-nyomozást irányította. Másnap már azzal dicsekedett az orosz külügyminiszternek a Fehér Házban tartott találkozón, hogy az „őrült” FBI-igazgató eltávolításával megszabadult az orosz nyomozás okozta nyomástól.

Elnöksége legmegdöbbentőbb döntését hozta meg Trump
Amikor azt hiszed, Donald Trump már nem tud sokkolni, bizonyítja, hogy mindig képes rá.

Akkor még látszólag fogalma sem volt arról, amit több közeli munkatársa, köztük legfőbb bizalmasa, Steve Bannon is tudott. Hogy az FBI vezetőjének kirúgásával elnöksége legnagyobb politikai hibáját követte el.

A modern történelem legnagyobb politikai hibáját követte el Trump
Ezt nem más állítja, mint az amerikai elnök egykori fő stratégája, és egyben legnagyobb támogatója, aki nemrég távozott a Fehér Házból.

A lépés republikánus és demokrata oldalon is hatalmas felzúdulást váltott ki, aminek hatására, alig egy héttel Comey leváltása után, Trump nyakába kapta rémálmát, a 73 éves Robert Muellert, az FBI nagy köztiszteletben álló korábbi igazgatóját, aki különleges ügyészként pontosan öt hónapja, május 17-én vette át az orosz nyomozás irányítását.

Egy már-már legendás bűnüldöző eredt az elnök nyomába, egy apolitikus, csak a munkájának élő büntetőjogász, aki ráadásul tökéletesen ismeri a washingtoni politika mocsarát, és halálosan komolyan veszi esküjét, amely szerint feladata a törvények betartatása és az alkotmány védelme.

A megállíthatatlan bűnüldöző mintapéldánya

Az 1944-ben született Mueller egész életét a köz szolgálatának szentelte. A neves Princeton Egyetem elvégzése után tengerészgyalogosként szolgált a vietnámi háborúban: hősiességért járó kitüntetésekkel, a többi közt Bronz Csillaggal és Bíbor Szívvel tért haza. A virginiai egyetem jogi szakának elvégzése után a San Franciscó-i ügyészségen kezdett el dolgozni, ahol a büntetőjogi osztály vezetője lett.

Ezután a bostoni szövetségi ügyész hivatalába került, ahol annyira sikeres volt, hogy Ronald Reagan akkori amerikai elnök szövetségi ügyésznek nevezte ki. George H. W. Bush elnöksége alatt az igazságügyi minisztériumba került, ahol egyebek mellett a Manuel Noriega panamai diktátor ellen indított bűnvádi eljárást vezette, valamint dolgozott a Lockerbie-merényleten és John Gotti maffiafőnök, a New York-i Gambino család vezetője elleni peren is.

Bill Clinton elnökké választása után egy híres bostoni ügyvédi irodánál kezdett el dolgozni, de a védelem nem volt az ő világa. Vérbeli bűnüldözőként képtelen volt teljes beleadással ügyvédként dolgozni. Amit ő igazán szeret, az a nyomozás. Így pár év ügyvédkedés után, feladva a 400 ezer dolláros fizetését, inkább jelentkezett egyszerű gyilkossági ügyésznek a washingtoni ügyészségre, ahol igazán elemében volt, és hamarosan az emberölési osztály vezetője lett.

Még Clinton elnöksége idején San Franciscóba került, ahol szövetségi ügyészként bizonyította, hogy nem csak ügyészként nyújt kiváló teljesítményt, hanem vezetőként is. A szétesőben lévő ügyészséget annyira jól sikerült rendbe szednie, hogy a következő elnök, George W. Bush kinevezte az FBI igazgatójának.

Fotó: AFP/Paul J. Richards

Mueller pontosan egy héttel a szeptember 11-i merényletek előtt kezdte a munkát a szövetségi nyomozóiroda vezetőjeként. Legfőbb feladata a szervezet átalakítása és modernizálása volt. Ezt tökéletesen végezte el. Annyira, hogy tíz évre szóló kinevezését – Barack Obama kérésére – két évvel meghosszabbították. Ezzel ő volt – Edgar J. Hoover után – a leghosszabb ideig hivatalban lévő FBI-igazgató.

Amikor Comey kirúgása után Rod Rosenstein helyettes igazságügyi miniszter bejelentette, hogy Mueller veszi át különleges ügyészként az orosz nyomozást, republikánusok és demokraták egyaránt dicsérték a választást. Az őrült munkatempójáról ismert Mueller, aki megint egy jól fizető magánszektoros állást hagyott ott, hogy újra nyomozhasson, azonnal munkába is állt.

Különleges ügyész, különleges jogászcsapattal

Első lépésként szerezett magának egy szóvivőt (aki azóta a legtöbb kérdésre a „nem kommentáljuk” választ adja), majd gyorsan összeállított egy olyan jogászcsapatot, amit rendszeresen dream teamként jellemeznek.

Muellerhez egymás után csatlakoztak a legnagyobb szaktekintélynek számító ügyészek és jogászok a társasághoz. A csapattagok olyan szerteágazó területek szakértői, mint a nemzetbiztonság, a terrorizmus, a pénzügyi bűncselekmények, a pénzmosás, a korrupció, a szervezett bűnözés, a kémkedés és a nemzetközi bűncselekmények.

Elég csak pár nevet kiemelni, hogy lássuk, Trump tényleg izgulhat:

 • James Quarles veterán jogász, aki helyettes különleges ügyészként dolgozott a Richard Nixon bukásához vezető Watergate-nyomozásban.
 • Andrew Weissmann, az igazságügyi minisztérium csalásellenes osztályának vezetője, aki amellett, hogy az Enron olajvállalat elleni vádat vezette, New York-i ügyészként tucatnyi maffiapert folytatott le.
 • Zainab Ahmad New York-i ügyész, aki 2009 óta 13 terrorista ellen emelt vádat, megnyerve mindegyik pert, és terrorellenes munkája alatt rendszeresen vallatott Al-Kaida terroristákat.
 • Kyle Freeny, aki az igazságügyi minisztérium legismertebb pénzmosási ügyén dolgozott, a Wall Strett farkasa című filmet készítő cég egyik alapítója ellen.
 • Michael Dreeben, az egyik legelismertebb büntetőjogi szakértő, aki több mint száz ügyben érvelt a legfelsőbb bíróság előtt, amit rajta kívül csak hét másik jogász mondhat el magáról az amerikai történelemben.

Mueller és jogászcsapata nem csak átvetette az FBI már hónapok óta tartó, az elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló nyomozását, hanem ki is bővítette azt. Megbízatása szerint ugyanis nem csak azt vizsgálhatja, hanem minden olyan bűncselekményt is, amit a nyomozás közben felmerülhet. És olyan agresszívan álltak neki, mintha csak egy szervezett bűnözői hálózat ellen nyomoznának.

Hogy pontosan mit is vizsgálnak, csak az amerikai sajtóba innen-onnan kiszivárgott információmorzsákból lehet megtudni. A megjelent beszámolók szerint Mueller célkeresztjében biztosan ott benne Michael Flynn, Trump egy hónap után kirúgott nemzetbiztonsági tanácsadója, és Paul Manafort, Trump egykori kampányfőnöke.

Fegyveres FBI-ügynökök törték rá az ajtót az emberre, aki mindent tud Trumpról
A volt kampányfőnök telefonját éveken át lehallgatták a szövetségi hatóságok. Most vádemelésre készülnek ellene a Donald Trump orosz kapcsolatai miatt indított nyomozás részeként.

