DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2017. augusztus 18. péntek, Ilona napja van. - Holnap Huba napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

BELFÖLD

oldal:1/2518 bejegyzés:10/25178

Pusztított a terror Barcelonában - képgaléria »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 10:29
Pusztított a terror Barcelonában - képgaléria
Egy nap, két terrortámadás. Képek.
Fotó: MTI/AP/Giannis Papanikos Fotó: Getty Images/Nicolas Carvalho Ochoa Fotó: MTI/EPA/David Armengou Fotó: MTI/EPA/David Armengou Fotó: MTI/AP/Oriol Duran Fotó: MTI/AP/Oriol Duran Fotó: MTI/AP/Oriol Duran Fotó: MTI/EPA/David Armengou Fotó: MTI/EPA/Quique García Fotó: Getty Images/Nicolas Carvalho Ochoa Fotó: Getty Images/David Ramos Fotó: Getty Images/Carl Court Fotó: MTI/EPA/Quique García Fotó: Getty Images/David Ramos Fotó: Getty Images/David Ramos Fotó:MTI/EPA/Quique García Fotó: AFP/Javier Soriano Fotó: AFP/Pau Barrena Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: AFP/Javier Soriano
Amit a két spanyol terrortámadásról eddig tudunk
Egy kisteherautó hajtott a tömegbe Barcelonában, megölve 13 embert. Később egy másik autó egy üdülővárosban gázolt.
vissza a címlapra

Már csak átadásra vár: ilyen lett a zugligeti lóvasútállomás »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 10:02
Már csak átadásra vár: ilyen lett a zugligeti lóvasútállomás
Az utolsó simításokat végzik a XII. kerületben található egykori lóvasút-végállomáson. Megnéztük, hogy sikerült a felújítás.

A Lánchídtól indult és a Zugligeti úton volt a (most egyébként már műemléki védettség alatt álló) végállomása Buda első lóvasútjának – az indulásának jövőre lesz a 150. évfordulója. 1896-tól, a millennium évétől már villamos járt erre, akkor kapott az állomás téglaépületet, a húszas években pedig a nyitott peron helyére kétszintes épületrészt építettek, írja az ittlakunk.hu. Ekkor már nem végállomás volt, a járatot meghosszabbították.

Az épület sorsa elég kalandos.

1. Eladósorban

A kerület öt évvel ezelőtt még szerette volna eladni, azonban vevő nemigen volt rá.

Nézte már gyémántkereskedőtől kaszinótulajdonosig és az Ilcsi kozmetikumok forgalmazójáig mindenki, de aztán leléptek. Féltek a műemlékvédelmi kötelezettségektől

– mondta Pokorni Zoltán polgármester két évvel ezelőtt.

2. Legyen múzeum!

Ez az elképzelés egy lakossági gyűlésen derült ki, amikor a kerület közölte, hogy a Beethoven utcából ide költöztetik át a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményt.

3. Közbeszerzés

Tavaly májusban ki is írták a közbeszerzést, decemberben derült ki, hogy a győztes az Archibona Kft. lett, az összköltség pedig 995 millió forint lesz. A projekttel akkor úgy számoltak, egy évig tart majd (ehhez képest a harmadik negyedévben kész lett), a felújítás nemcsak az épület tetőszerkezetét, de a falak szigetelését és az ingatlan környezetének parkosítását is magában foglalta.

4. Elnevezés

A hegyvidékiek szavazhattak az új hely nevéről is, ami végül a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont elnevezést kapta. Az arculati koncepciókat a kerület a hegyvidek.hu-n szavaztatta meg, győztesként ez a terv került ki. A linkre kattintva meg lehet nézni nemcsak az új logót is, de azt is, hogy milyen irányelvek szerint alakítják majd ki a belső teret.

4. Átadás

Hivatalos átadó még nem volt, az önkormányzat a Facebook-oldalán nemrég arról tájékoztatott, hogy bejárásra is lesz lehetőség.

Nem is húzzuk tovább a szót, nézzék meg, milyen lett a végeredmény!

Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István Fotó: 24.hu / Bielik István vissza a címlapra

A zárkaajtóban derült ki, hogy fogyatékos, fogva sem tarthatnák »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 09:49
A zárkaajtóban derült ki, hogy fogyatékos, fogva sem tarthatnák
Míg büntetőjogi ügyekben számos jogcímen kérhetnek a rászorulók ingyenes ügyvédi képviseletet, szabálysértési ügyekben erre alig van lehetőség.

Az Abcúg írása.

