DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2017. június 28. szerda, Levente, Irén napja van. - Holnap Péter, Pál napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

BELFÖLD

oldal:1/2280 bejegyzés:10/22793

Karafiáth: Korai a kordon nélküli Pride »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 14:07
Karafiáth: Korai a kordon nélküli Pride
Mert e védelem nélkül még aggódni kell azokért, akik békében vonulnak.

Nem vagyok a kordonok híve. Szeretném, ha a Pride résztvevői végre békésen vonulhatnának. Szeretném, ha egy olyan országban élnék, ahol nem kell félni attól, hogy idióták, sötét eszmék vallói nekimennek a másképp élőknek, másképp gondolkodóknak. De nem vagyok a védtelenség híve sem. Az idén én nem vagyok otthon, így nem tudok jelen lenni, de nem szeretnék tiszta idegben aggódni a barátaimért, akik nyilván nem késekkel és gázsprayvel mennek vonulni.

Annak sem vagyok a híve, hogy engedjek bármiféle zsarolásnak vagy erőszaknak, de ebben az esetben még nem tartom időszerűnek a kordonok hiányát.

Fotó: MTI / Földi Imre

Talán így van vele a rendőrség is. Kárhoztatja a sajtó a közleményüket, amelyik nem mond se bút se bát, de hát könyörgöm, jelen pillanatban a BRFK mit reagálhatott volna? Ahogy mondják, eddig ellentüntetést vagy egyéb kedves megnyilvánulást nem jelentettek be, de szerintem (és gondolom szerintük is) bármi megtörténhet. Mert ugye hangos fenyegetésünk már van. És talán nem üres szavak ezek. Ne higgyük, hogy nem forrong tovább például a Hatvannégy Vármegye. És ugye könnyen előfordulhat, hogy „utcabállá fajul a felvonulás”, és akkor ők valóban nem fognak tétovázni. Se ők se a haverjaik, a hasonló véleményeket megfogalmazók. Elsőre mondjuk pont nem értettem, miért éppen a kordonnélküliség csapta ki náluk a biztosítékot és érezték azt, hogy meg kell érinteniük a sötét jegyet. De aztán világos lett. „Az elmúlt két évben azt mondtuk, hogy ha már nem sikerült ezt – az egyébként külföldről importált résztvevőkkel, a homoszexuális közösség többsége által is elutasított –, provokációt megakadályoznunk, akkor legalább sikerült ketrecbe zárni és a társadalom elől ezáltal elzárni” – fogalmaz a szóvivőjük, Barcsa-Turner Gábor. (Aki amúgy csak lebegtet, a „megtorlás” kapcsán titokzatos ellenlépésekről és meglepetés erejéről beszél, így nem tudható, merre-meddig próbálnak majd elmenni a felvonulók ellen. De feltételezem, hogy útjuk inkább a fizikai sík felé terelődik.)

A Neticle kutatócég a 2015-ös évet monitorozta (a netet vizsgálták, azon belül is a blogok, fórumok, hozzászólások hangnemét) egy egyedi nyelvi elemző rendszer segítségével, és arra jutott, hogy a közvélemény az LMBTQ emberek mellett áll. Döbbenetes volt a százalékokban is kiemelkedő támogatottsági arány: 75-80 százalékban vagy semleges vagy elfogadó véleményt fogalmaztak meg a vizsgált (széles) körben. Ez a szám úgy különösen érdekes, hogy gyors növekvő szimpátiát mutat: még a megelőző évekhez képest is 10 százalékkal magasabb. Ez csodás, gondolhatnánk. De ez a helyzet az utcán is? Hát nem igazán.

„Felszólítunk minden, nemzetünk megmaradásáért és tradicionális értékrendünk védelméért tettekre képes szervezetet és nacionalistát, hogy tiltakozzon megjelenésével a súlyosan közerkölcssértő és a társadalom számára rendkívül ártalmas deviánsmenet ellen! A deviáns törekvések ellen a leghatározottabban fel fogunk lépni” – zeng példádul a vármegyések szava. Para. Főképp. hogy azt sem lehet tudni, mi számít deviáns törekvésnek? Egy férfi szoknyában? Egy csók? Vagy maga a tény, hogy valaki vonul?