Miként az a találkozó is, amit Trump legidősebb fia, Donald Trump Jr, Trump veje, Jared Kushner, valamint Manafort tartott a Trump toronyházban egy orosz kormányt képviselő ügyvédnővel, aki Hillary Clintont lejárató információkat ígért a Trump-kampánynak.

Maga Trump, azonban nem ezek miatt izgulhat igazán. A legnagyobb veszélyt nem az elnökválasztásba történt orosz beavatkozással kapcsolatban indított nyomozás jelenti számára. Hanem azok a lépések, amik kimeríthetik az igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekményének tényállását. Mint például James Comey kirúgása.

Mueller alig egy hónapja kezdett el dolgozni a nyomozáson, amikor az amerikai sajtóban megjelent a hír, hogy a különleges ügyész az amerikai elnök ellen vizsgálódik, az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. Leginkább azt elemzi, hogy Trump azért rúgta-e ki James Comey-t, hogy azzal leállítsa a kampánya orosz kapcsolatait vizsgáló FBI-nyomozást.

Ezzel kapcsolatban Mueller már kihallgatta a nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) igazgatóját, és nyugdíjba vonult igazgató-helyettesét, valamint a Nemzeti Hírszerzési Igazgatót. Emellett –egyebek mellett – olyan iratok, köztük e-mailek és feljegyzések átadását kérte a Fehér Háztól, ami az FBI-igazgató kirúgásával kapcsolatos döntéssel kapcsolatosak.

Ezek közül a leginkább érdekes az a vázlat, amit Trump és egyik tanácsadója, Stephen Miller írt Comey kirúgása előtt, arról, miért is akarják eltávolítani posztjáról az FBI igazgatóját. A Trump által írt szöveg egyes részeit a Fehér Ház jogásza „problémásnak” tartotta, visszatartotta, és egy lényeges átírt verziót küldtek el végül Comey-nak. Azt nem lehet tudni, mi volt Trump vázlatában, ami miatt át kellett azt írni.

Jim Comey jobbra és Robert Mueller a Fehér Házban
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Mueller csapata emellett szeretne többet megtudni a Trump és az orosz külügyminiszter közötti Fehér Házban rendezett találkozóról, amelyen Trump arról beszélt, Comey kirúgásával megszabadult az orosz nyomozás miatt rá nehezedő nyomásról.

Közben még szeptember elején kiderült, hogy Trump ügyvédjei többször is találkoztak Muellerrel, és jogi feljegyzéseket készítettek neki arról, miért nem akadályozta az elnök az igazságszolgáltatást Comey kirúgásával. Szakértők szerint ez olyan lépés, amit nem tettek volna meg, ha nem gondolnák, hogy komolyan kell venni Mueller vizsgálódását ezen a téren.

A különleges ügyész emellett nagy érdeklődést mutat azzal a közleménnyel kapcsolatban, amit az elnöki különgépen írtak arról a 2016-os találkozóról, amin Donald Trump fia és egy, az orosz kormányt képviselő orosz ügyvédnő között zajlott. A közleményben Trump Jr azt állította, orosz árvák örökbefogadásával kapcsolatban találkozott az ügyvédnővel, de később elismerte, az ügyvéd Clintont besározó információkat ígért neki.

Az Air Force One-on írt közleményt a sajtóban megjelent hírek szerint maga Trump diktálta, és az lehet, hogy kimerítheti az igazságszolgáltatás akadályozását. Mueller olyan Fehér Házi dolgozók kihallgatását kérvényezte, akik jelen lehettek a félrevezető közlemény megírásánál, és kikérte az elnöki gép telefonos híváslistáját is.

Öt hónap nyomozás, és ki tudja, hol a vége

Mueller híres arról, hogy kegyetlen tempót diktál, és rendkívül hatékonyan és gyorsan végzi a munkáját. De hogy pontosan mikor lesz bármilyen eredménye nyomozásának, azt nem lehet tudni. De minden jel arra mutat, hogy jóval gyorsabban halad, mint a korábban elnökök ellen nyomozó különleges ügyészek, akik éveken át vizsgálódtak, mire végeztek a feladattal.

Trump szerint boszorkányüldözést folytatnak ellene
A 2016-os elnöki kampány orosz befolyásolásával kapcsolatban indul vizsgálat.

A Fox News szeptember végén arról számolt be, hogy Mueller már megkezdte a Fehér Ház dolgozóinak kihallgatását, amire arra utal, előrehaladott állapotban van nyomozása, és egyre közelebb kerül magához az elnökhöz. Előző hét pénteken pedig már Reince Priebus, Trump egykori kabinetfőnöke volt soron, azaz már Trump közvetlen közelében van.

Trump közben nem nagyon tud mást tenni, mint várni. Persze Trump nem lenne Trump, ha nem kezdett volna el játszani az ötlettel, hogy Muellert is kirúgja, de erről – egyelőre – sikerült őt lebeszélni. A lépés ugyanis olyan kétpárti felzúdulást keltene, amit talán elnöksége sem élne túl.

Arra pedig nem is számíthat, hogy képes lesz bármilyen módon is befolyásolni, hogy Mueller hogyan végzi a munkáját. Amikor Trump, még júliusban, a New York Times-nak adott interjújában kijelentette, hogy Mueller átlépne egy határt, ha családja pénzügyeit kezdené el vizsgálni, a Bloomberg már másnap arról számolt be: Mueller pontosan azt csinálja, amit Trump figyelmeztetése szerint nem lenne neki szabad, azaz családja pénzügyeit kezdte el vizsgálni.

A nagy kérdés, amire mindenki szeretné tudni a választ, hogy Mueller mikor végez, és kik ellen emel majd vádat. Egy biztos: a különleges ügyész hivatalából semmi sem fog kiszivárogni idő előtt, és amikor leadja jelentését, az minden idők legjobban várt és legnézettebb sajtótájékoztatója lesz.

Kiemelt kép: Getty Images/Alex Wong

Problémamegoldásra nevel, hibázni is szabad vele, csak éppen idő nincs rá »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 18:00
Problémamegoldásra nevel, hibázni is szabad vele, csak éppen idő nincs rá
Fény az alagút végén: egy maroknyi iskola kódolásra tanít(hat)ja a diákjait.

Ha lenne egy ilyenem otthon, megépíteném belőle Artut a Star Warsból.

Álmodozik csillogó szemmel Dani, akit az osztályterem átellenes sarkából szúrtam ki. A szőke kisfiú majd kiugrott a bőréből örömében, amikor meghallotta, hogy az informatika órán kézbe kapott robot a délutáni szakkörön is velük marad. Néhány asztallal távolabb a negyedikes Amira és Barbi szintén egy robotot bütyköl. A két barátnő hosszú perceken át kuporgott a földön, és feszülten figyelték, hogy az apró gépezet a kiadott utasítás szerint kanyarodik-e.

Végre valami, amit csak a suliban lehet!

– lelkendeznek a lányok, miközben próbálom előásni az emlékeimből azt az iskolai feladatot, ami ennyire felvillanyozott. Egy kezem bőven elég, hogy megszámoljam.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

A Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola diákjainak viszont jut még a jutalomjátékból. A GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központ és az Abacusan Stúdió jóvoltából tíz héten keresztül náluk lehet egy ArTeC robotkészlet, amivel kódolást tanulhatnak a gyerekek. Az idén debütáló VándoRobot Program az egész 2017/2018-as tanéven át tart, a cél pedig a gyerekek programozási készségeinek fejlesztése. Összesen kilenc általános iskola vehet részt az országos programban: három iskolában már elindult a projekt, a többi hat helyre pályázhatnak az intézmények.

