DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2017. április 26. szerda, Ervin napja van. - Holnap Zita napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

BELFÖLD

oldal:1/1935 bejegyzés:10/19342

Medve támadt egy 12 éves kislányra Erdélyben »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 21:44
Medve támadt egy 12 éves kislányra Erdélyben
A kislány a kertben játszott.

Medve támadt kedd délután egy a szülői háza udvarán játszó 12 éves kislányra az erdélyi Ratosnyán (Rastolita) – közölte az Agerpres hírügynökség. A mellkasán megkarmolt kislányt a szászrégeni kórházba szállították, állapota stabil, nem szenvedett súlyos sérüléseket.

Lucian Goga, Maros megye prefektusa az Agerpresnek elmondta, hogy a ház, melynek udvarán a medvetámadás történt a település szélén, az erdő közelében áll.

A kislányra támadó medve a hatóságokat is próbára tette, mert menekülés közben belegabalyodott a telket határoló szögesdrótkerítésbe. Ezért a helyszínre rendelték a Maros megyei katasztrófavédelem szakembereit és a szomszédos vadászterület adminisztrátorát, hogy altatólövedékkel ártalmatlanítsák a környezetét veszélyeztető vadállatot. A szakemberek helyszínre érkezéséig a csendőrség biztosította a területet.

Az állatot végül az esti órákban sikerült kiszabadítani, és – mert nem bizonyultak súlyosaknak a sérülései – visszaengedték az erdőbe.

vissza a címlapra

Orosz hekkerek rontottak a francia elnökjelöltre »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 21:24
Orosz hekkerek rontottak a francia elnökjelöltre
Gyenge biztonságú üzenetküldő appjuk is szerepet játszott abban, hogy valószínűleg orosz hekkerek megtámadták a francia politikus kampányoldalát.

Emmanuel Macron arcáról alig hervadt le a győzelmi mosoly – megnyerte a francia elnökválasztás vasárnapi első körét -, máris botránnyal kellett szembesülnie. Ugyanis gyaníthatóan orosz hekkerek támadták meg a kampányoldalát – írja a BBC News a Trend Micro biztonsági cégre hivatkozva.

A támadók valószínűleg ugyanazok lehettek, mint akik az amerikai választást támadták. Az oroszok tagadnak.

Feike Hacquebord, a Trend Micro egyik alkalmazottja azt mondta, a Fancy Beat, APT28 és Pawn Storm fedőnevű orosz hekkercsoportok rontották rá Macronra. Mindenféle módot bevetettek a támadáskor, hogy adatokat szerezzenek. Olyan doménneveket is regisztráltak, amik nagyon hasonlítanak a Macron-kampány neveire.

Innen jön a trükk, az adathalászat: ráveszik e-mailekben a kampánymunkatársakat, hogy látogassák meg a kamu honlapokat, és adják meg ott jelszavaikat.

A Trend Micro szerint a támadók digitális ujjlenyomataiból és hasonló technikáiból lehet következtetni rá, hogy ugyanazok lehetnek az elkövetők, akik tavaly a Demokrata Nemzeti Kongresszust is betámadták. Intéztek már attakot a kormányzó német CDU párt, a török kormány, a montenegrói parlament, a doppingellenes világszervezet és az al-Jazeera tévé ellen is.

A francia nemzeti kibervédelmi ügynökség szerint volt támadás, de nem bizonyítható, hogy az oroszok állnak mögötte. Mounir Mahjoubi, Macron kampányszóvivője szerint gyakoriak ellenük a hekkertámadások, de eddig nem szivárgott ki érzékeny adat. Biztonsági csapatot is felállítottak emiatt, mindenkinek jelentenie kell a támadásokat.

A The Grugq becenevű biztonsági kutató szerint a Macron-kampány különösen az általuk használt Telegram üzenetküldő app miatt lehet könnyű célpont a gyenge biztonsága miatt.

vissza a címlapra

Az NFM szerint Lázár nem mond igazat »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 20:44
Az NFM szerint Lázár nem mond igazat
És nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a Hódmezővásárhely-Szeged közötti kötött pályás összeköttetés költsége megduplázódott volna.

Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasút megépítése, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte a kormánytól, hogy „az aránytalanul megnövekedett költségek miatt” ne vállaljon kötelezettséget a beruházás megvalósítására. A szerelvények beszerzése ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV által előkészített közbeszerzés eredményeként közel duplájába kerülne, mint amennyire tervezték, mondta.