Míg büntetőjogi ügyekben számos jogcímen kérhetnek a rászorulók ingyenes ügyvédi képviseletet, szabálysértési ügyekben erre alig van lehetőség. Pedig a fogyatékosoknak, az írni-olvasni nem tudóknak, az anyagilag rászorulóknak vagy más hátrányos helyzetűeknek plusz segítségre van szükségük, hogy a hatóságokkal szemben ugyanúgy érvényesülhessenek jogaik, mint bárki másnak.

Már ombudsmani állásfoglalás is van róla: jogsértő, hogy egyszerű szabálysértési ügyeknél az állam nem biztosítja minden szakaszban a kötelező ügyvédi védelmet az arra rászorulóknak, a fiatalkorú, a fogyatékos, az írni-olvasni nem tudó, valamint az anyagilag rászoruló vádlottaknak. Ezek azok a sérülékeny csoportok, amelyek tagjainak nagyon gyakran plusz segítségre van szüksége ahhoz, hogy a tisztességes eljáráshoz való joguk érvényesüljön.

Miközben a büntetőjogi eljárásoknál sokkal szélesebb körben elérhető a térítésmentes ügyvédi képviselet az arra rászorulóknak, szabálysértési ügyekben csak bíróság elé állítás esetén, azaz az őrizetbe vett személy ügyének gyorsított bírósági elbírálásakor jár kötelező ügyvédi védelem – de bárkinek, nem csak a sérülékeny csoportoknak.

Úgy járnak a hűvösre, mint boltba vásárolni

A jogszabályi hiányosságra a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hívta fel a figyelmet. A civil szervezet szerint annál is inkább problémás a jogi képviselet elérhetetlensége a szabálysértési ügyekben, mert a szabálysértési törvény 2012-es módosítása óta sokkal szigorúbban büntetik a hatóságok a különböző kihágásokat.

Még mindig sok esetben lesz például a büntetés hosszabb-rövidebb idejű elzárás – főleg annak az intézkedésnek köszönhetően, ami lehetővé teszi, hogy a be nem fizetett pénzbírság egy idő után automatikusan a bírságnak megfelelő időtartamú elzárásra forduljon át – magyarázta Szegi Péter, a TASZ Egyenlőség projektjének egyik munkatársa.

Szegi úgy látja, az utóbbi években egyre gyakoribbá vált elzárással letölteni a szabálysértésért kiszabott pénzbüntetést, ami főként annak köszönhető, hogy a legtöbb szabálysértési bírságot a legszegényebbek körében osztogatja a rendőrség, akik nem tudják kifizetni a pénzbírságot, a közérdekű munkát pedig azért nem választják, mert attól félnek, elveszítik a munkájukat emiatt. Sokan nem tudják, hogy a közérdekű munkát munkaidőn kívül, szabadidőben kell elvégezni.

“Sokan keverik a közmunkát a közérdekű munkával” – magyarázta Szegi, majd hozzátette, a témával szintén foglalkozó Magyar Helsinki Bizottságnak volt már olyan ügyfele, aki a bírság ledolgozása miatt az állami foglalkoztatási szervként működő legközelebbi járási hivatalban közmunkára jelentkezett közérdekű munka helyett, ahonnan elhajtották, és így lecsúszott a három napos határidőről, ami alatt kérnie kellett volna, hogy büntetését ledolgozhassa, bírsága elzárásra változott.

Papírok mögé bújnak a hatóságok

A másik probléma, ami védtelenebbé teszi a szegényebb, kevésbé képzett vagy fogyatékos egyéneket a hatóságokkal szemben, az a hatóságok és az érintettek közötti személyes kommunikáció hiánya és ezzel együtt az írásbeli kommunikáció érthetetlensége.

Jogvédő szervezeteket, mint amilyen a túlzó szabálysértési bírságolási gyakorlattal az egyik leginkább sújtott szexmunkásokat képviselő Szexmunkások Érdekképviseletének Egyesülete (SZEXE) vagy a TASZ is, rendszeresen keresik meg ügyfelek azzal, hogy “papírt kaptak”, de nem értik, pontosan mi áll benne.

Fotó: Ferenczy Dávid

Ez annál is inkább problémás, mert sok szabálysértési ügy személyes meghallgatás nélkül, puszta iratok alapján zajlik le, úgy, hogy a hatóság képviselője és a vádlott sosem találkozik egymással.