Ezek a robotok kimondottan tanítási segédeszközök, melyek nagy variálhatóságukkal, színes építőelemeikkel az élményszerűséget, játékosságot segítik elő, ugyanakkor alkalmasak a valós életből vett hétköznapi, ipari vagy akár bionikai feladatok, megoldások modellezésére. Tartozik hozzájuk egy robotagy, amit az MIT pedagógiai célra kifejlesztett szoftverével, a stetch-csel lehet programozni. Nagyon egyszerű, legó kocka szerűen építhető program, amivel hamar sikerélményük lesz.

– mondja Paál Laura, a GE Global Operations Informatikai Igazgatója, a program GE-s védnöke.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

A kőbányai iskola a lehetőségeihez mérten nagy hangsúlyt fektet a gyerekek informatikai képzésére. Bár a NAT jelenleg nem írja elő, már első osztálytól ismerkednek a számítógéppel, alsóban kéthetente egyszer, majd felsőben hetente egyszer van órájuk. A megtanítandó anyag hatalmas, ezért hiába tudják, hogy a programozás elengedhetetlen a jelen és jövő munkaerőpiacán, az informatika óráikból ők is csak néhányat, korosztálytól függően évente 3-6 alkalmat tudnak kódolásra fordítani. Ilyenkor előkerül az iskola két saját legorobotja is, amiket az előző években a Code Weeken nyertek, de mivel egy robothoz egyszerre maximum három diák fér hozzá, ezért tényleg csak a felületes ismerkedésre volt lehetőség. Most viszont a plusz nyolc eszköznek köszönhetően lesz idő a komolyabb készségfejlesztésre is.

A programnyelvvel és a robotokkal való foglalkozás nem csak a digitális írástudás kialakítása miatt fontos. Ilyenkor fejlődik gyerekek problémamegoldó, kreatív gondolkodása. A kódolás ugyanis arra tanít, hogy egy feladatot többféleképpen meg lehet oldani, plusz a gyakorlatban is meglátják az összefüggéseket, a tetteik következményét: mire való egy-egy szenzor, mi történik a robottal, ha megváltoztatok valamit a programsorban és így tovább

– mondja Kósa Judit informatikatanár.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

A folyamat során számtalan hibázási lehetőség adódik, amiből megtanulják, hogy nem dől össze a világ, ha valamit elrontanak. Ha rosszul építik fel a programot, és nem működik a gép, semmi gond, meg kell keresni a hibát, kijavítani az adott programsort, tesztelni, egyszer csak sikerül. Minél kisebb kortól tréningezzük a gyerekeket, annál konstruktívabb lesz a hozzáállásuk, és kevésbé fognak megijedni az akadályoktól.

További pozitívum, hogy robotkódolás során azonnali sikerélményt tapasztal a diák. Nem olyan, mint egy témazáró dolgozat, ahol egy hét múlva megtudja, hogy hányasra értékelték a tudását, itt egyből van visszajelzés: ha az eszköz elindul, akkor a programom működik, ha nem, akkor valamit ki kell javítani.

Az informatikai készségfejlesztés szükségességét a PISA felmérésen mért digitális szövegértés tragikus eredménye egyértelműen alátámasztja (Európán belül az utolsó helyet tudtuk megszerezni). A vizsgálat során a diákoknak olyan egyszerűnek tűnő feladatokat kellett interneten, digitális eszközök segítségével végrehajtani, mint például egy vonatjegy megvásárlása, menetrendek alapján utazás megtervezése, megadott fogalmakról való adatgyűjtés, összetett kérdésekre való válaszadáshoz információkeresés. A fiatal generáció jelentős részének ezek nehézséget okoznak, hiába a látszólag folyamatos eszközhasználat, ez gyakran kimerül egyszerű kommunikációs, közösségi vagy multimédia funkciókban – olvasható az Informatikai Vállalkozások Szövetségének digitális oktatási kiáltványában.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

A GE Digital informatikai oktatási programjait (Kódolás Hete, Digitális Témahét, Lányok Napján, informatikai nyári tábor) azonban elsősorban a munkaerő piacon tapasztalható problémák motiválják. A cég jóval több embernek tudna állást kínálni, csakhogy nem nagyon van kinek, ugyanis kevés a szakképzett munkaerő. A számokról csak annyit, hogy az IVSZ 2015 októberében publikált felmérése szerint 22 ezer fős a hiány. A vizsgálat időpontjában ebből hozzávetőlegesen 10-14 ezer állás már elérhető volt, a többire pedig nagy igény mutatkozott volna.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

A fiatalok juttatták hatalomra a jobboldalt Ausztriában »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 17:28
A fiatalok juttatták hatalomra a jobboldalt Ausztriában
Kik tartottak ki a szocialisták mellett? Kiket sikerült megszólítania a szélsőjobbnak? Infografikákon mutatjuk be a szavazókat, akik jobboldali fordulatot hoztak Ausztriában.

Az október 15-i választásokat követően rendesen bekékült Ausztria: három tartomány kivételével mindenhol a jobboldali néppárt (ÖVP) kapta a legtöbb szavazatot. Csupán Bécsben és Burgenlandban sikerült a baloldali SPÖ-nek győznie, míg Kärntenben a szélsőjobboldali FPÖ volt a legnépszerűbb a szavazók között.

Ennek köszönhetően az ÖVP listavezetője, Sebastian Kurz alakíthat kormányt, akinek legfontosabb témája a menekültkérdés – és annak keménykezű kezelése – volt a kampányban. Bár pontos eredmények október 19-re várhatók a levélben érkezett szavazatok összeszámolása után, a néppárt első helye nincs veszélyben, legfeljebb az lehet kérdés, hogy a vasárnapi állás szerint szinte ugyanannyi szavazatot kapó SPÖ vagy FPÖ fut be a második helyre.

Az, hogy Kurz pártja nyert, nem meglepetés, ám elemzésre érdemes, mely társadalmi csoportoknak köszönheti sikerét. Ehhez hívtuk segítségül az osztrák közszolgálati televízió, az ORF megbízásából készült közvélemény-kutatás adatait.

Jelmagyarázat

Az ábráinkon a következő színekkel jelöltük a pártokat: SPÖ – piros; ÖVP – fekete; FPÖ –  világoskék; Grüne – zöld; NEOS – rózsaszín; Pilz – lila; egyéb – szürke.

ÖVP: a fiatalok pártja

A kutatásból kiderül, hogy az SPÖ-nek az idősebb korosztályban a legnagyobb a támogatottsága (34 százalék), a 29 év alattiaknak viszont kevesebb mint a 20 százaléka választotta a szocialistákat.

A 29 év alattiak közel 60 százaléka választotta vagy az ÖVP-t vagy az FPÖ-t, ráadásul körükben az utóbbi volt a népszerűbb. Hasonlóak az adatok a 30 és 59 év közötti korosztályban, de még a 60 év felettiek körében is meghaladja az 50 százalékot a jobbosok aránya.

A liberális NEOS a fiatalok körében 9 százalékot kapott, népszerűsége az életkor növekedésével csökken, a 60 év felettiektől mindössze 3 százalékot kaptak. A parlamentből nagy valószínűséggel kieső Zöldek (Grüne) még a 29 évek alattiak körében is csak 7 százalékot értek el, ugyanakkor a zöldekből kivált Peter Pilz listája – ahhoz képest, hogy mennyire új – minden korcsoportban 4-5 százalékot kapott.

FPÖ: a munkások pártja

A Heinz-Christian Strache nevével fémjelzett ÖVP könyörtelenül utasította maga mögé az összes többi pártot a fizikai dolgozók körében azzal, hogy 59 százalékot ért el a körükben. Érdekesség, hogy a második helyre a szocialisták kerültek, bár nekik is csak 19 százalék jutott.