Sokan annak örvendenének, ha nálunk is betiltaná a rendőrség az egész buzi őrjöngést, vagy ha nálunk is, mint most Isztambulban gumilövedékekkel szórnák meg a Prideosokat.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

De szerencsére nem efelé haladunk. 2016-ban példádul örvendetes új lépésként több hazai cég, szervezet és közösség a felvonulást megelőző héten kiállt nyíltan az LMBTQ emberekért. Egyre többen csatlakoztak a Nyitottak vagyunk #happyprideweek „kampányához”, és ‪szivárványosodtak be – ahogy a posztjaik is mutatták. És mint a mostani folyamatos hörgés is kiemeli: szükség van a kiállásra, a színvallásra. Különösen azért, mert nálunk extra nagy a veszély, hogy hátrányos megkülönböztetés ér minket a munkahelyünkön. A Gemius tavalyi adatai szerint 52 százalékunk találkozott már a dologgal, szemben a 35 százalékos nyugat-európai átlaggal. És ugye nem csodálkozunk, ha megtudjuk, mely másság képviselői ütköznek a legtöbb falba? Igen, bingó, a romák és az LMBTQ emberek. Nekem egy buzi ne dirigáljon, mondja a Nagy Ember, hazája fia. Ne csicskáztasson engem egy fartúró, fogalmaz, ha választékos akar lenni. Tök mindegy, a felette állónak milyen értékei vannak, mennyire felel meg a feladatnak. De fordítva ugye oké: ő pattogtathat és bánhat emberhez méltatlan módon polgártársával? Vagy az is okés, ha őt táncoltatja egy hozzá hasonszőrű, csak jaj, nehogy sötétebb legyen a bőre! Nehogy a saját neméhez vonzódjon! Mert akkor… mi történik akkor? Jó hír viszont, hogy talán kikopik előbb-utóbb ez a bornírt mentalitás, hiszen ugyanezen felmérés alapján a jelenlegi diákok nyitottak, több mint nyolcvan százalékuk az elfogadás mellett voksol. És tény: a kutatások szerint a nyitott cégeknél dolgozó emberek boldogabbak, és maguk az ilyen vállalkozások is sikeresebbek üzletileg. Minden változáshoz idő kell. A nyitáshoz is.

És akkor vissza a kordonhoz! A fizikaihoz. Aminek kapcsán le kell szögezzem, hogy mindig lenyűgöz a szűk látókörű emberek perspektívája. Érdekes azt látnom, miként tekeredik a fejükben az élet és annak minden tapasztalata. Tehát a kordon az ő szemükben azt szimbolizálta, hogy ezeket a beteges állatokat be lehet (be kell) zárni. Hogy ketrecbe valók. Vagy rosszabb esetben: rács mögé. Tehát a Pride résztvevői undorító és veszélyes fenevadak vagy kriminális elemek. Az nem jutott eszükbe, hogy ez a rács mást jelent? Hogy éppen azt mutatja, micsoda sötétség van a túloldalon? Hogy ez a rács inkább olyan, mint amikor növekvő facsemetéket védenek a vadak ellen. És sajnos azt hiszem, a mi Pride-unk még nem hajtott akkora lombot, hogy meglegyen a védelem nélkül. Még szükség van pár évgyűrűre. De hiszem, hogy nem kell már sok.  Biztat, hogy tavaly békés és zavartalan volt a menet. De ne feledjük a 2015-ös akasztott szivárványos bábot, vagy a hecckampányt a hamis tangás-kisfiús fotóval… Minden elismerésem a török Pride szervezőinek, akik a vízágyúkkal szemben is azt mondták: „Nem félünk, itt vagyunk, és nem változunk meg. Ti vagytok azok, akik félnek, ti fogtok megváltozni és ti fogtok hozzászokni.” De kérnék még egy kis türelmet. Hiszek abban, hogy segít a párbeszéd. Nem azt mondom, hogy jaj, parázom, ne provokáljunk. Hanem azt, hogy ne így provokáljunk. Mert a nyers erőszakba belefutni nem kéne. És csak ez van a túloldalon.

vissza a címlapra

Vitézy: Demszkyék mindenről tudtak a 4-es metró ügyében »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 13:27
Vitézy: Demszkyék mindenről tudtak a 4-es metró ügyében
Szerinte az akkori városvezetés mindent megtett, hogy a visszaéléseket szőnyeg alá söpörje.