Szegi Péter szerint legitim érdek a bíróság részéről, hogy a kisebb súlyú ügyek minél rövidebb idő alatt lefolytathatóak legyenek, “legyen meg a szankció és lépjünk tovább”. Azt azonban már a legfrissebb ombudsmani állásfoglalás is kimondta, hogy a gyors lefolytatás érdeke nem lehet erősebb, mint a tisztességes eljáráshoz való jog – azaz időspórolás okán nem lehet elhagyni például azt, hogy a bíróság megismerje az érintett személyes körülményeit, mielőtt határozatot hoz az ügyében.

Márpedig ez a legtöbb “papíros” ügyben nem történik meg. Így fordulhatott elő az az abszurd helyzet, amiről Szegi mesélt. Egy férfiről, akit meghallgatás nélküli eljárása végén, mikor a szabálysértési bírság elzárásra fordítódott, szállítottak volna a börtönbe, az utolsó pillanatban derült ki, hogy fogyatékos, tehát a jogszabályok szerint tilos elzárni.

A személyes körülmények ráadásul enyhébb büntetés irányába is eltolhatnak egy-egy ügyet, lehet például pénzügyi helyzetre hivatkozva a pénzbüntetés mérséklését, vagy akár részletfizetést kérni. Ezekkel a lehetőségekkel ismeretük és a megfelelő tájékoztatás hiányában azonban szinte alig élnek.

Nem sikerül fellebbezni

A másik probléma a meghallgatás nélküli eljárással, hogy a kizárólag írásbeli kommunikációból nagy eséllyel a vádlottak nem értenek semmit. Olyan esetekben, ahol nem csak egy szabálysértési bírság behajtásáról van szó, hanem szabálysértési eljárást folytat a bíróság, az ügyet lezáró határozat ellen az érintett 8 napon belül kifogással élhet. Az esetek nagy többségében azonban az érintettek lecsúsznak a határidőről, mert vagy nem tudták kisillabizálni a szövegből, hogy van ilyen lehetőségük, vagy nem tudták, hogyan szövegezzenek meg egy ilyen fellebbezést.

Makó Klaudia, a SZEXE ügyvédje egy másik, a szexmunkások körében gyakori forgatókönyvre hívta fel figyelmünket:

A szexmunkások sokszor zavaros lakhatási körülményeik miatt vidéki családjaikhoz, rokonaikhoz vannak bejelentkezve, akikkel a kapcsolatot csak nagyon felületesen, vagy egyáltalán nem tartják. A lakcímkártyájukon szereplő címre érkező hivatalos leveleket viszont rokonaik sokszor egyáltalán nem küldik el nekik. Így fordul elő, hogy a túlzó és diszkriminatív bírságolási gyakorlat miatt szabálysértési bírságokkal alaposan megszórt prostituáltak akkora összegű büntetést halmoznak fel, ami elzárásra átváltva eléri az 1-1,5 évet is akár.

Makó Klaudia | Fotó: Hajdú D. András

Elég hozzá egy sima igazoltatás, hogy a rendőr számára kiderüljön, az intézkedés alá vont prostituáltnak letöltendő elzárása van, és azonnal viszi is be az illetőt a rendőrőrsre

– mondta Makó Klaudia, aki úgy látja, a látókörébe kerülő szexmunkások természetesnek veszik, hogy “azért, amit csinálnak, néha börtönbe kell menniük”.

Nem tudják, hogy ők nem követtek el semmilyen bűncselekményt, sőt, nem is érzik a különbséget szabálysértés és bűncselekmény között. Nem tudják például, hogy nincsen priuszuk

– magyarázta a jogász, hogyan fogadták el fokról fokra a szexmunkások a prostitúciót kriminalizáló beszédmódot.

Hol tart a küzdelem?

A TASZ beadványára reagálva júliusban jelentést adott ki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, azzal, hogy megalapozottnak találta a jogvédő szervezet aggályait: valóban kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a hatóságokkal szemben a hátrányos helyzetűek a cikkben tárgyalt eljárásjogi garanciák hiánya miatt. Az ombudsman a szabálysértési törvény megfelelő módosítására kérte a belügyminisztert, a hivatali kommunikáció érthetőbbé tétele érdekében pedig felkérte, egyeztessen szakmai és civil szervezetekkel.

A szakmai és civil szervezeteknek, azaz a témával már régebb óra foglalkozó TASZ-nak és a Helsinki Bizottságnak vannak ötletei arra nézvést, hogyan lehetne a hivatali kommunikációt érthetőbbé tenni.