A Stadler kedden a Privátbankár.hu-val közölte: nem „közel 100 százalékkal”, hanem 16,27 százalékkal lépi túl ajánlatuk a becsült értéket egy járműre vetítve. Az eljárás becsült értéke 12 járműre vetítve 66 millió euró, egységárra bontva 5,5 millió euró volt. A cég ajánlata járművenként 6,395 millió euró. Így komolytalannak tartják azokat a nyilatkozatokat, amelyek a projekt ellehetetlenülését a járművek árának megduplázódásával próbálják indokolni.

A Stadler után az NFM is odaszólt Lázárnak:

Szabályos volt a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő tram-train járművek beszerzése, a MÁV-Start a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a Miniszterelnökség jóváhagyásával járt el

A minisztérium közleménye szerint a járműbeszerzés előkészítését, a közbeszerzési eljárás lefolytatását és eredményét a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya ellenőrizte, a teljes folyamatot szabályosnak találta, az erről szóló tanúsítványokat az eljárás megindításakor és lezárásakor is kiállította.

Hozzátették:

nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a Hódmezővásárhely-Szeged közötti kötött pályás összeköttetés költsége megduplázódott volna.

A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben a projektre nem az árak esetleges emelkedése jelent veszélyt, hanem az, hogy Brüsszel kétségesnek tartja a projekt megtérülését – írták.

Az NFM szerint a beruházás költségvetési forrásból valósulhat meg, amennyiben az Európai Unió nem támogatja.

vissza a címlapra

Egy tudósítás is öngyilkosságba lökhet valakit »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 20:34
Egy tudósítás is öngyilkosságba lökhet valakit
A témával foglalkozó szakemberek szerint a Magyarországon megjelenő hírek gyakran ártanak az öngyilkossági gondolatokkal küzdőknek. Pedig lehetne másként is csinálni.

Egy felelőtlenül megírt cikk vagy akár egy cím végső lökés lehet egy öngyilkossági krízisbe jutott olyan embernek  – állítják egyöntetűen a szakemberek.

A Kék Bálna-jelenség apropóján a médiahatóság a WHO (Egészségügyi Világszervezet) irányelvei alapján kidolgozott ajánlást adott ki a sajtó számára. Az öngyilkosságmegelőzésért tevékenykedő Lélekben Otthon Alapítvány vezetője, Oriold Károly művészetterapeuta szerint az ajánlás már 1999-ben elkészült, de ritka, amikor azt az újságírók megfogadják. Sőt, legtöbbször a média az öngyilkosságokról hírt adva hozzájárul, hogy erkölcsi magasságokban érezze magát az olvasó, az események kívülálló tanújaként, akinek joga van megítélni a szereplőket.

Megkérdeztük a Péterfy Sándor utcai kórház krízisintervenciós osztályának főorvosát, Szilágyi Simont, illetve Bérdi Márk pszichológust is – osztják azt a nézetet, hogy a média jelentős rizikófaktor.

A Werther-hatás

Nemrégiben Sándor Mária öngyilkossági kísérletét a sajtó széles körben a részletek bemutatásával tálalta. Általános volt a Felvágta ereit a fekete ruhás nővér típusú címadás. Sokan szélsőséges módon reagáltak a hírre. A legnagyobb megdöbbenést a salgótarjáni önkormányzat népjóléti bizottsága elnökének bejegyzése váltotta ki, amikor a Facebok-oldalán azzal nyugtázta az eseményt, hogy „kár, hogy túlélte”, illetve „nem tartom embernek, aki öngyilkosságot követ el”.

Oriold Károly szerint ebben a legszomorúbb, hogy nem elszigetelt eset, van egy jelentős réteg, amely stigmatizálja a kétségbeesett embereket.

Bérdi Márk az úgynevezett Werther-hatásra hívja fel a figyelmet: a XVIII. századi Európában Az ifjú Werther szenvedései című regény nyomán döbbenetes öngyilkossági hullám indult, követve a főhős által adott mintát. Mára rengeteg tudományos kutatás alátámasztotta az utánzó magatartás jelentőségét az öngyilkossághoz vezető úton, és a média ma sokkal inkább jelen van az életünkben, mint Goethe idején könyvek formájában volt.

Oriold emlékeztet: Molnár Csilla Andreáról, az első magyar szépségkirálynőről megírta a korabeli sajtó, hogy milyen módon végzett magával, és néhány hónap alatt több százan lettek ugyanúgy öngyilkosok.

Évekkel ezelőtt két lány vegyi anyagokkal lett öngyilkos, megmutatta a Tv2 híradója, hogy ezt az anyagot ebben a boltban vették, ezt abban, és ha ezt a kettőt vegyítik, akkor jön létre a halálos szer. Nem sokkal később önkénteseink nem egy szülővel beszéltek, akinek gyermeke ugyanígy lett öngyilkos nem sokkal a tett után.