A szocialisták csupán a nyugdíjasok körében tudtak az élre jutni (39 százalék), míg az ÖVP a vállalkozók körében vitte el a legtöbb szavazatot (41 százalék).

Végzettség alapján a legfeljebb 9 osztályt végzettek között volt a legkevésbé népszerű az ÖVP, náluk „csak” 25 százalékot ért el, ezzel az egyaránt 33-33 százalékot elérő SPÖ és FPÖ mögé szorult. A legnagyobb arányt, 42 százalékot az érettségizettek körében érte el, de a diplomások körében is jutott neki 32 százalék.

A szélsőjobbos FPÖ a szakmunkás végzettségűek körében volt a legnépszerűbb (37 százalék), míg a legkevésbé (7 százalék) a diplomások között. Utóbbi kategóriában érték el a zöldek a legjobb eredményüket, 10 százalékot.

Zöldek: az elvesztett szavazók pártja

A SORA azt is felmérte, hogy a szavazók – a 2013-as választásokhoz képest – mennyire maradtak hűségesek pártjukhoz. Ebben az összehasonlításban az arányokat kell figyelembe venni, hiszen az FPÖ szavazatainak 1 százaléka több választót jelent, mint például a NEOS 1 százaléknyi támogatása.

A Sebastian Kurz listájára szavazók 60 százaléka maradt a négy évvel ezelőtti döntése mellett, míg 11 százaléka akkor még az FPÖ-t preferálta. Az SPÖ-nek ennél kevesebb új szavazót sikerült megszólítania: a szocialistákat választók 70 százaléka 2013-ban is a baloldali pártot támogatta.

Ugyanakkor a Szabadságpártnak sikerült 12 százaléknyi egykori SPÖ-szavazót magához csábítania.

Új szimpatizánsok terén a zöldek teljesítettek a legrosszabbul: a 2017-ben rájuk szavazók 76 százaléka már 2013-ban is őket választotta, és így is csak az egykori szavazóik negyedét tudták megszólítani. Részleges sikerként könyvelhetik el ugyanakkor, hogy a rájuk szavazók 15 százaléka olyan fiatal, aki négy éve még nem választhatott.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Vagy ajándékot, vagy pofont kap épp Orbán
Ausztria közeledhet, Csehország és Szlovákia távolodhat Európa rosszfiúitól, a magyaroktól és a lengyelektől. De ez csak egy a lehetséges jövőképek közül.

Templom fogadja be a metrókáosz elől menekülőket »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 17:14
Templom fogadja be a metrókáosz elől menekülőket
Hétköznap is kitárják a Lehel téri templom kapuit, hogy feltöltődjenek a pótlóbuszokról átszálló budapestiek.

Mivel november 4-től napi sok százezer utas fog átszállni a metrókról a pótlóbuszokra a Lehel téren éppen a mi templomunk mellett, úgy döntöttünk, hogy azt hétköznapokon is kinyitjuk és egész nap nyitva tartjuk – közölte az Indexszel Dr. Monostori László plébániai kormányzó.

Azt mondta: mindenki betérhet, aki szeretne megpihenni, feltöltődni, nézelődni, elmélkedni vagy csak leülni, a szerény gesztussal rossz időjárás, vagy esetleges üzemzavar esetén is igyekeznek hozzájárulni a fővárosiak bosszúságának csökkentéséhez.

Mindenkit várunk. Tényleg mindenkit

– mondta Monostori László.

November 4-én kezdődik a 3-as metró északi szakaszának felújítása, Újpest és a Lehel tér között buszok viszik majd az utasokat.

(Fotó: MTVA bizományosi / Balatoni József)

A KFC-botrány esete Magyarországgal »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 17:12
A KFC-botrány esete Magyarországgal
Azért vált gyorsan közüggyé az erőszak, mert újságíróval történt, akinek sok újságíró van az ismerősei között.

Arra azért kevés esély volt, hogy a sült csirkét áruló gyorsétterem erőszakos biztonsági őrének brutális újságíróveréséről szóló Facebook-poszt meséli el Magyarországot egy napban. Márpedig ez történt.

Szabó Zoltán indexes újságíró közzétett a Facebook-oldalán egy bejegyzést arról, hogy megverte egy biztonsági őr a Király utcai KFC-ben, miután a panaszkönyvet kérte. Az online portálok sorra közölték a cikkeket az eset fejleményeiről: volt szöveg arról, hogy tüntetések szerveződtek, a cég meg példás gyorsasággal cselekedett, az illetékesek kirúgták a fékevesztett figurát, egyúttal közölték, felülvizsgálják együttműködésüket a biztonsági céggel, felfüggesztették még a műszakvezetőt is, sőt – Szabó kérésének megfelelően – 500 ezer forinttal támogatnak egy karitatív szervezetet. Tényleg már csak az hiányzott, hogy kitegyék a Fb-oldalukra a legendás csirkecombjuk receptjét.

A receptről szóló félmondat nem cinizmusként áll itt, hanem országöniróniaként. Mert el kell mondanunk magunknak is, miért történt minden úgy, ahogy egy ilyen ügyben történnie kell.

El kell mondani, hogy tudjuk: ennek a kimenetelnek, egyáltalán az eset közüggyé válásának szükséges feltétele volt, hogy befolyásos ember legyen az érintettje. 

Azért volt lehetséges a poszt ilyen gyors karrierje, azért hasított irdatlan ütemben a közösségi médiában, mert Szabó Zoltán újságíró és nem Szabó Zoltán burkoló tette közzé. Őt ismerősein kívül majd 1700-an követik a Facebookon, sorra osztották a bejegyezését, amely szinte ellepte az üzenőfalamat. Tette ezt úgy, hogy nem vagyunk ismerősök, 54 közös ismerősünk viszont van. Lényegében mindannyian a szélesebb értelemben vett kommunikációs iparban dolgoznak, többségük újságíró. A Facebook algoritmusa tette, amit tennie kell, szépen szórta az ebben a közegben hasító tartalmat.

Minthogy újságírók sora látta azonnal a posztot, rekordtempóban születtek a cikkek az esetről, hogy aztán minden fejleményről külön címmel számoljanak be a mainstream lapok. (Mindig ideértve a 24.hu-t is.) Meglehet, több cikk született hétfőn ebben a témában, mint a parlamenti ülésről. Ez kizárólag Szabó társadalmi státuszának/szerepének és/vagy munkaadója, az Index márkaerejének, társadalomban betöltött szerepének köszönhető.

Gondoljunk csak bele: hány embert üthetnek meg ugyanezek a biztonsági emberek egy átlagos csütörtök vagy péntek éjszaka? Hány erőszakos figura alázhat, verhet kiszolgáltatottakat? Hány hajléktalant rugdoshatnak meg egy éjszaka az aluljárókban? Hogy aztán tágítva a kérdést majd elgondolkodjunk azon is, miféle súlyos problémák maradhatnak rejtve a magyar nyilvánosságban csak azért, mert hang nélküliek a vesztesei.

Miként lehetséges, hogy kevesebb figyelem jut a munkavédelmi előírások be nem tartása miatt elhunyt melósoknak? A kilakoltatások ellen tüntetőknek? Egyáltalán: hogyan veszítették el befolyásoló el szerepüket a politikusok, a választott országgyűlési képviselők, akik kisebb eséllyel képesek közüggyé tenni eseteket, mint celebek, tévések, újságírók, sőt youtueberek? Hogyan határozzák meg üzenőfalak, Facebook-algoritmusok a cikkek tematikáját?