Szegi Péter szerint a legjobb lenne, ha már a bírságolásnál lenne a rendőrnél egy ilyen egyszerűsített tájékoztató. Az első döntési helyzettel ugyanis már itt szembesül az érintett: lehetőségében áll, hogy ne ismerje el a szabálysértés tényét, és a kiszabott bírság elfogadása helyett eljárás lefolytatását kezdeményezze. Annál is inkább fontos, hogy ebben a pillanatban tájékozott döntés szülessen, hiszen a bírság elfogadásával egyszerre a fellebbezés jogáról is lemond az ember. Bár a rendőri intézkedések milyenségéről nehéz első kézből információt szerezni, a jogvédő szervezetek tapasztalata azt mutatja, a rendőrök sokszor csak részinformációkat adnak át az érintetteknek arról, milyen lehetőségeik vannak, miután szabálysértéssel gyanúsították őket.

vissza a címlapra

Senki nem újít úgy fel, mint a BKK »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 09:32
Senki nem újít úgy fel, mint a BKK
Csodálatos lett a Meder utcai közmű- és gyalogoshíd.

Fantasztikus galériát osztott meg a BKK arról, milyen volt és milyen lett a XIII. kerületi Téli kikötő bejáratánál található Meder utcai közmű- és gyalogoshíd.

A felújítás olyan precíz lett, hogy leesik az állunk, megáll bennünk az ütő, satöbbi. A hídon például szinte alig lehet észrevenni a foltokat, ahol javítottak, hiszen nyilván nem az egészet csinálták meg, az ugyanis pluszmunka, tehát butaság lett volna.

A lépcső felújított fala is gyönyörű fehér színben tündököl, szinte csak hozzáad a szintezés hiánya, hiszen így érdekesebben töri a napot, tükrüz, derít. Nagyon jó megoldás az is, hogy a lefelé vezető lépcsőn meghagytak egy apró foltot emlékbe, a historizáló kilencvenes évek stílusában. De amúgy meg ne sivalkodjak már mindenen, legalább épül valami Magyarországon.

vissza a címlapra

Trócsányiné leslagozta a háza előtt tüntető devizahiteleseket »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 08:51
Trócsányiné leslagozta a háza előtt tüntető devizahiteleseket
Durvul a magyar közbeszéd. Van róla videó is.

Egészen abszurd fordulatokat kezd venni a magyar politikai élet, de mondjuk tíz éve azokat vesz. Most az történt, hogy a Póka László-féle Nem adom a házam mozgalom tüntetést szervezett Trócsányi László igazságügyi miniszter háza elé.

A kertben épp Trócsányiné locsolta a virágokat, és olyan három percig bírta hallgatni a tüntetést, miután kertislag rá történő irányításának eszközével elkövetett leslagozás bűntettének megalapozott gyanújával összevizezte a sárga pólóban tüntető embereket. Itt vita kezdődött:

Az enyhe túlreagálás nem túl erős vádját mindenképp kimeríti, hogy a mozgalom a videót vízágyús oszlatás címmel rakta fel a Youtube-ra. A fantasztikus videótalálat az Ittlakunké.  A hír pedig innen. 

vissza a címlapra

Trumpba még egy közeli jóbarátja is hatalmasat rúgott »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 08:42
Trumpba még egy közeli jóbarátja is hatalmasat rúgott
Nem lehet jó Trumpnak lenni, ha még a Fox főnöke is ellene fordul.

Nehéz lehet Donald Trumpnak lenni, amikor még a Fox vezérigazgatója is ellene fordul. James Murdoch, Trump személyes jóbarátja és régi támogatója most szétküldött egy memót a Foxon belül, amiben azt írta,

Nem is hiszem el, hogy ezt ki kell mondanom, de fel kell lépni a nácik ellen. Nincsenek jó nácik, jó klántagok, vagy jó terroristák.

Murdoch később hozzátette, hogy ebben a republikánusoknak és a demokratáknak is egyet kell érteniük, ami nem is kerül semmibe. És itt adott egy hatalmas pofont Trumpnak:

Amit a charlottesville-i erőszak kapcsán reakcióként láttunk az Amerikai Egyesült Államok elnökétől, amiatt szabad emberekként és amerikaiakként mindannyiunknak aggódnunk kell.

Ha Trump nem rasszista, akkor mi?
Egy ember meghalt, az amerikai elnök pedig ahelyett, hogy elítélte volna a tragédia okozóit, az egész világot felháborította.

Murdoch ennél még meglepőbben közölte, hogy egymillió dollárral támogatják feleségével együtt az Anti-Defamation League nevű civil szervezetet, ami az antiszemitizmus ellen harcol.