Vannak szimbolikus helyek, ahol szinte divat öngyilkosságot elkövetni, ilyen egy bizonyos vasúti híd Magyarországon vagy a San Franciscó-i Golden Gate, ahonnan 75 év alatt legalább 1600-an vetették le magukat. A nyolcvanas években Bécsben gyakori volt a metró elé ugrás, tele volt ilyen hírekkel sajtó. De az újságíróknak sikerült összehozniuk egy megegyezést, hogy nem írnak erről. Egyetlen év alatt az ily módon elkövetett öngyilkosságok száma tíz százalékra zuhant vissza, és két éven belül szinte nullára – állítja Oriold.

Az akaraterő diadala

A Kék Bálna-jelenség esetében az a legveszélyesebb, hogy az öngyilkosságot úgy állítják be, mint hőstettet, az akaraterő vagy az önállóság diadalát. Ez különösen serdülőknél, illetve labilisabb személyiségű felnőtteknél nagyon rizikós – teszi hozzá Szilágyi Simon. – Az irodalmi művekben ennek egyfajta romantikus, elvont megjelenítését látjuk. Ezek nagyon értékes darabok, sok mindent elmondanak az emberi lélekről, de attól még nem mindenben igazak.

Rómeó és Júlia története egy szakember szemével hamis.

Ha mindketten borderline személyiségzavarban szenvednek, és hasonló gyermekkori traumák sora érte őket, illetve nagyon labilisak, akkor talán hiteles, de a Shakespeare-dráma folyamán nem viselkednek úgy, hogy betegnek lehetne tekinteni őket. Önmagában a meghiúsult szerelem nem vezet öngyilkossághoz. Ugyanakkor egy olyan történet, akár a jelenbe ágyazva, ahol a fiatalok a közös öngyilkosságot választják, mert nem lehetnek egymáséi, és ez hőstettként jelenik meg, őrülten veszélyes.

– Nagyon sokat segítene a média, ha az öngyilkosságok pontos leírása helyett arról adna részletes tájékoztatást, hogy a magyar pszhichoterápiás szakemberek nagyon jók, a magyar pszichoanalízis világhírű – teszi hozzá Oriold Károly.

Azt kellene hirdetni úton-útfélen, hogy nincs reménytelen helyzet, és mindig van kitől segítséget kérni.

A Werther-hatásnak van ellentéte is, amit Papageno-hatásnak neveztek el, arra utal, hogy a problémamegoldást fejlesztve, alternatívákat felmutatva lehet a krízisben levőknek segíteni. Mozart operájában Papageno is öngyilkosságot fontolgat, de a jövőjére vonatkozó perspektíva (Papagenával közös tervük, hogy gyerekeik lesznek), a közösségi támogatás segít neki kijönni a krízisből – teszi hozzá Bérdi Márk.

Ami kerülendő

A WHO tudományos kutatásokra alapozó ajánlása, amelynek rövid összefoglalója itt, részletesebb kifejtése itt olvasható, a többi közt a következőket kéri az újságíróktól:

 

 • Mellőzzük a helyszínről készült fényképeket, videókat
 • Ne említsük, főleg ne részletezzük a módszert
 • Ne tegyünk közé a gyászoló családról, barátokról, temetésről készült fényképeket
 • Ne ábrázoljuk úgy az öngyilkosságot, mintha megoldást jelentett volna valakinek („Öngyilkosságba menekült a rákbeteg sztár”)
 • Kerüljük az öngyilkosság romantizálását, szépítését
 • Ne beszéljünk az öngyilkosságról úgy, mint a bűntényekről („Éjfélkor követte el tettét”)
 • Kerüljük a leegyszerűsítő magyarázatokat („Megölte magát szerelmi bánatában”, „Adóssághegyek miatt lett öngyilkos”)
 • Kerülendő az ironizáló megközelítés („Öngyilkosságát is elrontotta a féltékeny férj”, „Darwin-díjas halálugrás”)
 • Minden szuicid magatartást komolyan kell venni, a ezért bagatellizáló kifejezések használata is kerülendő („Csak segélykiáltás volt)
 Szükség esetén ingyenesen hívható 116-123-as vagy a 06-80/820-111-es krízisvonal. Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, olvassa ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk.
vissza a címlapra

Találkozni akar Ferenc pápával Ali Agca, aki II. János Pál pápa ellen követett el merényletet »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 19:57
Találkozni akar Ferenc pápával Ali Agca, aki II. János Pál pápa ellen követett el merényletet
A Vatikán egyelőre nem reagált az ajánlatra.