Demszky Gábor főpolgármestersége alatt a városvezetés mindent tudott arról, hogy mi folyik a 4-es metró beruházása körül – erről Vitézy Dávid beszélt a korrupciós ügyet vizsgáló munkacsoport szerdai ülése után.

Vitézy 2007 és 2009 között a BKV felügyelőbizottságának az akkori ellenzék által delegált tagja volt. Szerinte azt már 2008-ban lehetett tudni, hogy összeférhetetlenség áll fenn az Eurometro Kft-nél, amely a főváros nevében a kivitelezőket irányította, a teljesítéseket leigazolta és a közbeszerzéseket előkészítette, a cég összejátszott a kivitelezőkkel, ahogy azt is lehetett tudni, hogy erről Demszky Gábor, valamint Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes és a BKV akkori vezetése is tudott.

Azt mondta: a visszaélések ismertek voltak, a városvezetés viszont mindent megtett azért, hogy ezeket szőnyeg alá söpörje. (MTI)

vissza a címlapra

Megtalálták a Dunába esett kislány holttestét - testvére is meghalt »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 13:15
Megtalálták a Dunába esett kislány holttestét - testvére is meghalt
Az elhunyt kislányra szerda délelőtt bukkantak rá. A rendőrség közölte, a kisfiú is életét vesztette a kórházban még kedden.

Megtalálta a rendőrség szerda délelőtt a kislány holttestét, aki két napja elmerült a Dunában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán közölte azt is, hogy testvére, akit egy uszály legénysége kimentett, ugyancsak életét vesztette. A kisfiú kedden a kórházban hunyt el.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást, és most arról tájékoztattak, hogy egy gyanúsítottjuk is van.

Ahogy arról beszámoltunk, a testvérek hétfő délután merültek el a vízben. A helyszínre nagy erőkkel – tűzoltóhajóval és a katasztrófavédelem búvárszolgálatának embereivel – vonultak a helyszínre, és megkezdték a kutatást a másik gyermek, egy kislány után. Helyszíni információk szerint a fiú akkor ment a vízbe, amikor észrevette, hogy testvére veszélyben van.

A kisfiút életveszélyesen állapotban, mentőhelikopter vitte el a helyszínről, a lányt pedig nagy erőkkel keresni kezdték.

vissza a címlapra

Azonnali csődöt jelent az Országos Roma Önkormányzat »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 13:01
Azonnali csődöt jelent az Országos Roma Önkormányzat
Közel egymilliárd forintos adósságot halmoztak fel.

Több képviselő tájékoztatása szerint közel egymilliárd forintos adóssága miatt azonnali csődöt jelent az Országos Roma Önkormányzat – írja a RomNet. A lap úgy tudja, egy független könyvvizsgáló cég 2011-ig folytatott átfogó pénzügyi ellenőrzést a szervezetnél, és tavaly olyan szabálytalanságokat és adósságokat tártak fel, amik miatt az ORÖ nem tudta tovább folytatni működését.

Jogtalanul kap félmilliós fizetést a cigányság vezetője
Más családtagok ügyében pedig már az ügyészség és az adóhivatal is nyomoz.

A szervezetnél úgy állt fenn ekkora adósság, hogy Híd a munka világába program 1,6 milliárd forintos adósságából a kormány 1,3 milliárd forintot tavaly elengedett, a maradék 300 millióra pedig részletfizetési megállapodást kötöttek. Múlt héten Varga Mihály arról beszélt, hogy az ORÖ eddig határidőre és rendszeresen fizette a részleteket.

Farkas Flóriánt élő adásban tagadta meg barátja, az ORÖ új elnöke
Állítólag szerette volna tájékoztatni Lázár Jánost és Orbán Viktort is, de a küszöbig sem jutott el.

A lapnak több képviselő arról beszélt, hogy Balogh János egy rendkívüli tájékoztatón hívta össze az ORÖ mindegyik képviselőjét, úgy tudják, azért, mert az adósság miatt fizetésképtelenné vált az önkormányzat, az elnök pedig a hivatalvezetővel bejelenti a csődöt.

vissza a címlapra

A MÁV-ot is az új zsarolóvírus bénította meg? »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 12:39
A MÁV-ot is az új zsarolóvírus bénította meg?
Leállhat az egész vonatközlekedés Magyarországon.

Lehalt a MÁV-Start internetes rendszere szerdán délelőtt: elérhetetlen a központi honlap, a Facebookon pedig többen azt írják, hogy a jegyautomák sem használhatók, ahogy az internetes felületen sem tudnak jegyet váltani – írja az IHO.