Ez azért is érdekes, mert Gorka Sebestyén, Trump magyar származású tanácsadója és felesége személyesen lobbizták ki azt, hogy az elnök ne támogassa tovább ugyanezt a civil szervezetet. Obama az elnöksége utolsó napjaiban 400 ezer dollárt adott nekik. 

Murdoch támadása pedig azért érdekes, mert a Fox körülbelül annyira volt eddig kritikus Trumppal szemben, mint a Magyar Idők Orbán Viktorral, csak kicsit többen nézték.

vissza a címlapra

Rengeteg taxisnál találtak szabálytalanságot tavaly is »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 08:22
Rengeteg taxisnál találtak szabálytalanságot tavaly is
3300 esetből 2400-szor.

A Budapesti Közlekedési Központ személyszállítási ellenőrei közel 3300 taxiellenőrzést végeztek az elmúlt évben, és a helyszínen felvett jegyzőkönyvek alapján több mint 2400 esetben tártak fel kisebb vagy nagyobb jogsértést – írja a pénteki Magyar Hírlap.

A rendezvények alatt gyakrabban bukkannak fel a haszonlesők.

A Soundon is kitettek magukért a taxisok: 54 ezer forint 20 kilométerért
Minek kell történnie ahhoz, hogy ez megváltozzon? Lehet át kellene festeni a kocsikat inkább zöldre?

Több mint száz alkalommal voltak olyan visszaélések, mint például a hatósági árnál magasabb tarifa alkalmazása, illetve fix összegben megállapodás egy-egy útra, azaz a taxaméter használatától való eltekintés. Voltak olyan dolgozók, akik befolyásolták a taxamétert, azaz “pörgették” a taxiórát.

A BKK közölte, hogy volt olyan taxis, aki az utastól kapott nagy címletű bankjegyet vett át, de azt állította, hogy csak kisebb címletet kapott, illetve megesett az is, hogy más, jóval értéktelenebb valutában adott vissza.

A taxisok az idén több mint kétszáz alkalommal tagadták meg az ellenőrzést. Összesen kilenc BKK-s személyszállítási ellenőr végez helyszíni ellenőrzéseket, egy pedig az akciókat szervezi, illetve a hatóságokkal tartja a kapcsolatot. Az elmúlt egy évben több mint négyszázszor szerveztek közös ellenőrzést a hatóságokkal. A feltárt jogsértések alapján a BKK az intézkedésekre jogosultaknak közel 2700 intézkedési indítványt küldött.

Javult a helyzet a Liszt Ferenc repülőtéren a Magyar Hírlap beszámolója alapján. A Sziget Fesztivál miatt még mindig sok turista tartózkodik a fővárosban, ilyenkor rendszerint megemelkedik az utaspanaszok száma is.

(MTI)

vissza a címlapra

65 éves lenne Patrick Swayze, aki Marvel-főgonosz is lehetett volna »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 08:00
65 éves lenne Patrick Swayze, aki Marvel-főgonosz is lehetett volna
2008-ban az univerzumépítés gondolatával még csak kacérkodó Marvel is tervezte Swayze leigazolását, de közbeszólt halálos betegsége. A Dirty Dancing főszereplőjére emlékezünk.

Ami a Star Warsnak Han Solo, az Johnny Castle a Dirty Dancingnek. Nem, nem arra gondolok, hogy mindkét film egy-egy főszereplőjéről van szó, hanem arról a furcsaságról, hogy amíg a nagy hype-nak örvendő George Lucas-féle űroperából Harrison Fordon kívül nem futott be senki igazán nagy karriert, addig a Piszkos tánc esetében is hasonló a képlet, Patrick Swayze pikk-pakk sztár lett, partnerét Jennifer Grey-t kis túlzással elnyelte a süllyesztő.

Persze Swayze karrierjében is voltak kisebb-nagyobb amplitúdók, például miután 1996-ban az Üzenetek a gyilkostól című film forgatása közben leesett egy lóról, s ennek következtében mindkét lába eltört és a válla is megsérült, hullámvölgybe került a pályafutása is, aminek helyrerázását alkoholizmusa sem segítette. 2001-ben viszont a Donnie Darkoval aztán újra helyrekerült a karrierje, s ahogy korábban sokszor: megtalálta a szerencse.

Az 1952. augusztus 18-án a texasi Houstonban született Patrick Swayze szinte mindenben jó volt, kezdjen bármihez is. Tehetséges volt jégkorcsolyázásban, a klasszikus balettben, az iskolai darabok ünnepelt sztárja volt, de iskolatársnői is imádták a gimnasztikázó fiút. 1972-ben a helyi középiskola elvégzése után New Yorkba költözött, hogy táncművészeti képzést kapjon.