Kairóban találkozni szeretne Ferenc pápával a török Ali Agca, aki a néhai II. János Pál ellen követett el merényletet 1981-ben  – közölte a Gulf News pánarab hírportál kedden.

A katolikus egyházfőt április 28-án várják kétnapos látogatásra Egyiptomba. Ali Agca bejelentette:

Amennyiben Ferenc pápa belegyezését adja a találkozóhoz, úgy útra kelek az egyiptomi fővárosba”.

A Vatikán egyelőre nem reagált az ajánlatra.

A Szürke Farkasok török terrorista csoport egykori tagja 1981. május 13-án lőtt rá II. János Pálra a Szent Péter téren. A merénylet után azonnal elfogták, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 2000-ben az olasz köztársasági elnök kegyelemben részesítette, kiadták Törökországnak, ahol, miután korábbi büntetését letöltötte, 2010-ben szabadult végleg a börtönből.

II. János Pál a merényletből történt felépülése után 1983-ban meglátogatta őt római börtönében, és megbocsátott neki. Agca 2009-ben bejelentette, hogy az iszlámról katolikus hitre térne, és többször beszélt arról, hogy szeretné felvenni az egyházi rend (papság) szentségét.

vissza a címlapra

Gyurcsány: nem a DK-n múlik a kormányváltás »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 19:56
Gyurcsány: nem a DK-n múlik a kormányváltás
Újra arról beszélt (most épp Miskolcon) a DK elnöke, hogy Orbánt sakkban tartják az oroszok. Az időközik tanulságát is levonta.

Gyurcsány Ferenc szerint nem a Demokratikus Koalíción (DK) múlik majd 2018-ben a kormányváltás – erről a párt elnöke a miskolci Vigadóban mintegy 400 ember előtt beszélt lakossági fórumon kedden. Az országgyűlési választásig vélhetően kevesebb mint egy év van hátra, és nem a DK-n múlik, hogy új kormánya legyen az országnak – tette hozzá.

Emlékeztetett az elmúlt hétvégi időközi választásokra. Mint mondta, Budapesten, Zuglóban “nagyon-nagyon” győzött a baloldali jelölt, aki “totális vereséget mért a Fidesz jelöltjére”. Ugyanakkor Józsefvárosban ez nem sikerült, mert nem volt összefogás a demokratikus oldalon, megoszlottak a szavazók, pedig

győzhettünk volna ott is.

Magyarországnak szüksége van egy tisztességes, Európa-párti, demokratikus kormányra – jelentette ki Gyurcsány. Mint mondta, ember nincs hiba nélkül, a politikus is tévedhet, ugyanakkor esküje, tisztessége, becsülete és hűsége a hazájáé. Szólt arról, azt akarja, hogy Magyarország szabad legyen.

Orbán Viktort bírálva azt mondta, az az ember lett leginkább “oroszbarát”, aki a rendszerváltás kezdetén a legélesebben oroszellenes volt. Szerinte a miniszterelnök nem ura a saját akaratának, “azt feltételezem, hogy a miniszterelnök zsarolható helyzetben van”. A kormányfő

nem önöket képviseli, hanem Oroszországnak nyit utat Európa irányba.

Gyurcsány szerint Orbán a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében elszámította magát, a lépéssel már saját választótáborát is megosztotta. Mint mondta, Orbán ellenségeket kreál magának, ilyenek a migránsok, a civilek, a CEU vagy Soros György, mert szeret háborúzni. Pedig az emberek békét akarnak – jelentette ki a DK elnöke.

(MTI)

vissza a címlapra

Mélypontra zuhant a cafeteriát fizető cégek száma »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 19:37
Mélypontra zuhant a cafeteriát fizető cégek száma
A következő egy év során a kkv-k mindössze negyede adna béren kívüli juttatást a dolgozóinak.

Úgy tűnik, egyértelmű választ adtak a hazai vállalkozások a 2017. január 1-jén életbe lépett új cafeteria törvényre. Az előző negyedévi enyhe emelkedést követően ugyanis tovább folytatódik a csökkenő trend, amellyel történelmi mélypontra zuhant a béren kívüli juttatással tervező cégek aránya.

„Az előttünk álló egy évben a kkv-k mindössze 25 százaléka kalkulál a cafeteria-juttatások valamelyik formájával, ami negatív rekord az index eddigi 12 éves történetében. A nagy kérdés az, hogy ez az erőteljes visszaesés csak egy átmeneti állapot, és egyelőre kivárnak a cégek az új szabályokkal kapcsolatban, vagy egyre inkább elhatárolódnak a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásoktól” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

Készpénzes kiegészítés

A különböző elemek népszerűsége egyaránt csökkent, kivétel ez alól a pénzjuttatás, amellyel ugyanannyi cég számol jelenleg, mint az előző negyedévben.