A probléma miatt a sem a jegypénztárakban, sem pedig a jegyvizsgálóknál nem tudnak menetjegyet ellenőrizni vagy kiadni az online felületen. Az Elvira sem elérhető, a Vonatinfó jelenleg is a tizenegy óra körüli helyzetet mutatja.

Mivel a Forgalmi Vonatközlekedési Információs Rendszer (FOR) is leállt ezért a portál szerint hamarosan az egész vasúti közlekedés is megállhat, ha nem tudják sürgősen megoldani a helyzetet.

Országos és súlyos probléma van a MÁV-Startnál

– erősítette meg a HVG-nek Lőcsei Virág, a MÁV sajtószóvivője. A vállalatnál egyelőre nem tudják, hogy mi a probléma oka, de már vizsgálják a helyzetet.

A helyzet kezelését nehezítette, hogy egy darabig a MÁV levelezőrendszere sem működött. Ezt szerda dél után pár perccel már sikerült helyreállítaniuk.

Az olvasói visszajelzések alapján a közlekedés egyelőre zavartalaul üzemel.

Zsarolóvírus vagy átvágott kábel?

Egy nappal az új zsarolóvírus, a Petya megjelenése után sokan azt valószínűsítették, hogy Ukrajna és több európai ország után hazánkat is elérte a kártevő, s ennek tudható be a MÁV leállása.

Új brutális kibertámadás kényszeríti térdre a világot
A WannaCry után egy új változat, a 'Petya' névre keresztelt zsarolóvírus kezdett terjedni: először Ukrajna eddigi legnagyobb kibertámadás-sorozatát okozva, majd brit, spanyol, francia, dán, holland, orosz és indiai cégeket bénítva meg. Ez immár a második, világszintű zsarolóvírus-támadás.

Ugyanakkor a budapesti Déli pályaudvarnál, a Krisztina téren átvágták a MÁV Szolgáltató Központ tápkábelét egy építkezésen, az IHO információi szerint ezért szállt el az egész informatikai rendszer. A szakemberek folyamatosan élesztik újjá a rendszereket.

Cikkünket folyamatosan frissítjük…

vissza a címlapra

Kijött a Búzadara akusztikus verziója, ami talán még jobb, mint az eredeti »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 12:34
Kijött a Búzadara akusztikus verziója, ami talán még jobb, mint az eredeti
Most kiderült: ezek a srácok igazi zenészek!

A rövid idő alatt hatalmas sikert arató debreceni egyetemisták jól tudják, hogy addig kell ütni a vasat amíg meleg. A srácok ennek megfelelően kijöttek egy újabb videóval. A Búzadara akusztikus verziója sokkal lágyabb, finomabb lett mint az eredeti mű. Az feldolgozáson látszik, hogy a srácok nagyon muzikálisak, remekül játszanak hangszereken, sőt, kicsit talán a hangjuk is szebben szól mint az első verzióban.

Nektek melyik tetszik jobban?

vissza a címlapra

Ismeretlenek dobtak össze egy kocsira a srácnak, aki gyalog járt a munkahelyére »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 11:37
Ismeretlenek dobtak össze egy kocsira a srácnak, aki gyalog járt a munkahelyére
Néhány nap alatt megváltozott az élete.

Andy Mitchell néhány nappal ezelőtt furcsa látványra figyelt fel. A texasi férfi éppen autóval közlekedett, amikor a semmi közepén egy fiatalembert vett észre, aki a legnagyobb nyári forróságban egy gyorséttermi egyenruhában gyalogolt az út mentén.

Leállt, megkérdezte, elviheti-e egy darabon. A srác beszállt, kiderült, hogy Justin Korva a neve, 20 éves és egy helyi mexikói gyorsétteremben dolgozik,

ahová minden nap gyalog megy. Közel 5 kilométert. Aztán ugyanennyit sétál haza.

Mitchell készített egy közös fotót a sráccal, kitette a Facebookra, azzal, hogy „ilyen, ha valaki tényleg akar dolgozni”.

facebook.com/andy.mitchell.90813

A bejegyzés rengeteg emberhez eljutott, többek közt egy helyi pizzéria tulajdonosához, akit annyira meghatott Justin története, hogy az étteremben elhelyezett egy ládát, amelybe bárki bedobhatott pénzt.