A képlet ráadásul bonyolult is. Mert szó nincs arról, hogy ilyenkor a fogyasztókat nem érdeklő tartalmak születnének. A KFC-ügyben publikált írásokat szétolvasták, ami nyilván nem független attól, hogy a közéleti lapokat fogyasztók csoportja az ilyen ügyek iránt érdeklődőkkel egybeesik. De mindeközben a Facebookon szépen futnak olyan tartalmak is, amelyekből sosem születnek cikkek, de legalábbis ügyek semmiképpen sem lesznek. Hiszen a médiavilág üzenőfalain kívül olykor rátalálunk olyan posztokra, amelyek akár több tízezer megosztást megéltek. Csakhogy a megosztók nem azok, akiket a Facebook-algoritmusa kidob az újságírók falára, oda azok nem kerülnek, mert az influencerek nyilván sosem lájkolták azokat, akik megosztják a másik világ bejegyzéseit.

Merthogy egyazon felületen (Facebook-üzenőfal) is élhetnek egymás mellett világok tökéletes elszigeteltségben. Úgy, hogy az ugyanott jelenlévők elvétve értesülnek a másik híreiről, bajairól.

Egyetlen nap alatt sok sztori keringhet még olyanokról, akiket megütöttek az éjszaka biztonsági cégek emberei. Ők nem tudják magukat megvédeni, őket nem védi meg a nyilvánosság, az ő esetüknek nincs igazsága. Például sosem derül majd ki azokról a erőszakosokról, melyik cégnek dolgoznak. Szabó Zoltán támadójáról máris megírtuk, olyan céggel áll kapcsolatban, amelynek a 2015-ös teljes évi forgalma a 4 millió forintot sem érte el, a 2016-os mérlegét le sem adta, miközben 314 embert foglalkoztat, de egy székhelyszolgáltató vállalkozás címére van bejegyezve.

Furcsa cég biztonsági embere vert vendéget a KFC-ben
Az Index újságíróját letámadó őr mögött álló vállalkozáson nemhogy az udvariasság és a vendéglátás alapelveit nehéz számon kérni, de a gazdálkodás alapszabályait is.

Azaz a KFC-botrányból látunk egy esetpéldát arról, hogy miként lehet cselekvésre kényszeríteni a vállalatot, amely szeretné megtartani fogyasztóit, hogyan lehet következményeket elérni, ha valami elfogadhatatlan történik. Miközben kibontakozik belőle egy kevés Magyarország, amennyiben az amerikai szuperbrand helyi vállalkozója olyan céggel dolgoztat, amelynek messziről láthatóan is zaklatott a viszonya a gazdálkodás alapszabályaival, ám nyilván következmények nélkül működhet, elvégre a biztonsági szektorhoz itt úgyis ért Pintér Sándor belügyminiszter, hogy egyelőre csak eddig menjünk a történet elemzésében.

Mindebből világos, a KFC esetének Magyarországgal akkor lehetne haszna, akkor válhatna igazán közüggyé, ha megtanítana arra, mennyi mindent nem tudunk a nem befolyásosak Magyarországának egy napjáról. Amelyben biztosan kevés szerepe van a csodareceptes sült csirkecombnak.

Kitálalt Mészáros Lőrincről a kormányhivatal főigazgatója »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 16:59
Kitálalt Mészáros Lőrincről a kormányhivatal főigazgatója
Kiderült: szerénysége tiltja, hogy önmagát előtérbe tolja, ellenfelei viszont agyonhallgatják szociális érzékenységét.

Ki is az a Mészáros Lőrinc?

– teszi fel a kérdést Petrin László volt felcsúti jegyző, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, aki nehezen viseli az igazságtalanságot, ezért cikkben mutatja be, ki az az ember, akit „a baloldali kampányban ország-világ előtt kötéllel és/vagy börtönnel fenyegetnek”.

Egyetlen bűne, hogy Felcsút polgármestere, illetve földije Orbán Viktornak

– állapítja meg a tisztviselő.

A legfontosabb mondatok:

 • Nem az állami vagyon lebontásával, nem rabló privatizációval szerezte meg első millióit, hanem szorgalmával és kétkezi munkájával, ellentétbe a Zuschlag-féle fehérgalléros bűnözőkkel.
 • Nem él hivalkodóan, nem visel milliós értékű karórát, mint Kóka János annak idején, és helikopterre sem vágyik.
 • Családi háza nem kacsalábon forgó kastély, nem luxus negyedben lakik, és Gyurcsánnyal ellentétben erőszakkal sem lehetne másoktól elkonfiskált “apró” villába költöztetni.
 • Vagyona és vállalkozása akkor is növekedett, amikor a nyolc évig tartó balliberális kormányzati ámokfutás alatt a hivatalos szervek és az adóhatóság mindent elkövettek, hogy ellehetetlenítsék.
 • Mint a település volt jegyzője, tudom, szerénysége tiltja, hogy önmagát előtérbe tolja, és önmagának reklámot csináljon, irigyei, ellenfelei viszont szeretik agyonhallgatni szociális érzékenységét.
 • Jegyzőként nemegyszer voltam annak is tanúja, hogy a fogadóóráján a hozzá forduló bajban lévőket a saját vagyonából segítette ki.
 • Az mára már megszokottá vált, hogy évről évre a téli időszakban több száz mázsa tűzifát oszt szét a rászorulók között, több tonna burgonyát juttat a nehéz sorban élőknek. A település közintézményeinek a felújítása is a nevéhez fűződik.

A jegybank elintézte: félmilliót spórol egy átlagos lakáshiteles »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 16:33
A jegybank elintézte: félmilliót spórol egy átlagos lakáshiteles
Egy tízmillió forintos hitel havi törlesztőrészlete bő kétezer forinttal is olcsóbb lehet.

Mondani sem kell, hogy mekkora az érdeklődés a lakáshitelek iránt, és szinte mindenki arra kíváncsi, mekkora kamattal kaphat hitelt. A jó hír az, hogy a jegybank intézkedéseinek köszönhetően egyre olcsóbban. Az érdeklődők egyik fele inkább az olcsóbb, de gyorsan változó kamatú hitelt választja, míg a másik felük a kiszámíthatóságért cserébe többet is kifizetne. Ezért mind a két verzióra megnéztük, hogy a hozamok esése miként hatott a havi törlesztőrészletre.

Minden tekintetben szerencsésnek érezhették magukat a hitelesek (vagy hitelfelvétel előtt állók), ugyanis általános volt a hozamcsökkenés. Ez azért kulcsfontosságú, mert jellemzően a hitelkamat úgy áll össze, hogy van egy referenciahozam és egy arra rárakódó kamatfelár. Még ha a kamatfelárban nem történik is nagy változás (ez ugyanis a banktól függ), a referenciahozam esése együtt jár az éven belüli hiteleknél a törlesztő csökkenésével.

Márpedig az idén évben szeptember végéig az éven belüli pénzpiaci hozamok (Bubor) 0,33-0,36 százalékkal estek, leginkább a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy a nullától minimálisan tér el a Bubor, vagyis szinte csak kamatfelárat kell kifizetni. A gyorsan változó hitelekre természetesen ez közvetlenül is kihatott.

A legolcsóbb, 6 havonta változó kamatozású hitel kamata tavaly év végén 3 százalék volt, míg most a lakáshitel-kalkulátor szerint mindössze 2,6 százalék. Egy 10 millió forintos lakáshitel húsz évre 2016 végén 55,5 ezer forintos törlesztőrészlettel volt felvehető, míg most 53,5 ezer forinttal, vagyis kétezerrel olcsóbban havi szinten.