 • Az első helyen továbbra is az Erzsébet-utalvány áll, de népszerűsége 16%-ról 10%-ra csökkent, és ezzel a dobogó legfelső fokát most már a pénzjuttatással kell megosztania (10%).
 • A közlekedési költségtérítés jelenleg a második helyen szerepel, népszerűsége 17-ről 7%-ra mérséklődött.
 • A harmadik a SZÉP Kártya lett a listában, bár aránya 9-ről 4 százalékra zsugorodott.

A középvállalkozásoknál jobb a helyzet

A különböző méretű cégek közül a mikro- és kisvállalkozások alkalmazottjai kevésbé számíthatnak cafeteriára (21% és 25%), a középvállalkozásoknál viszont ez az arány már 52 százalék.

A béren kívüli juttatás alkalmazásának gyakorisága minden ágazatban jelentősen lecsökkent. A szolgáltató és mezőgazdasági szektorban közel minden negyedik (21% és 23%) cég tervezi cafeteriával támogatni dolgozóit a következő egy év során, míg az iparban (28%) és a kereskedelemben (30%) ennél egy fokkal kedvezőbb a helyzet.

Területileg mindössze az Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon dolgozók számíthatnak az átlagnál magasabb arányban béren kívüli juttatásra a kkv-kat vizsgáló bizalmi index szerint.

vissza a címlapra

Hosszú Katinkáék generációja se semmi, de az új hullám még náluk is jobb lehet »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 19:16
Hosszú Katinkáék generációja se semmi, de az új hullám még náluk is jobb lehet
Ontják magukból a tehetségeket a magyar klubok, alakul a tokiói válogatott gerince.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a debreceni országos bajnokság előtt úgy nyilatkozott, az idei lesz minden idők legerősebb viadala. Dr. Sós Csaba nem csak a levegőbe beszélt, parádéztak a nagyágyúk, s a feltörekvő fiatal tehetségek is villogtak.

Ezúttal utóbbiakról lesz szó, néhányan közülük már a budapesti világbajnokságon is helytállhatnak, de az biztosnak tűnik, hogy ők alkotják majd a tokiói úszócsapat gerincét.

15 évesen Hosszú Katinka előtt

Késely Ajna már az első versenynap után kiharcolta a vb-kerettagságot, a Kőbánya SC 16 éves versenyzője 1500 gyorson 4 másodperccel verte Hosszú Katinkát, és Kapás Boglárka mögött a második helyen végzett a leghosszabb távon.

Késely Ajna és Hosszú Katinka; MTI / Czeglédi Zsolt

400 gyorson már nem talált legyőzőre, mindkét olimpikon vetélytársát maga mögé utasította.

Turi György tanítványa már korábban is jelezte, érdemes vele számolni a tokiói játékokon. A tavalyi, hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokságon szerzett 5 érmével (4 arany, 1 ezüst) robbant be, érdemes lesz mihamarabb megtanulnunk a nevét mert, ha így folytatja a magyar úszósport elitjébe tempózza magát a következő években.

A robbanékony triplázó és az új Kovács Ágnes

Az 1998-as születésű Molnár Flóra sem sokáig tétlenkedett, az 50 méteres gyorsúszás fináléjában megverte Verrasztó Evelynt. A Délzalai Vízmű SE versenyzője különleges mesterhármast hozott össze Debrecenben, hiszen a legrövidebb távon előbb pillangón, majd – surranópályán – mellen is diadalmaskodott.

Igazi sokk, hogy az egyes pályáról nyertem. A gyors és a pillangó oké, de a mell még nekem is meglepetés. Szeretem ezt is, csak a háttól mentsem meg a Jóisten. Örülök, de nekem ez a maximum, ötvenen vagyok jó, erre alkalmas a szervezetem

-mondta az utolsó versenynap után Molnár. Üde színfoltja ő a sportágnak, hiszen világelitet megközelítő sprintert nem neveltek a magyar műhelyek az utóbbi években. Molnár technikailag már most nagyon képzett, Japánra pedig bőven van ideje még fejlődni.

Kovács Ágnes óta várjuk a honi női mellúszás következő kiemelkedő alakját, és Vécsei Réka be is jelentkezett a megüresedett “posztra”. A 2008-ban olimpiai bajnokként visszavonult klasszis tartja a 100 (1:07,79) és a 200 mell (2:24,03) országos csúcsát is, könnyen lehet, hogy már nem sokáig.