Két nap alatt 5500 dollár (másfél millió forint) gyűlt össze.

A sztoriról közben a helyi Toyota-szalon egyik kereskedője is értesült, aki főnökével megbeszélte, hogy olcsósítanak egy 2004-es autót, hogy Justin meg tudja vásárolni.

Aztán a díszes kompánia elvitte a kocsit a mexikói étteremhez, és kihívták Justint. Elmondták neki, hogy van egy kocsija, biztosítással és 500 dollárnyi benzinkártyával. A szemtanúk szerint a fiú így reagált:

Komolyan mondják?”

Justin Korva mindenkit egyenként megölelt. Mitchell egyik legfrissebb Facebook-posztjából kiderül, hogy ismét felvette Justint útközben, de ez már az utolsó nap volt, hogy gyalog kellett nekiindulnia.

 

Kiemelt fotó: Facebook/Andy Mitchell

vissza a címlapra

Kósa Lajos leszámolt az összeesküvés-elmélettel »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 11:21
Kósa Lajos leszámolt az összeesküvés-elmélettel
Cáfolta az ellenzék pénzelését. A frakcióvezető szerint erre semmi szükség, Gyurcsány ingyen is megteszi a magáét.

Kósa Lajos az InfoRádióban hosszan sorolta – persze sorosozással fűszerezve – a már unalomig ismert kormányzati érveket a civiltörvény, majd a plakáttörvény szükségessége mellett. Ennél jóval érdekesebb volt az, amikor arról beszélt, hogy az ellenzék csak vagdalkozik a korrupció vádjával, de azt sohasem kérdezi meg, Mészáros Lőrinc mennyi hitelt vett fel a beruházásaihoz. Ezt Kósa sem tudja, de abban biztos,

hogy ha valakinek van hárommilliárd forintért egy háza, amit négymilliárd forint jelzálog terhel, akkor egymilliárd tartozása van, nem egy hárommilliárdos háza.

Kósa Lajos szerint a gazdaság kifehérítéséért a Fidesz tette a legtöbbet, megreformálták a kampányfinanszírozás és az adóbeszedés rendszerét. Ekkor hivatkozási alap lett André Goodfriend (az amerikai nagykövetségének volt ügyvivője), aki korábban kétezer milliárdosra tette az eltitkolt áfabevételt.

„Ebből mi ezer milliárdot, de hatszázat biztosan behoztunk. Fehérítettük a gazdaságot.”

Focializmus és városi legenda

A frakcióvezető cáfolta, hogy a kormányoldal finanszírozza saját ellenzékét. Bár korábban éppen ő mondta, hogy az MSZP “kilóra megvehető”, most azt mondta, ha megvették volna, meglett volna a kétharmad is a plakáttörvényhez.

Szerinte ez olyan összeesküvés-elmélet, aminek nincs értelme, hiszen a debreceni focicsapat sem szerez tulajdont más klubban azért, hogy sikeres legyen. Kósa Lajos városi legendának tartja, hogy az ellenzéket a Fidesz tartja életben, illetve egyensúlyban saját érdekében.

Nem mi finanszírozzuk az ellenzéket. Pont magától ilyenBotka László, a szocialisták friss miniszterelnök-jelöltje közölte például, hogy együtt akar működni egy párttal, a DK-val, de az elnöke nem jöhet. Ez nem egy értelmes ajánlat. Egy önálló szervezet megválasztott elnökével kell együttműködni, ha együtt akarnak működni. Botka azt mondta, Gyurcsánnyal nem áll szóba, sőt senki nem jöhet, aki a 2002-2010-es időszak felelőse volt, de ő maga is mindent megszavazott. Kirúgja Tóbiást, Hillert, mindenkit?

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a Jobbikkal is az a probléma, mint az MSZP-vel, Vona Gábor pártja sem képes következetesen képviselni az álláspontját egy ügyben.

Migránsoznak a választásokig

A jövő évi választás központi kampánytémája a migrációs válság lesz, de előkerülnek oktatási, egészségügyi ügyek is.

Miután az egész európai politikának a legfontosabb kérdése a migráció, és a migrációs válság kezelése, egész biztos, hogy a magyar kampány sem lesz ez alól kivétel. És mivel nem tartom valószínűnek, hogy a migrációs válság a választásokig, 2018 tavaszáig megoldódik, ezért az, hogy ki védi meg az országot, kigarantálja a biztonságot az központi kérdés lesz.