Azok számára, akik kompromisszumot kötnének, és inkább a havi részletek kiszámíthatóságát helyeznék előtérbe, például a fogyasztóbarát hitel lehet jó választás. A legalább 3 évig fix kamatú hitelek esetében a jegybank maximum 3,5 százalékos kamatfelárat engedélyez. Itt nem a Bubor a viszonyítási alap, hanem az állampapírhozam.

Ahogy az ábrából is kiderül, itt is jelentősebb hozamesésnek lehettünk szemtanúi. A 3 és 10 éves lejáratokon a hozam 0,44-0,68 százalékkal csökkent 2016 vége óta. A legnagyobb verseny a bankok között például az 5 éves hiteleknél volt, ezért azt néztük meg, hogy mennyiben változott itt a kamat mértéke.

A 10 millió forintos húsz évre felvett hitel legkedvezőbb kamata 4,4 százalék volt az év elején, míg most 3,95 százalék. Ez utóbbi már egyben fogyasztóbarát lakáshitel is. A havi törlesztőrészlet anno 62,6 ezer forint volt, most ugyanez most 60,3 ezer forint. Bő kétezer forintot tehát itt is nyerhettünk csak azért, mert számunkra előnyösen változtak a körülmények.

Fontos megjegyeznünk, hogy utóbbi hiteleknél az induló feltételek akár nagyon gyorsan megváltozhatnak. A korábban említett hozamesés fele az utóbbi egy hét alatt zajlott le, éppen a jegybank döntésének következményeként. És ma már ott tartunk, hogy a jegybanknak az alapkamathoz hozzá sem kell nyúlnia, mert más eszközökkel csökkenteni tudja a hozamokat, így a hiteleket kamatát is.

A következő kalkulátorral ellenőrizheti is, hogy melyik az ön számára a legkedvezőbb hitel!

Üszkös romokat foglaltak vissza az Iszlám Államtól - videó »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 15:56
Üszkös romokat foglaltak vissza az Iszlám Államtól - videó
Ritkán lehet olyan drónfelvételt látni, amit a frissen felszabadított szíriai Rakkáról tettek közzé.

Teljesen visszafoglalták az amerikai támogatással harcoló szíriai milíciák az Iszlám Állam fellegvárát, a szíriai Rakkát. Ahogy korábban megírtuk, a kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők egyik tagmilíciája, a kurd Népvédelmi Egységek kitűzte zászlaját a rakkai stadionra is, ami azon kevés létesítmények egyike volt, amit a dzsihadisták még ellenőrzésük alatt tartottak.

A CNN drónvideót tett közzé a visszafoglalt városról. Némi magyarázatot is fűztek hozzá, eszerint a körforgalom a terrorszervezet által végrehajtott nyilvános lefejezések és keresztre feszítések helyszíne volt. A felvétel készítésének idején a stadionban még tartózkodhattak külföldi harcosok. A videón látható a rakkai kórház is, ahol a dzsihadisták a feltételezések szerint élő pajzsként tartottak fogva civileket.

Eközben felkerült a Twitterre egy olyan videó is, amin látható, ahogy az utolsó ISIS-milicisták egy buszra szállnak az utolsónak visszafoglalt kórháznál, hogy elmeneküljenek vele a még ostromzár alatt lévő Deir ez-Zórba.

ISIS leaving Raqqa hospital. Cowards until the end… pic.twitter.com/sE6K3nPgHh

— Macer Gifford (@macergifford) October 17, 2017

Befőttesgumi landolt a kórházi kosztban »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 15:51
Befőttesgumi landolt a kórházi kosztban
Van az úgy, hogy sűrű a leves, néha a gatyamadzagtól, néha egy gumitól. A Városmajori Szívklinikán esett meg az utóbbi.

Olykor a magyar egészségügy legfontosabb, legpatinásabb, legkiemeltebb intézményei is belefutnak a magyar egészségügy legtipikusabb problémájába: a kórház koszt minőségébe. Ezúttal a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája járt így, egyik olvasónk küldött be egy fotót egy beazonosíthatatlan levesről, ami tarhonyát is tartalmazott. De a tarhonyán felül más is járt hozzá:

Fotó: 24.hu/ olvasónk

Igen, az a fehér egy befőttesgumi. Hozzátesszük a klinika javára, hogy egy ilyen baki bármelyik konyhán előfordulhat, nem kell belőle messzemenő következtetéseket levonni. Ha önnek van története vagy képe arról, hogy rendkívüli tárgy került a kórházi kosztba, nyugodtan ossza meg velünk kommentben! Jelige: “Kendnek is sűrű a levese?

(Kiemelt kép: Europress)

Bödőcs Tibor: A kormány ellopta a Goebbels Horror Picture Show-t »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.10.17. 15:10
Bödőcs Tibor: A kormány ellopta a Goebbels Horror Picture Show-t
Miért utál interjút adni, és mi a baja a Facebookkal? Segítene-e a Jobbiknak? És kik azok a Fidesz-tálibok? Nagyinterjú.

Miért utálsz interjút adni?

Azért, mert kötelesség, kiadói nyomás, és mert a műsorban elmondom, amit gondolok a világról poénba csomagolva. Ha ezt prózában mondom, suta lesz. Jobban szeretek az estemmel foglalkozni, mint magammal meg a kérdésekkel, a válaszokkal, az önreklámmal.

De a műsorod alatt nem tehetek fel kérdéseket, pedig sokszor érdekelnének a részletek is.

Ez is lehet mágnes, hogy nem mindenre kapsz választ. De azért most, hogy megírtam ezt a könyvet, lesz majd róla szó? Jó, nem csinálok úgy, mintha ez nem könyvpromó-interjú lenne.

Ez nem csak az.

Szóval, az interjú is része lett a működésemnek. Régen a válaszaimat utólag átírtam, felturbóztam, ez ma már szerencsére nincs így. Kitomboltam magam a könyvvel.

Látszik is.

Rájöttem, hogy az interjú nem a magánszámom terepe. De egyébként arra is rájöttem, hogy vannak dolgok, amiket csak ebben a formában tudok elmondani, szóval van értelme, ne keseredj el!

Most láttuk az előadásodat, egy eléggé erős közéleti résszel kezdtél. Miért hagytad abba 10 perc után? Figyelted a közönséget?

Persze, és most nem voltam elégedett. A Technikus Gábor nyugtatott, hosszan zokogtam a vállán. Ilyenkor általában azt szokta mondani, hogy hátul nagyon nevettek ám. Hátul, bazmeg! Szerintem ezt kell mondania minden fellépőnek, hogy az ne vágja fel az ereit.

Mi volt a bajod ma?

Hogy nem vettek minden poént. Sok helyen van fellépésem, nyilván más a közönség egy olyan helyen, ahol évente egyszer lépek fel, ahol nem járkálnak közben a pincérek, de Budapesten vagyunk, itt havi kilencszer látnak.

Van olyan, hogy egy közönség nem is követi a közéletet?

Van, ezt a belépésnél érzem, na, olyankor van 15 perc, amit meg kell oldani, mert a műsorom most ez és ilyen. Meg akkor már csak azért is vázolom nekik a NER természetrajzát.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

De szerinted kellene követniük?

Persze, hát valahogy döntenünk kellene, kire szavazunk jövőre. Több információs buborékból kéne tájékozódni. De ma van a közöny meg a vakhit.

Az egyik csapat mindent elhisz, a másik meg azt mondja, nem érdekli a politika, mert olyan mocskos. Szerintem ez önfelmentés.

Épp ezért kell vele foglalkozni, ha nem lenne ilyen, nem kellene.

Attól, hogy nem te kezeled a Facebook-oldaladat, még visszajutnak hozzád az olyan kommentek, hogy téged a libsik fizetnek?