Vécsei Réka; MTI / Czeglédi Zsolt

Utóbbi távon ettől még közel öt másodperccel elmaradt a 15 éves csiszolatlan gyémánt, de így is megverte Hosszút és Sebestyén Dalmát. A miskolci sportoló meglepetésre a 100 mellet is behúzta, 7 századdal verte Szurovcsák Ivettet a fináléban.

Sajgó László, Vécsei trénere így nyilatkozott tanítványáról a boon.hu-nak:

Réka először vesz részt nagypályás felnőtt országos bajnokságon, tavaly novemberben ott volt a rövidpályás ob-n, amelyen egy negyedik és egy hatodik helyezést ért el. Szerdán az volt a célunk, hogy döntse meg a 2:30 perces egyéni csúcsát, amely már az előfutamban sikerült, hiszen 2:28:21-et úszott. A döntőre felépítettünk egy taktikát, megbeszéltük, mi a teendő, mikor kell nyitnia a hajrát, de persze arra is felhívtam a figyelmét, hogy mire számíthatunk az ellenfelektől, akik azért komoly szintet képviselnek.

Tejfelesszájú torpedók és a Kisegér

Vécsei mellett az ob szenzációját Milák Kristóf és Németh Nándor szállították. Utóbbi tehetség 17 évesen elképesztő országos csúcsot repesztett (48.64) a 100 méteres gyorsúszás fináléjában. Egerben Cseh Lászótól lesheti el a szakma fortélyait, de a júliusi világbajnokságon még nem veszélyezteti a 31 éves úszót, hiszen egyéniben nem indul.

Dr. Sós Csaba elmondása szerint Németh csak váltóban áll rajtkőre a viadalon, mert az augusztusi indianapolisi ifjúsági világbajnokságra koncentrál. Utóbbi versenyen még nem született magyar aranyérem, a szövetségi kapitány szerint ilyen honi kerettel ez már nem sokáig lesz így. Németh 200 gyorson is felállhatott a dobogóra, a harmadik helyen végzett.

Németh Nándor; MTI / Czeglédi Zsolt

A fent említett rekord a kemény munka és a kiváló formaidőzítés eredménye lehet. Azért is meghökkentő ez az ominózus idő 100-on, mert ebben a számban 2016 karácsonya előtt még 50 másodperc alá sem tudott menni Németh. Mostani eredményére már a mértékadó Swimvortex is felfigyelt, nagy jövőt jósolnak neki a portál szakújságírói.

Ha már Cseh Lászlót említettük, az egri ikon 100 pillangón fél másodperccel kikapott a 2000-es születésű Miláktól. Az érdi tehetség 200-on ráadásul a második helyen végzett, ezen a távon Kenderesi Tamástól kapott ki.

Nem gondoltam volna, hogy első lehetek, ezt még azért fel kell dolgoznom. Boldogan megyek innen haza. Nem elsősorban a 100 pillére készültem, hanem mindhárom pillangós számra (50, 100, 200). Volt nemrég egy sérülésem, de szerencsére jól sikerült a visszatérés. Józanul gondolkodom, úgyhogy inkább az ifjúsági világbajnokságra készülök, hiszen első éves ifi vagyok, felnőtt vb-m pedig még rengeteg lehet

mondta a 100 pillangó döntője után Milák. Az ifjú titán a presztízsgyőzelem mellett annak is örülhetett, hogy egyenesen a világranglista 7. helyére tempózta fel magát az 51,98-as idővel.

Milák Kristóf; MTI / Czeglédi Zsolt

Parádés teljesítmény, ez nem vitás, de van még hova fejlődnie, Rióban Cseh 51,14-gyel lett hármas holtversenyben harmadik, Joseph Schooling pedig 50,39-cel nyerte ezt a számot.

Milák csobbanása külföldön is hullámokat keltett, a német swimsportnews.de is kiemeli, hogy először ment be 52 másodperc alá, és ezzel a szám világbajnokát (Cseh) utasította maga mögé.

Meg kell említenünk Vigassy Bálintot is, aki már tavaly hallatott magáról a rövid pályás ob-n. Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina fia kétszer is megjavította egyéni legjobbját 200 háton, júliusban lesz 17 éves, célja az olimpia.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint lesz annyi aranyunk a 2017-es világbajnokságon, mint amennyi a riói olimpián született, érmek tekintetében pedig a legutóbbi ötkarikás játékokról szállítottnál is többet vár.