A kampánytémák előkerülhetnek a Fidesz novemberi tisztújító kongresszusán is, ahol egyébként elnököt, valamint alelnököket is választanak.

Orbán Viktor a Fidesz elnöke, és minden bizonnyal a kongresszus meghosszabbítja a megbízatását további két évre. Új alelnököket is kell választani, mert mindenkinek lejár a mandátuma.

Kósa szerint a kongresszuson a választáshoz kapcsolódó nagy bejelentésre nem kell számítani.

vissza a címlapra

Fiúbanda ilyen hatalmas bulival még nem nyitotta meg a Voltot »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 11:21
Fiúbanda ilyen hatalmas bulival még nem nyitotta meg a Voltot
A Linkin Park szabadjára engedte a benne élő Backstreet boyst, de ez a közönséget láthatóan nem zavarta. Hiába folytották langyos popba az egykori dühöt, tízezrek tomboltak rá Sopronban.

Régi vágya teljesült a Volt közönségének. A fesztivál kívánságlistáján hosszú évek óta a Linkin Park áll az első helyen, akik most végre eljöttek, hogy megmutassák, mit tudnak élőben.

Mint a rég várt találkozásoknak általában, ennek is zavarba ejtő eredménye lett.

A nu-metál rádióbaráttá hangolásával befutott zenekar ugyanis elég enervált koncertet adott Sopronban, sokszor inkább a 90-es évek nyálas fiúbandáit, mint a rajongók által annyira imádott, karcos hangvételt idézve.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Színtelen-szagtalan

Persze ez nagyjából sejthető volt, mióta májusban megjelent az új album. A műfajokat előszeretettel keverő Linkin Park mindig is kacérkodott a mainstream poppal, de a One More Lighton végleg megadta magát a jellegtelen tucatslágerek szintifátyollal bélelt világának. A koncert első felének gerincét főleg az új, színtelen-szagtalan dalok adták, a nagyszínpad előtti placcot csurig töltő közönség ekkor még nem is tudott felpörögni az üzemi fordulatszámra. Sőt, akadtak igazán csalódott hangok is a tömegben:

Jó, hogy voltam előtte Subscribe-on, legalább nem szomorúan megyek haza

– mondta rezignáltan egy rajongó kopott Linkin Park pólóban, és többen is gyerekkoruk kedvenc bandáját siratták el körülöttünk, miközben Chester Bennington épp teljes átéléssel énekelte az Invisiblet, a Heavyt, vagy a címadó One More Light-ot az új lemezről. Ő is érezhetett ebből a felé áradó gyászból valamit, mert az új daloknál egész gyakran járkált le a színpad elé, hogy összeboruljon, és újra felvegye a kissé megbicsaklott kontaktust a  közönséggel. Szóban viszont nem sokat kommunikált velük: egy féluton elejtett Thank you!-n és a vége felé benyögött We love you, guys!-on kívül szinte nem is mondott semmit – inkább pörgették tovább a feszesen összerakott műsort.

A Subscribe már a Linkin Park előtt megadta a zúzást a közönségnek, amire vágyott
Fotó: 24.hu / Bielik István

A koncert második felébe érve azonban egyre gyakrabban csendültek fel a régi slágerek, bár ezek között is akadt olyan, amelyiket érthetetlen módon felpoposítottak (a Crawlingból például érzelmes balladát csináltak, lágy énekkel és zongorakísérettel csorbítva ki a metálos élét). Mindez azonban gyorsan feledésbe merült, mikor megszólalt az In the end, a Numb vagy a Breathe it out. Innentől nem volt különösebb rizikó, Bennington le is lazult, és megénekeltette a tömeget. Annál jobb visszaigazolás pedig nyilván nem kell egy frontembernek, mikor csendben feltartja a mikrofont, és tízezrek üvöltik teli torokból az általa énekelt sorokat.