Persze, anyám mindig a legfájóbbakat idézi nekem. Nem a száz pozitívat, hanem a két igazán negatívat. Persze az is énmentés, hogy azt gondolom, aki rosszat ír, az bértroll, pedig nem biztos. Lehet, hogy be van gináztatva a kormánypropagandával.

Fellépés után nem jönnek oda trollok, hogy elmondják a véleményüket?

Eddig ritkán volt ilyen, de most kimegyek a végén dedikálni például, bár az meg olyan iparszerű tevékenység, hogy akkor már inkább a kocsmákban marad lehetőség fogadóórára.

Nem fogunk szabadulni ettől a könyvtől. De ha már ennyire akarod, nem átverése az olvasónak ez a könyv? Ezt várja tőled a népes rajongótáborod? Hogy karikírozz olyan szerzőket, akiket a magyarok többsége még sosem olvasott? Nem fognak meglepődni, amikor beleolvasnak?

Hát, mindenhol elmondom, hogy ez irodalmi paródia. Minden könyv meglepetés kicsit. Amikor én 15 évesen először olvastam Tolsztojt, szerinted mennyit értettem?

Szerinted hány ember érti például a Krasznahorkai-paródiádat? Hányan olvassák őt?

Hát ezt nem tudom, de biztosan kevesebben, mint amennyi emberhez szól, hisz mindenkihez szól.

Misszió ez?

Az is, igen. Karinthy, aki sokkal népszerűbb volt, mint Adyék, úgy írt a kortársairól, haverjairól viccesen, hogy őt ismerték a tömegek, a többieket nem. Volt olyan néző, aki megkérdezett engem, hogy noha nem olvas, megvegye-e a könyvemet.

Most akad meg a szeme a kiadódnak a beszélgetésünkön. Mit válaszoltál?

Hogy csak saját felelősségre. De azért a könyv fele Bödőcs-poén egy adott író maszkja mögül, szóval én is benne vagyok. Az is lehet, hogy csak felkerül a polcra, és majd leveszik, amikor a gyerek tanulja Móriczot… ha lesz iskola. Ha lesz fűtés… Ha lesz lámpa… Amikor lőnek az utcán…

Ez egyre apokaliptikusabb.

Bekapcsolódott a bennem élő Klubrádió.

Mennyi időt töltesz hírek olvasásával? Hallgatva a poénokat, valahogy az az érzésem, hogy a napod javában ez történik.

Nem annyira sok idő ez. De még a print hetilapokat is megveszem. Meg Németh Szilárdra mindig felhívják a figyelmemet a gonosz barátaim, sajnos.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

És akkor bekerül?

Inkább a típus, nem konkrétan ő, vagy amit mondott. Nem akarok én John Oliver lenni, az egy másik műfaj. Érthető legyen öt év múlva is. Illetve… jó lenne, ha nem lenne érthető.

A mai műsorban aktualitásként benne volt a rózsafüzér. Téged zavar a közélet, vagy csak alapanyag és egyébként nem érdekel?

Zavar, dühít. Épp az nálam a helyzet, hogy sikeres humorista vagyok, magam miatt nem kellene aggódnom, sok a felkérésem, vannak önálló estjeim, most mondtam le öt céges felkérést, mert nem fért bele.

Akkor miért aggódsz?

Hát mert egy társadalomban élek. Szentlászlói indíttatás. Sok szegény emberrel találkoztam. Ismerem ezt a világot, és remélem, hogy más is lehet Magyarország, és láttam sokakat elkallódni, meg a tehetetlenséget.

Lehet más a…

A legnagyobb bajom az a pártokkal, erről beszélgettünk a minap Ceglédi Zolival – mert ő is megjelent a Dumaszínház holdudvarában, illetve le is szállt – szóval az a baj, hogy nem ismerik Magyarországot.

Nem tudják, hogy vidéken kik állnak a flippergépek mellett, és mit mondanak. És hogy ők jobban éljenek, az igazán bonyolult kérdés, meg felismerni, hogy mindenki számít.

Nem akarok elmenni Tarr Béláig, de mindig oda jutok, ő szerintem az igazi krisztusi alapállásból készített filmeket. Mindig el is mondja, hogy az emberi méltóságért küzd minden művével. Apropó, új felvétel van Tarr Béláról a Youtube-on.

És hány óra? Nyolc? Megvágták a Sátántangót?

Nem, masterclass, egy „tanóra”, 80 perc. Már kétszer láttam.

Ne csapongjunk. Ott tartottunk, hogy nem tudja a politika, mi van vidéken. Más?

Hát hogy például nem a minőség számít, hanem a retyerutya, a protekció. Van az a Petri-mondat, hogy „arról akarok írni, miért nem lehet itt normálisan élni”. Miért így működik?

Láthatóan ez jó az embereknek.

Dehogy jó.

Megszavazzák négy évente.

Nem ismerik fel, hogy nem jó! Nem gondolom, hogy az emberek hülyék, de próbálom megérteni, miért látják ennyire máshogy sokan.

Mondom, mert nekik ez jó.

Vagy hipnotizálják, és Cipollaként megbabonázzák őket. És ez működik. Na, mindegy, most olvastam egy nagyszerű, dühítő, szörnyű, érdekes, bogotai, reakciós, jobboldali aforizmaszerzőt, Dávilát, Fábry Sanyi javaslatára. Sok mindennel nem értek egyet az aforizmák közül, de van egy mondat erről, hogy az emberek nem értik miben élnek. Na, ja.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

És mit kell tenned azért, hogy megértsék az emberek, hogy nem jó, amiben élnek?

Nem tudom, az amerikai történelem igazán nem a kudarcos kátyúk sora, de a nagy amerikai standuposok végig ostorozzák az amerikai álmot. Talán jó műsort kell írni.

Elég az?

Mi mást tehetnék? Műteni nem tudok.

Hajós már kiment az utcára. Te mikor mész?

Megkerestek már sokan. Civilek, Gulyás Márton, hogy működjünk együtt. Mondtam, hogy én alkotással tudok együttműködni. Szóval én ilyen kódokkal akarom elmondani a véleményemet. A hatalom nevetségessé tételének fontosságáról beszél ez a szerb diktatúraszakértő csávó is, nem?

Na, egy nemzetbiztonsági kockázattal kokettálsz. Mással is mennél? Vona Gáborral?

Hát azért az egy határvonal. A Vona egy párt elnöke. Nácik voltak egy pindurit, aztán most nem, hisz a kormány ellopta a Goebbels Horror Picture Show-t.

A Momentummal is együttműködtél?

Csak kiraktuk az egyik régi poénomat, amit belinkelt az akkor még nem párt az olimpiás aláírásgyűjtéshez, amivel egyetértettem.

Mindezek mellett vállalható az, ha az előtted vagy utánad fellépő stand-upos buzizik? Vagy ha pont a szöges ellentétét mondja annak, amit te fontosnak tartasz megmutatni, elmondani?

Nem tudom, mit kezdjek ezzel. Nyilván ők is a társadalomból jönnek, látlelet ez. Itt is van annyi szexista meg homofób, mint a társadalomban.

Csak nekik nincs színpaduk, neked meg van. Te haladsz arra, mint Hofi, aki minél idősebb volt, annál több saját véleményt csempészett az estjeibe?

35 éves vagyok, nem vagyok ezzel elkésve. Szerintem az önálló estjeim egyre jobbak. Jobban fel vannak építve, mint 10 éve.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

Szilveszterkor négyezer ember előtt lépsz fel a kongresszusi központban. Vezeted a könyves sikerlistákat. Mi motivál még?