Ezen feladat teljesítése még talán nagy falat lenne a magyar úszás legifjabb csillagainak, de a hazai rendezésű vb előtt a netanyai junior Eb-n és az augusztusi indianapolisi junior vb-n már számíthatunk dobogós helyezésekre Milákéktól.

vissza a címlapra

Iványi Gábor: Egyik szemem sír, a másik nevet »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 19:01
Iványi Gábor: Egyik szemem sír, a másik nevet
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője reagált arra, hogy a magyar államot hárommillió eurós kártérítésre kötelezték.

Megírtuk, elkaszálta Magyarországot Strasbourg, 935 milliót kell fizetnie az államnak az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek.

Iványi közleményben reagált a döntésre:

Egyik szemem sír, a másik nevet: egy részről tiszta szívből örülünk annak, hogy a három éve elkezdett strasbourgi eljárás ezennel véget ért és a mai ítélet értelmében várhatóan idén év végéig a magyar állam átutalja a MET-nek a megítélt összeget. A mi “sikerünk” a többi zsidó, keresztény és más vallású, jogfosztott egyházak számára is bátorítás lehet: van értelme küzdeniük a jogaikért.

Hozzátette, a Strasbourgban részben megnyert perük eredményeként a magyar állam kifizeti az elmúlt években visszatartott egyszázalékos felajánlásokat, elismerve az alkotmánysértést.

Ugyanakkor továbbra is a senki földjén vagyunk, mert a technikai számunkat, az egyházi státuszunkat továbbra sem kaptuk vissza, a jövőnk bizonytalan.

Hiába rendelkezik jogerős bírósági ítélet arról, hogy a státuszától megfosztott MET számára egyházként is felajánlható a személyi jövedelemadó egy százaléka, az adóhatóság törvénysértő módon jár el, amikor nem teszi lehetővé az elektronikus bevallásban való átutalást. Ha az Alkotmánybíróság a következő hónapokban nem hoz számunkra kedvező döntést, akkor újból a strasbourgi bírósághoz fordulunk, mindaddig, amíg a kormányzat nem kezd el törvénytisztelő módon viselkedni.

vissza a címlapra

A Wikipedia alapítója vívja az álhírek elleni háború következő csatáját »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.04.25. 18:54
A Wikipedia alapítója vívja az álhírek elleni háború következő csatáját
A szabad enciklopédia már az életünk részévé vált, Jimmy Wales pedig most azon dolgozik, hogy újságírók és átlagemberek együtt vehessék fel a harcot az álhírekkel szemben.

A Wikipedia társalapítója, Jimmy Wales jelenleg épp egy olyan híroldal készítésén dolgozik, ami ötvözné a profi újságírók és az önkéntesek munkáját. Wales célja, hogy a Wikitribune cikkei segítsenek legyőzni az álhíreket. Az oldal 29 nap múlva indul, cikkünk írásáig 1800 támogató adományozott a site-nak.

Adományokból működik majd az oldal?

Igen, a szolgáltatás ingyenes lesz, kizárólag adományokból működik majd. Az induláshoz még tart a közösségi finanszírozási kampány, majd mindenki havonta támogathatja a Wikitribune működését. Minél többen adományoznak, annál több profi újságírót tud alkalmazni a site, ami egyébként tíz újságíróval indulna el.

Olyan lesz, mint a Wikipedia?

A Wikitribune természetesen sokban hasonlít Wales Wikipediájára, ugyanis

 • a szerzőknek minden esetben jelezniük kell a cikkekben található információ forrását,
 • a híroldal támogatói szerkesztik a cikkeket, bárki módosíthat a cikkek tartalmán, vagy jelezheti, hogy valamelyik további átnézésre szorul.

Viszont amíg az oldalt bárki szerkesztheti, a tartalmak csak akkor kerülnek nyilvánosságra, ha a site egy munkatársa vagy egy megbízható közösségi önkéntes jóváhagyja őket. A másik nagy különbség, hogy a Wikipediával ellentétben az újságírók fizetést kapnak majd a munkájukért, ezt a támogatók által befolyt pénzből fedezik majd.

Hol tart a Wikipedia 2017-ben?

A Wikipedia 16 éve indult világhódító útjára, azóta a világ ötödik leglátogatottabb oldallá nőtte ki magát a 41 millió szócikkével, amelyek közel 300 nyelven íródtak és körülbelül 17 milliárd oldalmegtekintést hoznak havonta.

Miért van szükség a Wikitribune-re?