1979-ben a Skatetown, U.S.A. című vígjátékban szerepelt először a vásznon, de ismertté Francis Ford Coppola 1983-as A kívülállók című filmjével vált. Ezután haknizott egyet az 1985-ös Észak és Dél című tévésorozatban, hogy 1987-ben a teljes áttörést az említett Dirty Dancing hozza el neki. Az alacsony költségvetésű film ráadásul “teljesen indokolatlanul” lett nagy szám, hiszen eredetileg csak hétvégente akarták vetíteni és azonnal VHS-kazettákra száműzni. Ehhez képest a 6 millió dollárból készült film 63 milliót szült csak Amerikában (és még 150-et világszerte), amikor pedig megjelent VHS-en, egymilliónál is több darabot vásároltak belőle, amivel azelőtt még egy film sem büszkélkedhetett.

Patrick Swayze-t Golden Globe-ra is jelölték, de sokan féltették, hogy ezután elkallódik, mert a) vagy nem kap más munkát, annyira Johnny Castle-lel azonosítja mindenki vagy b) kiderül nem is olyan jó színész, csak egy baromi jó táncos, színjátszó skillekkel. Mivel részt vett néhány pénzügyileg és kritikai fogadtatásban is sikertelen filmben, majdnem igazolta a második megállapítást, majd pont időben érkezett az 1989-es Országúti diszkó és 1990-ben a Ghost.

Aztán jött az említett baleset, majd a nagy come back: 2000-ben Billy Bob Thorntonnal és Charlize Theronnal játszott együtt a Négyen résenben, utána Melanie Griffith-szel a Mindörökké Luluban, végül jött a 2001-es Donnie Darko, amelyben egy mocsok tévéprédikátort alakított. Utolsó filmes főszerepe a Karácsonyi csoda volt 2007-ben, majd miután 2008. januárjában hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, még szerepelt a Fenevad című sorozatban, végül A kék szoba című filmben.

Közel másfél évig küzdött a gyilkos kórral, 2009. szeptember 14-én hunyt el felesége, Lisa Niemi karjaiban, akivel több mint 35 évig alkottak egy párt. Gyerekük nem született.

A Marvel Studios egyébként a kétezres évek első évtizedében fel akarta kérni egy szerepre, de a 2008-as Vasember előtt Swayze nem akart szuperhősfilmben szerepelni, utána viszont betegsége közbeszólt, hogy bármi ilyenben részt vehessen.

A színész életének e szörnyű, utolsó időszakáról a felesége 2012-ben írt egy könyvet, főleg azért, hogy férje sorstársai erőt meríthessenek az ő kitartásából, a visszaemlékezés nemcsak részletesen leírja a rák elleni harc minden egyes napját, de több, családi fotót is tartalmazott. Swayze egyébként akkor jelentette be, hogy feleségével belefog egy életéről szóló visszaemlékezés megírásába, amikor már elhatalmasodott rajta a betegség.  Könyvében a rákkal való harcot “érzelmi hullámvasúthoz” hasonlította. Mint fogalmazott, nagy izgalommal töltötte el életének jobbra fordulása.

Az egész egy kegyetlen tréfának tűnik.

– írta. Swayze azzal a szándékkal fogott az írásba, hogy megtudja, jó életet élt-e.

Nem olyan rég, idén áprilisban, nyolc évvel Swayze halála után online árverést rendeztek a hagyatékából. A tárgylistán szerepelt számos filmes ereklye és szett,  a ghostos ingétől a Ford Pickupjáig mindent kiárusítottak, pár ezer dollárért megvásárolható volt Patrick Swayze cipője és fonott széke is és természetesen a Dirty Dancingben viselt bőrdzsekije is:

Patrick Swayze ma lenne 65 éves.

Nyitókép: Europress
var fb_page_to_exit_popup='https://www.facebook.com/Mozi24/';
vissza a címlapra

Egészen kulturáltan szóltak be Csányi Sándornak »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 08:00
Egészen kulturáltan szóltak be Csányi Sándornak
Nyílt levelet címeztek az MLSZ elnökének. Újpestről, megfontolandót.

Nyílt levelet címeztek az MLSZ elnökének. Újpestről, megfontolandót. Borsche Gábor, az UTE Baráti Kör elnöke ült le a gép elé és az ujpest1885.hu oldalon tette közzé azokat a javaslatait, amely szakítana az MLSZ kollektív büntetés elvével.