Ezek csak számok. Még az sem biztos, hogy jó, hogy ennyien megveszik a könyvemet. Amiket én nézek a Youtube-on, azok olyan videók, ahol én a 476. megtekintő vagyok. Márai naplóját 5000 ember veszi meg 10 év alatt, de ez semmit nem mond a jelentőségéről.

És téged?

10 ezer azonnal elfogyott, aztán utánnyomtak még 20 ezret, abból még van, korlátozott számban.

Ez elég jó szám. A kortárs magyar írók eret vágnak.

Igen, de a termékről semmit nem mond ez a mennyiség. De miért ne lehetne, esetleg, hogy valami sikeres is, meg jó is, néha, csak most, na, lécci!

Sándor György elolvasta már? Ő ugye azt mondta neked, hogy irodalommal kellene foglalkoznod inkább.

Forró dróton kapcsolatban voltunk végig, mindig kérdezte, hogy épp kit írok. Tetszik neki, osztogatja a barátainak. De a szekértáborok miatt ezzel is óvatosnak kell lenni, azt mondta például, hogy nem biztos, hogy jó lenne, ha ő adná oda Heller Ágnesnek. Tehát most gondban vagyunk, mert Sándor György megvette a köteteket, de például nem meri odaadni Radnóti Sándornak, mert lehet, hogy az nekem rosszat tenne.

Elvisszük neki.

Tényleg? Jó lenne. Gyuri azt mondta nekem, hogy Tibike, ezt a könyvet a Pozsonyi útnak ünnepelni kéne. (Khmkhm.)

Hát, ha eddig eljutottak az interjúban, nem is kizárt, hogy ünnepelnek.

Gondolod? Azért ha változna az establishment, akkor én azokat is kritizálnám.

Gyurcsánnyal is szántottál fel színpadot, akkor nem támadtak meg a rohamnyugdíjasok, hogy fizet téged a Fidesz?

Nem, akkor tudomásul vették, hogy béna, böszme. Most más a helyzet. Azóta vannak a Fidesz-tálibok.

Másfél millió kormánypárti szavazót nem biztos, hogy szerencsés letálibozni.

Azt hiszem, hogy akkor most a holland nagykövet útjára léptem.

Rezeg a léc.

Ez egy fordulat. Van olyan, hogy American taliban. A neokonokra mondják. Humorista vagyok, vicceltem. Ez nem szereptévesztés, hanem poén, hehe, Viktor U Akbar!

Írói munkásságod része.

Amúgy nem iszunk még egy sört?

Fotó: 24.hu/ Bielik István

De. Hozok egyet.

Na, most kérdezzél Tamás, most végre beszélhetünk, elment.

Hogy vagy?

Jól vagyok, megy a turné, könyvpromó, 24.hu interjú. Nektek jó a példányszámotok?

Elég jó. A második legnagyobb független online újság vagyunk.

Hú, akkor összeszedem magamat, várjál.

Pesten élsz most?

Aha. Ide járnak oviba a gyerekek.

Egyszer a Stefánián találkoztunk. Most is arrafelé laktok?

Aha, Zuglóban.

Igen, arra lakik az anyósom. A pizzéria mellett futottunk össze.

Emlékszem. Te, Tamás, folytassuk már az interjút, amíg nincs itt ez a pitbull.

De a Pali jó fej amúgy, csak szeret keménykedni.

Persze, hátha kijön belőle valami.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

Jó, akkor kérdezek: az igaz, hogy Jászberényi Sándor írt neked egy levelet azzal a címmel, hogy „Megtalállak, megbaszlak”?

Te is kezded?!

Igyekszem.

Jó. Igen, de a levele arról szólt, hogy tetszett neki a róla írt paródiám. Találkoztunk is a múlt héten. Ez jó, mert emberi erény, hogy tudsz röhögni magadon, hogy nem sértődsz meg. Neki tetszett az, ahogy parodizáltam. Ebben a könyvben nincs rossz író, szóval gondolom, azért jól is esik embereknek, hogy bekerültek ebbe a névsorba. Bekerültek az alternatív Bödőcs-kánonba, bár a holtak még hallgatnak.

Humoristák szoktak megsértődni?

Én nem hiszem, hogy ezek után jogom van hozzá.

Itt a söröd. Folytathatjuk?

Várj, ráfeszülök.

Mennyit iszol?

Hát, megittam két deci vörösbort a fellépés előtt…

És most a második sört iszod.

Igen. És vörösborra lehet sörözni, mondom a kommentszekciónak, még mielőtt. Sőt! A testes vörösek között ajánlott is úgynevezett elválasztó sört fogyasztani.

Van bajod az itallal?

Másnaposan persze.

Zacher Gábor definíciója szerint alkoholistának számítok.

De olyan nincs, hogy elmaradna fellépésem, vagy részegen lépnék fel, ne tudnék kiszállni az autóból, vagy ne kelnék fel a gyerekekhez reggel. Na, tessék, mentegetőzik a beteg: bingó!

Napközbeni vagy esti alkoholista vagy?

Napja és estéje válogatja.

Csak mert a könyvet is így kezdted írni, hogy elment a család és te egyedül maradtál egy üveg borral.

Amellett, hogy káros, veszélyes és rettenetes, egy örvény, azért jó inni néha, ez itt a bökkenő.

Miért nem vagy fent a közösségi oldalakon? Csak a hivatalos rajongó Facebook-oldalt találtuk meg.

Nem szeretem ezeket. Így is sok időt elvesz a net az életemből. Van, hogy arra ébredek reggel négykor, hogy Kupa Mihály sajtótájékoztatót nézek ’93-ból.

Azt ugyan minek?

Nem tudom, előtte Víg Mihály 2016-os orfűi koncertjét néztem. 49 és fél perc. Ott mondja Víg Mihály, hogy a foci része a kultúra is.

De minek indítasz el egy Kupa Mihály videót?

Mert megnézem Antall József utolsó interjúját, mondjuk, és feldobja a Youtube. Mit tudom én, hogy tudok-e használni valamit belőle. Bár az is igaz, hogy a poénok fürdetés közben, gyerekaltatás közben, vagy vásárlás meg műsor közben jönnek.

Fotó: 24.hu/ Bielik István

Felírod?

Ha nem felejtem el. A könyv miatt megtanultam a Wordöt használni. Most oda írom.

Nem mondod, hogy a Wordöt sem ismerted.

Csak látásból.

Halló, Tibike! Itt a XXI. század!

Még okostelefonom sincs, egy régi Nokiát használok, de nem állok olyan rosszul szerintem. Én legjobban fellépni szeretek és írni a poénokat. Rengeteg fellépésem van, állandóan úton vagyok. Sikeres a stratégiám, nem?

Digitális remete.

Egy digitális Gombosszegen élek, igen.

És írsz is már, mint a Nádas Péter.

Gombosszeg közel van Búcsúszentlászlóhoz. Lehet, hogy pár órát késnek a hírek, nem csippanik azonnal a telefonom, de előbb utóbb észre fogom venni a világ végét, vagy a kormányváltást is.

Ha szeretne élőben is meghallgatni egy beszélgetést Bödőcs Tiborral, vagy dedikáltatná a könyvét, megteheti október 19-én a Margó fesztiválon.

☂ Időjárás
Most:
24 °C  közepesen felhős közepesen felhős
Holnap:
13-25°C  erősen felhős erősen felhős

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
19:45 Huszárik Z. terem
Happy End
Online jegyfoglalás »

20:00 Patkós I. terem
Az
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.110 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1840853 | Ebben a hónapban: 23936 | Ma: 1308 | jelenleg: 2 | Statisztika |