Jimmy Wales látja, hogy komoly problémát okoznak az álhírek, de szerinte közösen fel lehet venni a harcot velük szemben. A Wikipedia társalapítója szerint a média hirdetésalapú formája vezetett a kattintásvadász cikkek megjelenéséhez, viszont a Wikitribune felületén nem lesznek hirdetések, illetve a szolgáltatás maga sem lesz fizetős, bárki olvashatja majd a cikkeket.

Szerintem olyan világban élünk jelenleg, ahol az emberek azon aggódnak, hogy biztosan minőségi információk vannak-e a birtokunkban, szóval úgy gondolom, lesz igény erre.

Fotó: Getty Images

A Wikipedia társtulajdonosának miért van szüksége közösségi finanszírozásra?

Wales beismeri, hogy befektetőktől is szerezhetett volna tőkét az oldal indításához, de jobban érzi magát attól, hogy a közösségi finanszírozást választotta, mivel ez jobban illeszkedik a Wikipedia szellemiségéhez.

Ha a közösség bevonásával gyártjuk a híreket, akkor ezt a közösség bevonásával kell finanszíroznunk.

Joshua Benton, a Harvard Egyetem szakértője szerint az oldalt sokan megbízható platformnak tekinthetik majd, de nehezen tudja elképzelni, hogy egy ilyen üzleti modellen alapuló vállalkozásból egy hatalmas híroldal nőné ki magát, mondván

10-20 ember nem fogja megoldani az álhírek problémáját.

Ki dönti el, miről szóljanak a cikkek?

Alapvetően a stáb tagjai döntik majd el, milyen témákról szóljanak a Wikitribune újságcikkei, de a támogatók is befolyásolhatják a tartalmat. Wales olyan általános témák feldolgozását tervezi, mint a brit és az amerikai politika.

Ez lesz az első alkalom, hogy profi újságírók és egyszerű állampolgárok dolgoznak majd egymás mellett egyenrangú félként, hogy feldolgozzanak különböző történeteket, mindezt úgy, hogy egy közösség áll mögöttük, amely elvégzi a tények ellenőrzését.

Ahogy a Wikitribune oldalán írják, a legtöbb híroldalnál az olvasók a cikkek alján található kommentszekciónál időznek el, pedig szerintük az egyes közösségek ennél sokkal fontosabb szerepet is betölthetnének.

A Wikitribune a közösséget helyezi a hierarchia csúcsára.

Fotó: Wikitribune

Miért nem jutott ez hamarabb eszükbe, mondjuk az amerikai elnökválasztás előtt?

Wales azt nyilatkozta, egy ismerőse meggyőzte, hogy adjon Trumpnak száz napot, mielőtt cselekszik, de aztán jött Kellyanne Conway és az alternatív tények.

Amikor Conway kimondta, hogy alternatív tény, azt mondtam, oké, ezt már nem tudom feldolgozni.

A Wikipedia társalapítója még a június 8-i brit előrehozott választás előtt szeretné elindítani az oldalt.

A jelenlegi híroldalakon is vannak hivatkozások, a Wikitribune mivel lesz több ennél?

A készítők azt ígérik, mindent megtesznek majd a megjelenő tartalmak átláthatóságának érdekében, például az újságírók megosztják majd a

 • teljes átirataikat,
 • a készített videóikat és
 • az interjúk hanganyagait is.

Wales szerint az emberiség nem sokat változott az elmúlt 100 vagy akár 500 évben:

mindenki szomjazik a minőségi információra.

Hozzátette, az oldal célja, hogy megmutassa, a tények igenis számítanak, és szándéka szerint a site képes lesz támogatni az oknyomozó újságírást is.

Eközben a többi tech-óriás mit tesz az álhírek ellen?

 • A Youtube workshopokon oktatja a brit fiatalokat az álhírek felismerésére,
 • a Google keresési eredményei között egyre többször tűnik fel a factchecket végző PolitiFact és Snopes,
 • a Facebook új eszközöket fejleszt, amikkel megakadályozható lenne a kamuhírek terjedése.
vissza a címlapra
☂ Időjárás
Most:
°C 
Holnap:
-°C 

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
15:15 Patkós I. terem
Bébi Úr
Online jegyfoglalás »

15:30 Huszárik Z. terem
Nyuszi suli
Online jegyfoglalás »

17:00 Patkós I. terem
Halálos iramban 8.
Online jegyfoglalás »

17:45 Huszárik Z. terem
Desierto - Az ördög országútja
Online jegyfoglalás »

19:30 Huszárik Z. terem
Szívvel-lélekkel
Online jegyfoglalás »

20:00 Patkós I. terem
Vén rókák
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.072 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1609459 | Ebben a hónapban: 27777 | Ma: 522 | jelenleg: 4 | Statisztika |