Mint ismert, az Újpest FC az idei két haza bajnokija közül egyet már zárt kapuk mellett kellett lejátsszon, de a Honvéd elleni idegenben összeszedett újabb büntetés miatt a következő kettőn sem léphetnek nézők a Szusza Ferenc Stadionba.

Borsche szerint az MLSZ rossz úton jár, mert

  • a jelenlegi büntetési gyakorlat nem szűri ki a renitens elemeket
  • a kollektív büntetésként azokat a vétleneket is sújtja, akik semmilyen szabályszegést (pl. rasszista megnyilvánulás) nem követtek el
  • az aktuális ellenfél szintén vétlen szurkolóit is kizárja a mérkőzésről
  • ez utóbbi esetben még csak közvetett összefüggés sem mutatható ki bűnelkövetés és büntetés között!

Borsche megoldási javaslatokat is megfogalmaz. Mivel adottak a stadionokban az egyéni azonosítás feltételei – szinte mindegyik NB I-es pálya rendelkezik már kamerarendszerrel -, angol mintára személyre szabottan kell a büntetéseket alkalmazni, nem az egész klubot, és a vétlen szurkolókat súlytani.

Javasoljuk az egyénileg kiosztható büntetések tételes listájának megalkotását, valamint ennek nyilvánossá tételét. Ez egyrészt már önmagában visszatartó erőként hathat, másrészt világosan kijelöli azt az irányt, ami a fair play szellemének megfelelő szurkolói magatartáshoz vezet

– kéri az Újpest elkötelezett híve. A teljes levél itt olvasható.

var fb_page_to_exit_popup='https://www.facebook.com/Sport24hu/';
vissza a címlapra

Államtitkár fia intézi a napi 110 ezerért nyaraló táborfőnök bizniszeit »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.08.18. 07:08
Államtitkár fia intézi a napi 110 ezerért nyaraló táborfőnök bizniszeit
Az Emmi nem is foglalkozott Hornyák Tibor költéseivel, magánügynek minősítette az ügyet.

Felháborító és elfogadhatatlan

Egy nappal azután, hogy a 24.hu cikket írt a rászoruló gyermekek üdültetését végző Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkárának költekezéséről, még ez volt a véleménye a Fidesz egyik ismert politikusának, Budai Gyulának arról, hogy Hornyák Tibor napi 110 ezer forintos luxusvillát bérelt magának.

110 ezer naponta: luxusvillából jár dolgozni a gyerektáborok főnöke
A rászoruló gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára a Balaton-part egyik legdrágább szállásáról jár be nap mint nap a zánkai irodájába.

A következő nap az Emberi Erőforrások Minisztériuma már egészen más hangot ütött meg. A tárca – miután Hornyák közleményben állította, hogy 1,8 milliós fizetéséből maga fizette júliusra a hozzávetőleg 3-4 milliós számlát – minden vizsgálat nélkül közölte, hogy az Erzsébet-táboroknál nem történt szabálytalanság, az pedig magánügy, hogy egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó hivatalnok mennyi pénz költ.

A megengedő hangnemre azért is érdemes odafigyelni, mert az Emmi közigazgatási államtitkárának családja régóta kapcsolatban áll Hornyákkal. Lengyel Gyöngyi fia két ízben is kapott tőle nagy Emmi-s szervezetnél bizalmi állást.

Kuczora Gergely Fotó: extremesailing.hu

Kuczora Gergely először 2014-ben csatlakozott Hornyákhoz, aki akkoriban az Emmi másik vezetőjének, L. Simon Lászlónak a kabinetfőnöke volt, majd a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) élére nevezték ki. A 7 milliárdos vagyon fölött rendelkező MANK felügyelete éppen a közigazgatási államtitkár feladatközébe tartozott.

Lengyel Gyöngyi, az Emmi közigazgatási államtitkára, Kuczora Gergely édesanyja Fotó: MTI/Beliczay László

Miközben Hornyák ügyvezető igazgatóként tevékenykedett, Kuczora volt a szervezet közbeszerzéseinek jogi felelőse. A MANK körül 2015-ben komoly botrány kerekedett, amikor kiderült, hogy L. Simon szűk ismeretségi körének cégei sorban kapták a különféle meghívásos pályázatokon milliárdos összértékben a megrendeléseket.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az összeférhetetlenségi aggályokra Lengyel Györgyi három éve azt mondta, semmilyen problémát nem lát a megbízatással kapcsolatban, mert a jogi képviselő kiválasztása kizárólagosan az ügyvezető hatásköre. Az államtitkár szerint a MANK igazgatója már 2014-ben is több éve ismerte fia szakmai munkáját. „Tisztában volt tehát szakmai tapasztalatával, amikor a MANK egyes közbeszerzési és jogi ügyeinek intézésével megbízta.”