Nem a zenéről szólt

Ekkor már Mike Shinoda sem bírta tovább a színpadon, letette a gitárt és egy rapbetét közben beszaladt a rajongók közé. Volt egy pont, mikor úgy tűnt, alig bír szabadulni a kezek sűrű erdejéből, de becsületére legyen mondva, hogy tovább pacsizott és ölelkezett az emberekkel. Az ilyen pillanatok mutatták meg, miről is szól ez az este valójában: mert nem a zenéről, és végképp nem az épp turnéztatott új albumról. Sokkal inkább egy kissé megkésett találkozásról egy hanyatlóban lévő, kultikus rockbanda és a rajongótábora között, akik évtizedek óta várták, hogy testközelből láthassák – vagy akár meg is érinthessék – a bálványaikat. A Linkin Park pedig most alászállt a Volt színpadára, és megmutatta magát. Ezt az élményt a banda lagymataggá váló zenei világa sem tudta beárnyékolni, akár a Justin Bieber-életművet is előadhatták volna, ha közben betűzdelik a régi slágereiket.

Tetkót is villantott

Bennington ugyan kissé távolságtartóan indított, de menet közben szépen megszabadult a kapucnitól, sapkától és napszemüvegtől, hogy a ráadásnak már a tetkóit kivillantva, félmeztelenül vágjon neki. Nem kapkodták el a dolgot, összességében majdnem két órát zenéltek. A soproni tömeg mérete és lelkesedése a bandatagokat is láthatóan meghatotta kissé, a végén még percekig fotózták a nézőteret telefonjaikkal.

A Volt szervezőit dicséri, hogy a koncert után nem volt sok idő merengeni a hallottakon. Amint kialudtak a fények, indult is a következő koncert a nézőtér bal oldalán felállított másik nagyszínpadon, ahol addigra beállt a zenekar. Sokan persze szétszéledtek, elindultak haza, vagy átmentek a Telekom sátorba, hogy a Linkin Park after-partyban táncolják ki magukból az élményt.

vissza a címlapra

Küldött egy videót, amin az öccse életének utolsó két perce van felvéve »

Forrás: www.hir24.hu - 2017.06.28. 11:12
Küldött egy videót, amin az öccse életének utolsó két perce van felvéve
Magyar kisfilm készült egy szíriai menekült fiú megrázó felvételeiből. Interjú.

Milyen körülmények közt találkozott először Tamerrel?

Mindketten 2015 szeptemberében érkeztünk Berlinbe. Ő akkor ért oda Szíriából, én ösztöndíjjal mentem ki egy évre. Közben kaptam egy munkát is, Mundruczó Kornél Jupiter Holdja című filmjéhez kellett szereplőt keresnem. Berlinben is zajlott a casting, és az volt a feladatom, hogy 18 év körüli korosztályból keressek menekült fiúkat.

Fotó: Berecz Valter

Ez hogyan történik?

Akkor érkezett a legtöbb menekült Berlinbe és egész Európába. Rengeteg krízisközpont volt, elég nagy káosz. Végigjártunk menekülttáborokat, befogadóotthonokat, klubokat, nyelviskolákat. Tamerrel egy nyelviskolában találkoztunk. Kiemelkedően szimpatikus és intelligens volt.

Ő is jelentkezett a szerepre?

Igen, látta a felhívásunkat, és mivel maga is készített filmeket, érdekelte a dolog, főleg, amikor mondtam, hogy játékfilmről van szó. Végül technikai okokból nem menekült srác lett a főszereplő, de Tamerrel nem szakadt meg a kapcsolatunk.

Hogy kezdődött a közös munka?

Ez a fiú nagyon traumatizált volt akkoriban, hiszen egy hónappal korábban még nem is gondolta volna, hogy eljön Szíriából. Aztán az anyukája kérésére felpattant egy buszra, és nekiindult. Annak ellenére, hogy ilyen állapotban volt, amikor találkoztunk, gyakorlatilag azonnal megosztotta velem a tragédiáját. Öt percbe sűrítve elmondta a borzasztó történetet.

Tamer Al Fares. Forrás: Facebook

Ekkor jött rá, hogy közös filmet készít majd vele?

Gondolkodtam a dolgon, de közben meg nem akartam rácuppanni, mint egy hiéna, hogy „csináljunk filmet szegény tragikus sorsú menekültről”. Amúgy is foglalkoztam évek óta a témával, de az ő története volt, amelynél éreztem, hogy érdemes filmre vinni.

Milyen volt vele dolgozni?

Amikor találkoztunk, átküldte a linket a videóról, amin látható az öccse és az apja halála. Azonnal bedobott a mélyvízbe.

Videón az öccse és az apja halála?

