DÉL-PEST
MEGYE
ONLINE

www.delpestmegyeonline.hu

Abony | Albertirsa | Cegléd | Ceglédbercel | Csemő | Jászkarajenő | Kocsér | Kőröstetétlen | Nagykőrös | Nyársapát | Tápiószőlős | Törtel | Újszilvás
Ma 2020. július 4. szombat, Ulrik napja van. - Holnap Sarolta, Emese napja lesz.
Keresés:
HOROSZKÓP
cegkivonatmost.hu
 
Pest megye www.pestmegye.hu
TELEPÜLÉSEK
CTV

Hír, program, komment

Cegléd történelmet ír

2016.02.25. 16:07 | Cegléd | Közélet - Politika
Cegléd történelmet ír

Egyedülálló történelmi regény készülhet Cegléd városáról - hangzott el a tegnap megtartott sajtótájékoztatón. Az ötlet dr. Kapa Mátyás regényírótól származik, a kezdeményezést pedig a Ceglédi Városfejlesztési Kft. karolta fel.

Ki ne ismerné Gárdonyi Géza regényét, az Egri csillagokat? Izgalmas, kalandos történet, amely egyben örök emléket állít egy városnak és hőseinek. És vajon miért nincs több magyar településnek hasonló regénye? Ez a kérdés ötlött fel egy magyar író és néhány ceglédi lokálpatrióta beszélgetésén, amelyből egy különleges ötlet fogant. Miért ne lehetne Ceglédnek is saját történelmi regénye, amely a helyi közösség segítségével születne meg? A gondolatot tettek követték, és összeállt egy terv: készüljön regény Cegléd történetének egy érdekes időszakáról, amely emléket állít a mai polgárok elődeinek, családjainak is. Érdekes felvetés.

 

"Egy különleges közösségi kezdeményezésről van szó, amiért összehívtuk ezt a sajtótájékoztatót. Egy budapesti könyvbemutatón fogalmazódott meg egy olyan ötlet, hogy az Egri Csillagokat mindenki ismeri, mindenki összeköti a regény hőseit és szereplőit a várossal. Miért nincs több magyarországi településnek is olyan regénye, ami csak a sajátja? Itt körvonalazódott az a gondolat, hogy írjunk közösen történelmet. Írjunk közösen egy történelmi regényt Ceglédről." - mondta el a sajtó munkatársainak Szebeni Dávid, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. Hozzátette: ezalatt az írót és a város lakosságát érti.

 

"Olyan úttörő kezdeményezést kívánunk útjára indítani, ami egy történelmi kalandregény, ami Cegléden játszódik a XIX. Században, az 1834-es nagy tűzvésztől az 1881-es színház alapításig és átadásig. Ebben a regényben valós illetve fiktív ceglédi szereplők kapnának helyet. Helytörténeti kutatások alapján a főszereplő egy valós ceglédi személy lenne, az ő életét követhetjük végig a tűzvésztől kezdve a szabadságharcon át a rejtett ellenállás korszakán keresztül egészen a fináléig. Ami miatt ez különleges ez a regény, hogy nem pusztán az író fantáziájának a szüleménye és nem pusztán helytörténeti összefoglaló. Egyrészt a kettő vegyül, másrészt pedig azt szeretnénk, ha a ceglédiek maguk is részt vennének az alkotás folyamatában és javasolnának szereplőket, történéseket, amik valójában megtörténtek vagy sejthető, hogy megtörtént. Ez kiváló alkalom arra, hogy akár őseinket is beírhassuk a regénybe." - fogalmazott Szebeni Dávid.

 

A regény megálmodói és támogatói, a szerző, a Historycum Kiadó és a Ceglédi Városfejlesztési Kft. a művet egyfajta közösségi erőfeszítés és együttes gondolkodás eredményeként tervezik elkészíteni, amelyben minden ceglédi polgár részt vállalhat. Első lépésként megkérik az érdeklődő olvasóközösséget, hogy a kötet megjelenését támogassák azzal, hogy a könyvből előrendelnek példányokat. Ahhoz, hogy a regény valóban megszülethessen az szükséges, hogy 2016. április 30-ig legalább 800 példányra vonatkozóan érkezzen előrendelés. Egy ilyen összefogás mutathatja meg, hogy a kötetre valódi igény van a helyi közösség oldaláról. Minden megrendelő azonnal kapna egy ajándék könyvet, amelyet maga választhat ki a kiadó eddig megjelent történelmi tárgyú műveiből. Amennyiben nem jönne össze a szükséges előzetes megrendelés, ez az ajándék könyv természetesen a lelkes megrendelőké maradna, a megrendelt kötet árát pedig teljes összegben visszakapná minden érdeklődő. Amennyiben viszont kellő számú megrendelés érkezik, elkezdődik a közös alkotás folyamata: a szerző elkészíti a regényt, közben pedig minden megrendelő maga is javaslatokkal élhet a könyv tartalmát illetően: saját őseinek, általa kedvelt helyszíneknek az említését, megörökítését kezdeményezheti az írónál. Ehhez csak elektronikus levelet kell küldenie a korszakhoz kapcsolódó, konkrét és dokumentált felvetésekkel. Mindez egy egészen különleges kezdeményezés, eddig nem volt példa hasonlóra, amikor az olvasóközönség maga is ilyen módon részesévé válhatott az alkotás folyamatának.