L. Simon László
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A jelek szerint Hornyák elégedett volt az akkor alig pár éve diplomázott Kuczora teljesítményével, mert az új munkahelyére is magával vitte. Hornyák tavaly lett az Erzsébet-táborok legfőbb vezetője, a gyerektáboroztatás kiszervezésével ő lett az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára és az Erzsébet Táborok Kft. ügyvezető igazgatója is.

Az állami döntéseknek köszönhetően az alapítvány ingyen lett a 17 milliárd forint értékű zánkai és fonyódligeti gyerektábor ingatlanegyüttesének tulajdonosa, a kft.-nél pedig egy 15 milliárd forintos költségvetési támogatáscsomag landolt a tavasszal egy olyan közbeszerzéssel, amelyen egyedül ez a cég indulhatott. De ez még nem minden.

Márciusban egy 26 milliárd forintos keretet is megszavazott a kormány a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítására és fejlesztésére úgy, hogy az ingatlanok átadási szerződése szerint az alapítvány a felújított ingatlanokkal 14 év múlva azt csinálhat, amit akar.

A gyerektábor-fejlesztés egyik első lépcsője egyébként az volt, hogy mintegy 250 millió forintért védett katonai objektumokéhoz hasonló fémkerítéssel vették körbe mindkét tábort, chipes beléptető kapukkal korlátozták a ki- és bejutást, valamint a területen belüli mozgást. Szerződtették a Fidesz kedvenc őrző-védő cégét, a Valton-Sec Kft.-t is, és ebben a szezonban már 50-70 őrrel és legalább száz biztonsági kamerával kezdték figyeltetni a táborokat.

A Magyar Nemzet által kikért adatok szerint az Erzsébet Táborok Kft.-től csak szerény havi félmilliós alapdíjazásban részesül a Kuczora Ügyvédi Iroda. Azt nem tudni, hogy az alapítványnál elvégzett munkákért milyen módon fizetik a közbeszerzési jogászt, az erre vonatkozó kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ. Tény azonban, hogy 2017 első felében csak az alapítványnál mintegy 15,5 milliárd forint értékben írtak ki közbeszerzést. A legnagyobb szakmai kihívás az alapítvány és a szervezet saját tulajdonában lévő cég 3 éves szerződésének levezénylése lehetett. Az étkeztetés és gyermektáboroztatási szolgáltatás 2020-ig tartó beszerzését pedig úgy írták ki, hogy arra senki más nem pályázhatott, csak a szintén Hornyák által vezetett Erzsébet Táborok Kft.

Az államtitkár párja is jól járt

Az Emmi közigazgatási államtitkára, Lengyel Györgyi akkor lett híres, amikor kiderült, hogy párja, Kligl Sándor hirtelen a legfelkapottabb magyar szobrásszá lépett elő. Növekvő számú megrendeléseit azonban főleg az Emmi által felügyelt művészeti büdzséből finanszírozták. Kliglre 2014-ben a Pécs sétálóutcáján felállított és botrányok közepette átadott Weöres Sándor-szobra irányította rá a figyelmet. Akkor másfél év alatt az üldögélő költő szobra volt a negyedik, amelyet fideszes vidéki önkormányzatok rendelésére készített a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a művész. Népszerűsége azóta is töretlen, 2016-ban például három Mindszenty-szobrát is avatták az ország különböző településein.

vissza a címlapra
☂ Időjárás
Most:
28 °C  közepesen felhős közepesen felhős
Holnap:
21-36°C  zivatar zivatar

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
15:45 Patkós I. terem
A mogyoró-meló 2.
Online jegyfoglalás »

16:00 Huszárik Z. terem
Egy kupac kufli
Online jegyfoglalás »

17:30 Huszárik Z. terem
K.O.
Online jegyfoglalás »

17:45 Patkós I. terem
Az Emoji-film
Online jegyfoglalás »

19:45 Huszárik Z. terem
RAID - A törvény nevében
Online jegyfoglalás »

20:00 Patkós I. terem
Pappa pia
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.088 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1771680 | Ebben a hónapban: 16607 | Ma: 480 | jelenleg: 2 | Statisztika |