Küldött egy YouTube-linket egy videóhoz, amin az öccse életének utolsó két perce van felvéve. Egy tizenhárom-tizennégy éves gyerek vérbe fagyva, percekig haldoklik. Sok kemény dolgot láttam már életemben, de ilyen megrázó élményben nem volt korábban részem. Egy hétig nem tudtam másra gondolni. És akkor képzeljük el, mit érezhetett Tamer, amikor látta a felvételt.

Forrás: Tamer Al Fares

Mit lehet tudni az öccse és az apja haláláról?

Damaszkuszban éltek akkor, mert Homszban lebombázták a házukat, és átköltöztek a fővárosba, hogy új életet kezdjenek. Tamer vásárolt egy új számítógépet, hogy tudjanak filmeket vágni az öccsével. Aznap történt a tragédia, amikor megvette a gépet, és már érezte, hogy van egy kis remény a jobb életre. Ramadán volt, az apja és az öccse elmentek kenyeret vásárolni. Szögesbomba ölte meg őket az utcán. Telefonon hívta fel valaki Tamert, hogy közölje, mi történt, és a fiú utána az interneten megtalálta a felvételt, amelyen látni, ahogy meghalnak a legközelebbi hozzátartozói.

Hogy készült a közös filmetek?

Két éven át, teljesen összevissza, nem csináltam még így filmet. Ő is ide-oda költözött Németországon belül, nekem is haza kellett közben jönnöm. Néhányszor kint találkoztunk, próbáltam neki programokat szervezni, hogy legyen olyan élménye is, ami nem a menekültközponthoz tartozik. Mielőtt végleg hazautaztam, csináltam vele egy hosszú interjút. Aztán szép lassan átküldözgette a kisfilmeket, ezekből állt össze az ötperces anyag.

Ő nem járt Magyarországon?

Csak akkor, amikor Szíriából megérkezett a hatalmas tömeggel. Másfél napot lehetett itt, de sok mindenre nem emlékszik, leginkább aludt, amíg kvázi rabokként átszállították őket Ausztriába. Gondoljon bele, öt-hat évnyi traumatikus élménnyel magad mögött, 17 évesen, teljesen egyedül elindulsz egy több ezer kilométeres útra, csapódva a tömegben – mi ezt el sem tudjuk képzelni, milyen lehet.

Fotó: Berecz Valter

Eléggé változó minőségű felvételekből állt össze a kisfilm – milyen eszközzel rögzítette az életét?

Amit itt látsz, az legalább tíz évnyi anyag maradéka. Az öccsével volt egy kamerájuk, számítógéppel vágtak, amatőr technikával dolgoztak, ráadásul naponta csak 2-3 óra állt a rendelkezésükre, hiszen ennyi ideig volt áram. De ezeknek a felvételeknek a nagy része még Homszban megsemmisült. A régi mobiltelefonján is voltak felvételek, de az a hátizsákjával együtt elmerült a tengerben. A maradékot hozta el magával – kamerán, mobilon, ahol épp voltak a fájlok.

Mit tud róla, mit csinál most?

Észak-Németországban él, albérletben lakik, érettségire készül, szeretné megkapni a menekültstátuszt. Élni próbál. Naponta beszél az anyukájával és a húgával az interneten. Ők egy kisvárosban élnek, ahol, úgy tűnik, biztonságban vannak.

 

Papp Bojána

Dokumentumfilmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem DLA hallgatója, újságíró. Fontosabb filmjei: A tévé és én (2004), Generáció L (2007), Börtönrap (2012), Jules szökése (2013). Kétszer kapta meg a Magyar Filmkritikusok Díját.

vissza a címlapra
☂ Időjárás
Most:
32 °C  közepesen felhős közepesen felhős
Holnap:
20-33°C  zivatar zivatar

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
16:00 Huszárik Z. terem
Vuk
Online jegyfoglalás »

16:30 Patkós I. terem
Verdák 3.
Online jegyfoglalás »

17:45 Huszárik Z. terem
Határidős esküvő
Online jegyfoglalás »

18:15 Patkós I. terem
Gru 3.
Online jegyfoglalás »

19:45 Huszárik Z. terem
Jupiter holdja
Online jegyfoglalás »

20:00 Patkós I. terem
Volt egyszer egy Venice
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.133 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1707973 | Ebben a hónapban: 43708 | Ma: 769 | jelenleg: 7 | Statisztika |