 

"Az első időszak, ami egy 2-3 hónapos időszakot ölel fel és most indul, arról szól hogy megpróbálunk finanszírozást szerezni a regényhez. Gyakorlatilag előrendeléseket fogunk felvenni erre a regényre. A regény 3000 Ft-ba kerül és aki megrendeli, az rögvest kap egy másik könyvet a kiadó történelmi könyvei közül. Amikor összejön a kellő számú előrendelés akkor gyakorlatilag jogosult lesz Cegléd regényére, ami ez év karácsonyára el is készülhet a fa alá. Ha esetleg nem jön össze a kellő előrendelés, akkor visszautalják neki a pénzt és kapott egy ajándék könyvet, úgyhogy ez jó üzlet a ceglédieknek." - hangzott el a tájékoztatón - "Amiért ez a téma engem megragadott az, hogy lehetőség van arra hogy megmutassuk: ennek a városnak milyen gazdag múltja van. Ennek a városnak a közössége milyen régmúltra nyúlik vissza és talán segít abban is, hogy realizáljuk hogy minden amit teszünk ebben a városban, az előbb-utóbb történelem lesz." - zárta gondolatait az ügyvezető, aki abbéli reményét is kifejezte, hogy a ceglédiek látnak fantáziát ebben a kezdeményezésben és előrendelésükkel segítik a könyv megszületését, valamint saját ötletüket is beleszövik a regénybe.

 

A szerző, akinek a fejéből kipattant a gondolat maga is különleges személy. Kapa Mátyás, regényíró, ügyvéd, egyetemi oktató. Íróként különböző, történelmi tárgyú szórakoztató könyveket ír, 2015 óta a Történelmiregény-írók Társaságának elnöke. Ő állította össze a tervezett regény vázlatát, amely az 1834-es nagy tűzvésztől a városi színház 1881-es megnyitásáig mutatná be Cegléd történetét. Főszereplőnek valós személyt választott, akinek azonban az életútja kevéssé dokumentált, így történetében több, különböző ember sorsa kerülhet megjelenítésre. Ezzel a módszerrel a regény alkalmas lehet, hogy komplex, sok részletre kiterjedő korképet, illetve várostörténetet fessen meg. Ugyanakkor mód nyílik arra is, hogy emléket állítsunk Cegléd valódi hőseinek, többek között a Ferenc József elleni szervezkedésben szerepet vállaló Bobory Károly katolikus papnak és Nánási Szabó Károly református lelkésznek. A regény középpontjában a város lakóinak a szabadságharchoz, a függetlenséghez való ragaszkodása állna.

 

Ha minden a tervek szerint halad, a kötet 2016. október végén jelenhet meg: ekkor minden megrendelő sorszámozott, névre szólóan dedikált könyvet vehetne át, amelyben akár a saját felvetéseit, javaslatait is olvashatja.

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
☂ Időjárás
Most:
°C 
Holnap:
-°C 

Legújabb hozzászólások

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Én azért annak is nagyon örülök,...

2013.11.07. 01:03 | Cegléd
hozzászólt: Kata

Varázslat énekhangra VI. - ROST ANDREA

Hú! Ez nem semmi. Egy ekkora...

2013.11.06. 20:48 | Cegléd
hozzászólt: Müller

Legközelebbi programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Térségi Adattár

A Ceglédi Uránia Mozi mai műsora
13:45 Huszárik Z. terem
A mi Kodályunk
Online jegyfoglalás »

14:00 Patkós I. terem
Dino király
Online jegyfoglalás »

15:30 Huszárik Z. terem
A mi Kodályunk
Online jegyfoglalás »

16:00 Patkós I. terem
Így neveld a sárkányodat 3.
Online jegyfoglalás »

17:15 Huszárik Z. terem
Az ifjú Ahmed
Online jegyfoglalás »

18:00 Patkós I. terem
AVA
Online jegyfoglalás »

19:00 Huszárik Z. terem
Az első áruló
Online jegyfoglalás »

20:00 Patkós I. terem
Ragadozó madarak (És egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása)
Online jegyfoglalás »

További előadások »
A lap 0.074 másodperc alatt készült el. | Copyright 2020 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! - Levél a szerkesztőségnek | IMPRESSZUM |
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 2919208 | Ebben a hónapban: 2441 | Ma: 95 | jelenleg: 1 | Statisztika |